Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Delodajalci opozarjajo na problem neodrejanja karanten

20. 10. 2020
Avtor: Mira Črešnar

Delodajalci opozarjajo na problem neodrejanja karanten, zato je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije na ministra za zdravje Tomaža Gantarja naslovila zahtevo, da se karantene odredijo in s tem tudi finančno razbremenijo delodajalce. Prav tako pa se delodajalci ne čutijo dovolj strokovne, da bi lahko odločali o tem, ali naj delavec, ki je bil v visoko rizičnem kontaktu, pride na delo ali ne.

V zadnjih dneh so vse pogostejši primeri, ko se družinski član okuži z novim koronavirusom, vendar pa njegovim družinskim članom iz istega gospodinjstva karantena ni odrejena. Namesto tega dobijo elektronsko sporočilo z navodili za osebo s potrjeno okužbo in za tiste osebe, ki so bile okužbi izpostavljene. 

Ko so v konkretnem primeru družinski člani poizvedovali pri ministrstvu za zdravje, NIJZ in svojem osebnem zdravniku, so dobili odgovor, da jim karantena ne bo odrejena. Kot tudi piše v zadnji točki omenjenih navodil, pa se morajo, če so zaposleni, s svojim delodajalcem dogovoriti za delo od doma (v kolikor jim to narava dela dopušča) oz. se morajo dogovoriti o načinu dela.

Primer: Obrtnik, nosilec dejavnosti, zboli za novim koronavirusom. Njegova žena je vzgojiteljica v vrtcu, a ji karantena ni odrejena. Ko je ravnatelju sporočila, da je njen mož zbolel, ji je prepovedal vstop v vrtec. Gospe ne bo odrejena karantena, dela od doma pa ne more opravljati. To pomeni, da delodajalec nosi celotno nadomestilo plače (100 %), saj ji je odredil preventivno izolacijo.

»OZS zato od pristojnega ministrstva pričakuje, da družinskim članom in ostalim visoko rizičnim kontaktom odredi karanteno, da bodo delodajalci za čas odrejene karantene upravičeni do povračila izplačanega nadomestila plače in da ljudje ne bodo hodili prosto naokoli. Interventna zakonodaja namreč delodajalcem daje to možnost,« ob tem poudarja predsednik OZS Branko Meh.

Po mnenju OZS je nesprejemljivo, da delodajalec nosi stroške nadomestila plače v primeru odsotnosti z dela pri zdravih delavcih, ki so bili v visoko rizičnem kontaktu. Obenem pa je nesprejemljivo tudi to, da mora delodajalec odločati o tem, ali naj ta delavec pride na delo ali ne.

Poleg tega ne more biti način odsotnosti prepuščen dogovarjanju med delavcem in delodajalcem. Še posebej ne zato, ker je razlog odsotnosti visoko rizični kontakt, zaradi česar bi morala biti delavcu odrejena karantena. Nenazadnje ne more biti od odgovornosti vsakega posameznika odvisno, ali se bo samoizoliral ali se bo gibal naokoli, prav tako pa o tem ne morejo presojati delodajalci, ki za to niti niso strokovno usposobljeni.

 

 

 

Preberite tudi