Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Delajmo varno - omejitve zbiranja, klime in ukrepi na splošno

16. JULIJ 2020  |   Anton Šijanec

Ukrepi vlade in priporočila NIJZ ostajajo v veljavi!

Vlada je 29. maja na svoji večerni dopisni seji sprejela sklep, da tudi v prihodnje v veljavi ostajajo vsi akti in ukrepi, ki jih je sprejela v času razglašene epidemije zaradi nalezljive bolezni Covid-19 in do 1. junija niso bili odpravljeni ter zato veljajo še naprej do njihove spremembe ali preklica.

Naprej veljajo torej vsi predpisani higienski ukrepi NIJZ, med drugim tudi obvezno nošenje zaščitnih mask, in sicer v zaprtih javnih prostorih, kot to opredeljuje sklep vlade.

Opozarjamo vas, da na NIJZ kdaj tudi večkrat dnevno dopolnjujejo priporočila za posamezne dejavnosti in jih objavljajo na spletni strani https://www.nijz.si/sl/sproscanje-ukrepov-covid-19, zato predlagamo, da jo redno spremljate.

Svetujemo vam, da spremljate tudi obvestila svojih strokovnih sekcij, ki si prizadevajo za oblikovanje čim bolj življenjskih priporočil, in boste za novosti izvedeli iz prve roke.

 

 

Delajmo varno - Splošna omejitev zbiranja, pojasnila

Na to temo naše sekcije in svetovalci dobivajo veliko vprašanj. Pomembno je, da zbiranje ni omejeno le na javni prostor, temveč velja na splošno, zato ga moramo upoštevati tudi pri na primer porokah in praznovanjih.

Dovoljeno število zbiranja oseb je vlada znižala na 10 (dopolnitev Odloka preberete v uradnem listu). Izjemoma je dovoljeno tudi zbiranje do števila 50, a mora imeti organizator oziroma sklicatelj dogodka narejen seznam s kontaktnimi podatki udeležencev, ki ga mora hraniti mesec dni. Tovrstni dogodki so zasebne zabave, poroke, družinski pikniki in podobni primeri. Za športne in kulturne dogodke ostaja v veljavi odlok o zbiranju do 500 oseb

Več na aktualni strani MNZ, kjer najdete s številna pojasnila in odgovore >>>

 

Delajmo varno - Prezračevanje in klime!

NIJZ objavlja Navodila za prezračevanje prostorov izven zdravstvenih ustanov, ki so seveda pomembna in smiselna, saj se virus lahko širi tudi po prezračevalnih in klimatskih sistemih.

S poletjem je postala ta tema zelo aktualna, navodila NIJZ so v nadaljevanju >>>

 

 

 

 

 

Spodaj si lahko preberete tudi prispevek o prizadevanjih naših sekcij.

 

 

(Delajmo varno - revija Obrtnik podjetnik, junij 2020)

Prizadevanja stroke za oblikovanje bolj življenjskih priporočil NIJZ

Higienska priporočila za izvajanje dejavnosti Nacionalnega inštituta za javno zdravje so ob razglasitvi epidemije postali pogoj za nadaljevanje dela obrtnikov in podjetnikov. Na njihovi osnovi so vsak zase oblikovali sebi prilagojene protokole dela, ki so zagotavljali kar največjo možno oviro širjenju okužbe z novim korona virusom. To velja tako za tiste, ki so s tem organizirali proizvodnjo, kot iste, ki so postopoma lahko začeli odpirati svoje dejavnosti tudi v odnosu do končnih potrošnikov. S koncem epidemije so ukrepi ostali v veljavi, obstajajo za vedno več dejavnosti, potrebno pa jih je spoštovati tudi v prihodnje.

Priporočila in ukrepi so živ organizem

Vsi, ki smo v higienska priporočila in ukrepe povezane z njimi vpleteni, vemo in razumemo, da so bili napisani v razmerah pričakovanja hude epidemije in bolj teoretičnih podlag. Tak koncept je bil v izhodišču seveda pravilen, saj le z ostrimi in obsežnimi ukrepi lahko dosežemo zamejitev širjenja okužbe. Se pa razmere spreminjajo in sedaj, ko epidemije ni več in moramo delovati predvsem preventivno, so številna priporočila in ukrepi postala preveč omejujoča in neživljenjska, še posebej v luči dejstva, da si kot družba želimo čim prej in čim bolj ponovno zagnati čim širšo sfero našega gospodarstva.

Priporočila in ukrepi so torej živ organizem, ki se mora v realnem času prilagajati in gibati po tanki črti, ki ločuje uspešno in učinkovito preprečevanje širjenja okužbe na eni strani in čim bolj svobodno delovanje gospodarstva brez omejitev. Potrebna so torej prilagajanja aktualnim razmeram.

Predlogi stroke za prilagoditev priporočil

S tem ciljem so strokovne sekcije naše stanovske organizacije združile moči in NIJZ pripravile svoje predloge za prilagoditve higienskih priporočil in ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe. Predlogi so pripravljeni na podlagi izkušenj iz dela obrtnikov in podjetnikov, ki so vsak zase po svojih najboljših močeh in iznajdljivosti, ki jo kot podjetniki nedvomno premorejo, že oblikovali ustrezne in varne protokole dela v svojih dejavnostih.

