Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Delodajalci ne odlašajte s posodobitvijo dokumentacije in protokolov varnosti in zdravja pri delu

23. SEPTEMBER 2020  |   Adrijana Poljanšek

Tudi po preklicu spomladanske epidemije vsi ukrepi v zvezi s preprečevanjem širjenja nove virusne bolezni ostajajo v veljavi. To še kako velja tudi za naša delovna okolja, kjer je delo potrebno prilagoditi novim okoliščinam. Še več, SARS-COV-2 je bil junija letos tudi formalno uvrščen v direktivo o varovanju delavcev pred tveganji zaradi bioloških dejavnikov, zato je tej spremembi potrebno formalno prilagoditi še dokumentacijo in interne akte s področja varnosti pri delu.

Vedno več obiskov delovnih inšpektorjev

Naši svetovalci in strokovni sodelavci po sekcijah v odzivih članov na terenu že zaznavajo povečane aktivnosti delovnih inšpektorjev, ki se podrobneje poglabljajo ravno v to dokumentacijo. Zato je na mestu, da delodajalce opozorimo na to obvezo in predvsem na pametno odločitev, da v svojem delovnem okolju dokumentacijo in protokole takoj uredite.

Za začetek si spodaj preberite naš že objavljen prispevek

Ob tem bi vas radi spomnili na prispevek naše zunanje svetovalke Katarine Železnik Logar, ki je na to temo v poletni številki naše revije Obrtnik podjetnik (OP, 7-8/2020, stran 14) pripravila zelo uporaben članek o obveznostih s tega naslova, kjer na kratek in jedrnat način opiše, kaj vse morate v povezavi s tem v podjetju izvesti. Najdete ga v nadaljevanju.

Ne gre le za formalnosti, protokole v življenje res tudi vpeljite

Še posebej pa velja spomniti tudi na to, da nam bo na dolgi rok pri preprečevanju širjena okužbe pomagalo le, če bomo protokole in predpise v delovne procese ter naš delovni vsakdan zares tudi vpeljali, le tako bomo lahko zmanjšali tveganje za širjenje okužb in s tem kar se da preprečili tudi zastoje v delovnem procesu.

 

Dopolnitev dokumentacije s področja varnosti in zdravja pri delu in virus SARS-CoV-2

(Katarina Železnik Logar, revija Obrtnik podjetnik, št. 7-8/2020, stran 14)

Pandemija COVID-19 je v svetu še naprej v polnem razmahu, pojavljajo se nove okužbe v Sloveniji in njeni soseščini, zato je potrebno v nadaljevanju še vedno izvajati in upoštevati veljavne ukrepe tudi v delovnem okolju. 3. junija 2020 je bil SARS-COV-2 celo uvrščen na seznam bioloških dejavnikov v Direktivi o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti biološkim dejavnikom pri delu (človeški patogen iz rizične skupine 3), za katere je znano, da okužijo ljudi. Delodajalcem svetujemo, da pregledajo obstoječe dokumentacije in interne akte s področja varnosti pri delu, saj jih bo verjetno treba dopolniti.

Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1, Uradni list RS, št. 43/11) delodajalcu nalaga obveznost zagotavljanja varnosti in zdravja delavcev pri delu. V ta namen mora izvajati ukrepe, ki so potrebni za zagotovitev varnosti in zdravja delavcev ter drugih oseb, ki so navzoče v delovnem procesu. To vključuje tudi preprečevanje, odpravljanje in obvladovanje nevarnosti pri delu, obveščanje in usposabljanje delavcev z ustrezno organiziranostjo in potrebnimi materialnimi sredstvi.

Delodajalcem v dani situaciji svetujemo pregled obstoječe dokumentacije in internih aktov s področja varnosti pri delu, saj bodo verjetno potrebne dopolnitve le-te.

Več informacij najdete tukaj 

Preberite tudi:

Pišite nam