Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Delodajalci ne prezrite, pričelo se je zaposlovanje delavcev iz Srbije po Sporazumu!

13. SEPTEMBER 2019  |   Zdenka Bedekovič

Za nami bosta kmalu dva septembrska tedna odkar je stopil v veljavo podpisani Sporazum za zaposlovanje delavcev iz Srbije. Naj spomnimo, da je od 1.9.2019 dalje delavce iz Srbije mogoče zaposliti le na podlagi sklenjenega Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Srbije o zaposlovanju državljanov Srbije v Republiki Sloveniji ter Protokola o izvajanju Sporazuma.

O tej prihajajoči spremembi smo podjetja pravočasno seznanili in jih kar nekajkrat opozorili na naši spletni strani. Ker se podjetja v postopku zaposlovanja delavcev iz Srbije srečujejo s prvimi ovirami v praksi, bomo v nadaljevanju predstavili kratek povzetek najpomembnejših novosti.

zaposlovanje delavcev iz Srbije

Po novem so za zaposlitve po Sporazumu od 1.9.2019 potrebna delovna dovoljenja. Ta bo izdajal Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, ki je še vedno pristojen za izdajo delovnih dovoljenj. Obravnavala pa se bodo kot soglasja k enotnemu delovnemu dovoljenju, ki ga izda pristojna upravna enota.

Zaposlovanje delavcev iz Srbije je po novem mogoča le s predhodnim sodelovanjem Nacionalne službe za zaposlovanje v Srbiji. Pri zaposlovanju novih delavcev iz Srbije pa morajo podjetja upoštevati tako pogoje kot predhodne postopke pri posredovanju delavcev. Prav tako morajo biti  podjetja pozorna na nove obrazce in njihove oznake. Ti so označeni z novo oznako TUJ-SRB-1 in ustrezno dopolnjeni z novim besedilom.

Kot rečeno se podjetja v praksi že srečujejo z začetnimi začetnimi ovirami v praksi pri zaposlovanju srbskih državljanov. Teh bo v prihodnosti dosti manj kot jih je v bilo v preteklosti, saj je potrebno upoštevati slovenski rek, »vaja dela mojstra.«   

   

 

Preberite tudi:

Pišite nam