NIJZ in oblastem z njimi predlagajo nujne prilagoditve, saj v nekaterih dejavnostih obstoječa pravila že pretirano hromijo izvajanje dejavnosti in so hkrati tudi neživljenjska, zato pričakujejo dialog in učinkovito usklajevanje ter čim prejšnje spremembe priporočil in ukrepov.

Zgolj priporočila in ne obveza

Obrtniki in podjetniki v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije zato predlagajo, da se sočasno s sproščanjem dejavnosti ob izboljšanju epidemiološke slike in tudi zaradi preklica epidemije spremenijo priporočila NIJZ za vse dejavnosti. Predlagajo tudi, da NIJZ pripravi povsem nova priporočila za ravnanje po epidemiji, ki naj bodo življenjska in naj bodo zgolj priporočila, ne pa obveza.

Na NIJZ so posamezne sekcije že večkrat sporočile, da nekateri ukrepi v praksi povzročajo hude težave, sedaj pa so svoje predloge združile in oblikovale tudi skupni dokument.

 

Frizerji in kozmetiki (masažne storitve, savne, solariji)

Epidemija je preklicana, zato zbornica predlaga, da se vsi ukrepi, ki so veljali med epidemijo vrnejo na ukrepe pred razglasitvijo. Ukrepi, ki naj bi zaščitili zaposlene so tako neživljenjski, da ponekod že ogrožajo zdravje ljudi.

Tako je na primer v frizerskem, kozmetičnem salonu in salonu za masažo še vedno za zaposlene poleg obrazne maske obvezen vizir, poleg kirurške maske pa zaščitna očala. Hrvaška, Avstrija, Nemčija in Švica nimajo tako strogih zahtev. Stroka predlaga, da se ukrepi v priporočilih NIJZ odpravijo, do te mere, da bo možno normalno izvajanje storitev brez mask tako za zaposlene, kot za stranke.

Predlagajo, da so maske tako za zaposlene, kot za stranke le kot priporočilo za vse dejavnosti za nego telesa. Zmedo in nejasnosti glede uporabe mask v zaprtih prostorih je zaradi različnih objav v medijih še večja, zato že sedaj stranke prihajajo v salone brez mask, saj so prepričane, da niso več potrebne. Maska naj bo za osebje obvezna le za storitve, ki se izvajajo na obrazu, kot so nega obraza, stiliranje trepalnic, prirezovanje brade, urejanje obrvi in masaža obraza. Črta naj se obvezna uporaba vizirja ali zaščitnih očal za vse dejavnosti za nego telesa. Dovoli naj se opravljanje storitev, ki se jih v priporočilih NIJZ odsvetuje kot na primer prirezovanje brade, oblikovanje obrvi v frizerski dejavnosti, seveda pod normalnimi pogoji ob uporabi maske.

Obvezno pleksi steklo pri manikiri in pedikuri naj bo le kot priporočilo oziroma naj se dovoli izbiro ali pleksi ali zaščitna očala/vizir. Pri frizerskih storitvah, naj bo predhodno pranje las le priporočljivo, enako tudi ogrinjala za enkratno uporabo. Ogrinjala pa se v skladu z veljavnim pravilnikom zaščiti z ovratnim papirjem za enkratno uporabo za vsako stranko.

Zmanjša naj se razdalja med timi v salonih in strankami, ki so v postopku in sicer na en meter, da se lahko zagotovi, da se vrnejo vsi zaposleni na delovna mesta. Izjemoma naj se omogoči naročanje strank tudi v primeru, da pridejo osebno v salon seveda ob čim krajšem obisku. Uporaba predpasnika za enkratno uporabo je smiselna le v primeru, ko je mogoč telesni stik s stranko, sicer uporaba predpasnika ni smiselna, zato predlagamo, da se pri negi obraza črta ali le priporoča.

Pri savnah naj se ne omejuje vstop samo posamezni osebi, saj je kapaciteta savn od 10 – 100 oseb in se lahko zagotovi 2m2 na osebo. Pri vseh dejavnostih naj se priporoča uporaba razkužil za stranke ob prihodu in ob odhodu.

 

Turistično-gostinska dejavnost

Stroka tu meni, da se mora ukrep, ki določa, da osebje uporablja predpisano zaščitno opremo skladno z navodili specialistov medicine dela dopolni, saj gre za administrativno in finančno obveznost, ki jo tisoči gostincev ne morejo izvesti vsak posamezno za vsako delovno mesto. Nujno je potrebno določiti priporočeno zaščitno opremo, vsaj glede obraznih mask tudi za osebje, zato predlagamo, da se uporaba obraznih mask za osebje le priporoča.

