Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Delajmo varno - Maske obvezne tudi v zasebnih podjetjih!

30. 09. 2020
Avtor: Anton Šijanec

Delovni inšpektorji na terenu preverjajo tudi uporabo zaščitnih mask pri zaposlenih v zaprtih prostorih zasebnih podjetij, za katere bi težko rekli, da gre za zaprti javni prostor. Za tolmačenje in podlago tovrstnega preverjanja ter tudi že kaznovanja in glob smo zato prosili našo svetovalko mag. Katarino Železnik Logar iz IVD Maribor.

Opozarja, da morajo delodajalci upoštevati tudi Zakon o varnosti in zdravju pri delu, še zlasti njegov 5. člen, ki pravi, da mora delodajalec zagotoviti varnost in zdravje delavcev pri delu. V ta namen mora izvajati ukrepe potrebne za zagotovitev varnosti in zdravja delavcev ter drugih oseb, ki so navzoče v delovnem procesu, vključno s preprečevanjem, odpravljanjem in obvladovanjem nevarnosti pri delu, obveščanjem in usposabljanjem delavcev ter z ustrezno organiziranostjo in potrebnimi materialnimi sredstvi.

V primeru, da se nevarnostim ne moremo izogniti, se oceni tveganje in v kolikor drugi ukrepi za zagotovitev varnega in zdravega dela niso možni, kot so na primer premestitev, prerazporeditev ali drseč delovni čas, je delavcem potrebno zagotoviti osebno varovalno opremo oz. zaščitne opreme za zaščito dihal. To poenostavljeno pomeni, da v primerih, ko delodajalec ne more delovnega procesa organizirati drugače, na način, da bi zagotovil ustrezno medosebno razdaljo med delavci vsaj 1,5 m do 2 m, mora zagotoviti uporabo zaščitnih mask. Glede na zadnja spoznanja se virus najpogosteje širi kapljično, zato je pravilna uporaba mask ključnega pomena tudi v delovnih okoljih, kjer prihaja do vedno več primerov okužb.

Globe za kršitelje v primeru nadzora delovne inšpekcije izhajajo iz Zakona o varnosti in zdravja pri delu, predpisane pa so tudi v Zakonu o nalezljivih boleznih. Za neuporabo zaščitnih mask znašajo od 400 do 4.000 EUR, zato jih v izogib nepotrebnemu kaznovanju in predvsem v dobro samozaščitnega delovanja velja uporabljati.