Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
NAPOVEDAN DVIG CEN ELEKTRIKE

Brez regulacije BO prišlo do dviga cen električne energije za male poslovne odjemalce

06. 12. 2023
Avtor: Mira Črešnar
NAPOVEDAN DVIG CEN ELEKTRIKE

Sekcija za vprašanja dobaviteljev električne energije, ki deluje v okviru Energetske zbornice Slovenije, je izjavo predsednika Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Blaža Cvara o napovedani enormni podražitvi stroškov električne energije za male poslovne odjemalce v letu 2024 označila kot zavajajočo. V OZS ponovno poudarjamo, da so vsi podatki glede cen javno dostopni in da izračuni kažejo, da bo 1. januarja 2024 prišlo do dviga cen električne energije za male poslovne odjemalce, saj regulacije zanje ne bo več.

Opozorila obrtnikov in podjetnikov

Na skupni novinarski konferenci t.i. gospodarskega kroga, ki smo jo organizirali 4. decembra 2023, je predsednik OZS Blaž Cvar med drugim opozoril na povišanje cen električne energije v letu 2024 za male poslovne odjemalce, v kolikor ne bo prišlo do regulacije cen za ta segment odjemalcev. Predsednik Cvar je na novinarski konferenci dejal, da »več kot 100 tisoč obrtnikov in podjetnikov s 1. januarjem čakajo za 80 ali več odstotkov višje cene električne energije«. Podatki, ki jih je predsednik Cvar navedel na novinarski konferenci, so tudi javno dostopni.

Povprečno povišanje cen za kar 94%

Petrol je za leto 2024 denimo že objavil cene električne energije, ki jih objavljamo v nadaljevanju:

Manjša tarifa: 0,18050 €/kwh

Višja tarifa: 0,20002 €/kwh

Enotna tarifa: 0,19026 €/kwh

Cene električne energije bodo torej, glede na trenutno regulirane cene, za povprečno 94 % višje. Cvar je obenem izpostavil tudi primer sosednje Hrvaške, kjer obrtniki plačujejo električno energijo po skoraj trikrat nižji ceni kot obrtniki v Sloveniji. Ta podatek pa smo pridobili neposredno od hrvaških kolegov, kar je predsednik Cvar tudi pojasnil na novinarski konferenci in to dokazal s primerom položnice hrvaškega obrtnika.

V sporočilu za javnost sekcija za vprašanja dobaviteljev električne energije izpostavlja tudi neresničnost informacij glede cen električne energije za gospodinjske odjemalce. V zvezi s tem je predsednik Cvar v ponedeljek izjavil, da je vlada podaljšala regulacijo cen za gospodinjstva, ne pa tudi za male poslovne odjemalce.

Tudi številni mediji so nedavno poročali o dvigu cen električne energije

Prvi primer je članek v spletni reviji Varčujem z energijo z naslovom Cene elektrike bodo v 2024 ostale delno regulirane, objavljen 30. 11. 2023. Za mnenje so novinarji povprašali  tudi direktorja Elesa Aleksandra Mervarja, ki je med drugim dejal, »da se nam brez podaljšanja vladne uredbe o regulaciji cen elektrike, v prihodnje obeta občutna podražitev.« Cene električne energije na trgih se po njegovem mnenju sicer umirjajo in bi se naj v prihodnjem letu gibale okrog 155 do 160 evrov za megavatno uro. Pričakuje celo, da bi se lahko do leta 2026 celo stabilizirala okrog 115 eur za megavatno uro, vendar je to več kot podvojena cena glede na obdobje pred krizo, ko je bila cena okrog 50 evrov. Članek je dostopen na povezavi >>>

Tudi na spletni strani zurnal24.si je bil 30. novembra 2023 objavljen članek z naslovom Cene elektrike: Tako nas bo usekalo, ko nas bo država nehala ujčkati, ki ga najdete na povezavi >>>, in sicer s konkretnimi izračuni, za koliko se bodo povišale tržne cene električne energije.

V nadaljevanju objavljamo tabelo cen pri različnih dobaviteljih (vir: Žurnal24):

cene elektrike 06122023

Cilj OZS je spodbudno poslovno okolje

Ob predpostavki, da mali poslovni odjemalci s 1. januarjem torej ne bodo imeli več reguliranih cen, potem je pravilen izračun, da se bo zanje enormno povišal strošek električne energije v letu 2024, saj bodo tržne cene električne energije višje tudi za 80 odstotkov.

Cilj OZS je, da obrtnikom in podjetnikom zagotovimo spodbudno poslovno okolje. Poleg davčnih in administrativnih razbremenitev, to pomeni tudi, da imajo primerljive cene na področju energentov. Le tako bodo lahko slovenski obrtniki in podjetniki ohranjali svojo konkurenčnost.