Najbolj neizvedljivo je zagotavljanje ukrepa, da morajo stranke ves čas zagotavljati razdajo 1,5 m, ki velja za vse stranke razen za člane istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo. Stroka predlaga podobno, kot velja za hotelske sobe, da medosebna razdalja ne velja v primeru, gostov, ki skupaj potujejo in so že sicer v tesnem stiku. Gostinec namreč ne more ugotavljati identitete posameznih gostov in s tem pripadnosti istemu gospodinjstvu, prav tako pa ne more preprečiti, ko se gosti iz različnih gospodinjstev sami približajo na manj kot 1,5 m. To vnaša med gostince veliko negotovost in zato se jih, po naših podatkih, kar polovica ne bo odločila odpreti lokalov pod takimi pogoji.

Stroka je prepričana, da bi lahko še vedno varno opravljali svoje delo, če bi sprejeli ukrepe po vzoru sosednje Avstrije, kjer je predpisan razmak med mizami 1 m, med gosti, ki so lahko iz različnih gospodinjstev pa ni določene razdalje, saj ocenjujejo, da bo do druženja prišlo med znanci.

Predlaga se tudi nujen popravek ukrepa o varnostni razdalji med mizami na razdaljo na zgolj 1m, z možnostjo varnostnih pregrad pa z manjšo varnostno razdaljo.

Neizvedljivo v praksi je tudi, da se odstrani vse samopostrežne načine ponudbe. V prilogi predlagamo rešitve, podobno, kot to že določajo določene verige hotelov v svojih standardih po Evropi, da se jušnik, košarice za kruh in plošče s hrano lahko postrežejo gostom, ki sedijo za isto mizo. Sladkor, sol in začimbe pa se gostom nudijo porcijsko ali se po njihovi uporabi za isto mizo, pred naslednjo uporabo ustrezno očisti in dezinficira. V primeru uporabe samopostrežnega bifeja in solatnega bara za goste priporočamo uporabo rokavic za enkratno uporabo.

 

Tekstilna, obutvena in usnjarska dejavnost

Sekcija tekstilcev in sekcija predelovalcev kož ponovno opozarjata, da se stranka in zaposleni oziroma izvajalec lahko izogibata kontaktu obraz proti obrazu, zato je dovolj, da nosita stranka in izvajalec storitev le obrazni maski in le to za pomerjanje, kajti pri dogovoru kakšno oblačilo in material bo vključen v izdelavo oblačila, je lahko razdalja med stranko in izvajalcem 1,5 m, zato ne potrebujeta obrazne maske, vizirjev ali zaščitnih očal.

 

Trgovska dejavnost (prodajalne z oblačili in prodajalne z obutvijo)

Stroka predlaga, da se predpiše le minimalne ukrepe, kot so redno čiščenje in prezračevanje prostorov, umivanje in razkuževanje rok, mogoče razkuževanje tipkovnic pos terminalov, zaščitne rokavice in maske tam, kjer je res velika možnost prenosa okužbe. Pri trgovinah z oblačili in tekstilom je obvezna uporaba mask pretiran ukrep, saj že upoštevajo razdaljo 1,5 m in 20m2 na stranko. Glede razkuževanja pomerjenih oblačil stroka predlaga, da to velja le za oblačila, ki se oblečejo preko glave.

 

Storitve vzdrževanja in popravil vozil ter tehnični pregledi

Stroka je na tem področju med prvimi že sama pripravila navodila za varno izvajanje dejavnosti, zato predlaga, da se vsa priporočila in ukrepe zanje ustrezno prilagodi ali celo ukine in se ohrani le ukrepe za zagotavljanje varne razdalje in splošne ukrepe za zagotavljanje higiene.

Izvajanje cestnega potniškega prometa

Avtobusni prevozniki so s svojo dejavnostjo lahko začeli šele 11. maja, zasedenost avtobusov s potniki ostaja izredno majhna, spoštovanje higienskih priporočil za izvajanje avtobusnih prevozov pa je po poročanju prevoznikov med potniki zgledno.

Vseeno pa njihovo dejavnost nerazumno omejuje predpis o varni razdalji med potniki, zato prosijo za odgovor glede higienskih priporočil za izvajanje javnega potniškega prometa z vozili do 1+8 kombi vozila. Ta vozila se največkrat uporabljajo za izvajanje posebnih linijskih prevozov, kot so šolski prevozi in prevozi delavcev na delo. Trenutno veljavna priporočila so povsem neživljenjska, saj se z navedenim vozilom lahko prepeljeta le 2 potnika. Glede na navedeno predlagajo, da se glede števila potnikov dopusti popolnitev mest, obvezno uporabo razkužila ter dezinfekcijo vozila po opravljenem prevozu. Predlagajo tudi oglede različnih tipov avtobusov za prevoz potnikov in sprejetje bolj življenjskih higienskih priporočil na podlagi teh ugotovitev.

 

Strokovne sekcije OZS so svoje predloge in utemeljitve zanje zbrale v obsežnem dokumentu in ga v začetku junija poslale na NIJZ. Pričakujejo hiter odziv in si želijo plodnega usklajevanja, vse le s ciljem, da slovenskim obrtnikom in podjetnikom čim prej zagotovijo pogoje za nemoteno in hkrati varno delo.

Anton Šijanec

Preberite tudi:

Pišite nam