Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
EVROPSKI PATENTI

Deluje enotni patentni sistem Evropske unije

05. 06. 2023
Avtor: Anton Šijanec
EVROPSKI PATENTI

Začetek delovanja enotnega patentnega sistema pomeni začetek novega obdobja za intelektualno lastnino. Evropski patent z enotnim učinkom oziroma t. i. enotni patent tako prinaša nove možnosti za cenejšo in enostavnejšo pridobitev enotnega patentnega varstva v več državah Evropske unije. Enotno sodišče za patente bo omogočilo hitrejše reševanje patentnih sporov in vzpostavilo enotno sodno prakso.

 

Enotni patentni sistem bo omogočil enotno patentno varstvo v vseh sodelujočih državah članicah EU z eno patentno prijavo, vloženo pri Evropskem patentnem uradu, in zagotovil centralizirano platformo za vseevropske patentne spore pred Enotnim  sodiščem za patente. Ta novi sistem bo pomenil najpomembnejšo reformo v zgodovini evropskega patentnega sistema od njegove ustanovitve leta 1973.

Državni sekretar mag. Dejan Židan je ob tem poudaril: »Intelektualna lastnina in inovacije sta dve neločljivi prvini razvoja ter ključ do uspeha tako gospodarstva kot družbe kot celote. Inovacije zahtevajo večletna ter finančno zahtevna vlaganja, ki brez intelektualne lastnine ne bi bila poslovno zanimiva. Novi sistem bo koristil evropskemu gospodarstvu, saj bo vzpostavil enoten tehnološki trg, ki bo olajšal transakcije v veliki gospodarski regiji.« Dodal je: »Ravno danes bo na seji Odbora za gospodarstvo v Državnem zboru obravnavan tudi predlog novele Zakona o industrijski lastnini, s katero želimo nekatere obstoječe postopke poenostaviti in poceniti ter slovensko ureditev še dodatno uskladiti z evropsko in mednarodno.«

Direktorica urada mag. Karin Žvokelj je ob tem dejala: »Za razvoj inovativnosti in kreativnosti, ki sodita med glavne dejavnike gospodarskega razvoja, nujno potrebujemo dobro delujoč in uravnotežen sistem varstva intelektualne lastnine.« Izpostavila je, da je v tem okviru še posebej pomembno patentno varstvo izumov, ki vpliva na uspešnost trženja inovacij. »K temu bo pomembno prispeval tudi nov evropski patent z enotnim učinkom, saj bodo v okviru sistema enotnega patenta evropska podjetja lahko izkoristila širše in učinkovitejše patentno varstvo z nižjimi stroški, kar je še posebej pomembno za manjše subjekte.«

Prijavitelji evropskih patentnih prijav so že pokazali veliko zanimanje. Odkar je Evropski patentni urad 1. januarja 2023 začel izvajati prehodne ukrepe za spodbujanje zgodnjega uvajanja novega sistema, je bilo vloženih več kot 6800 zahtevkov za enotni učinek in/ali odlog podelitve patenta.

Prednosti enotnega patenta

Trenutno se lahko izum v Evropi zavaruje z nacionalnim ali evropskim patentom. Evropski patentni urad kot osrednji organ preizkusi prijave za evropske patente, kar izumiteljem prihrani stroške v primerjavi z več vzporednimi nacionalnimi patentnimi prijavami in hkrati zagotavlja visoko kakovost podeljenih evropskih patentov. Podeljeni evropski patent je sveženj nacionalnih patentov.

Evropski patent z enotnim učinkom, ki bo začel veljati 1. junija letos, pa je evropski patent, ki na zahtevo imetnika patenta in z vložitvijo enega samega zahtevka lahko pridobi enotni učinek na celotnem ozemlju sodelujočih držav članic Evropske unije. To pomeni privlačno alternativo nacionalnim potrditvam v državah članicah, ki sodelujejo v novem sistemu. 

Države, ki sodelujejo v sistemu

Evropski patent z enotnim učinkom bo na začetku veljal v 17 državah (Avstrija, Belgija, Bolgarija, Danska, Estonija, Finska, Francija, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Slovenija, Švedska), kasneje se lahko pridružijo še ostale države članice okrepljenega sodelovanja (Ciper, Češka, Grčija, Madžarska, Irska, Poljska, Romunija in Slovaška). Španija in Hrvaška sta edini državi članici EU, ki o pristopu zaenkrat ne razmišljata.

Enotno sodišče za patente

Uspeh sistema v precejšnji meri temelji na uspehu ne samo enotnega patenta, ampak tudi in predvsem Enotnega sodišča za patente (povezava na angleško stran), ki naj bi s poenotenjem sodne prakse vsem deležnikom na patentnem področju omogočil višjo raven pravne predvidljivosti in gotovosti. Ena od pomembnih sestavin novega sistema bo tudi Center za arbitražo in mediacijo v patentnih sporih, ki bo imel sedeža v Ljubljani in Lizboni, in ki bi lahko imel - vsaj glede na nekatere izkušnje iz tujine - pomembno vlogo pri reševanju patentnih sporov.

Na spletni strani Urada RS za intelektualno lastnino lahko najdete v slovenščino preveden Vodnik po evropskem patentu ter ostala gradiva in informacije >>>.

Na spletni strani Evropskega patentnega urada so na voljo obširnejše informacije o sistemu enotnega patenta (v angleškem jeziku).

 

Vir: URSIL