Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
NACIONALNO TEKMOVANJE

Dobra praksa na področju varnosti in zdravja pri delu 2024-2025

28. 02. 2024
Avtor: Nina Ličar
NACIONALNO TEKMOVANJE

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je razpisalo Nacionalno tekmovanje za priznanja »Dobra praksa na področju varnosti in zdravja pri delu 2024-2025«, v okviru katerega išče inovativne in učinkovite prakse preprečevanja tveganj za varnost in zdravje pri delu iz resničnega življenja, ki so povezane z uvajanjem digitalnih tehnologij pri delu ali oprte nanje. Prijave so možne do 16. septembra 2024.

Na nacionalno tekmovanje se lahko prijavijo podjetja, zavodi, ustanove, ponudniki usposabljanja in organizacije s področja izobraževanja, sindikati, delodajalska združenja, panožna združenja, nevladne organizacije, zavarovalnice, posredniške organizacije, spletne platforme, skupine platformnih delavcev in druge organizacije, ne glede na njihovo velikost in gospodarsko dejavnost. V središču tekmovanja so delovna mesta in dobra praksa, ki se na njih izvaja.

Nacionalno tekmovanje poteka v dveh kategorijah:

  • v prvi kategoriji tekmujejo organizacije, ki imajo 100 ali več zaposlenih,
  • v drugi kategoriji pa organizacije, ki imajo manj kot 100 zaposlenih.

Nacionalno tekmovanje poteka pod okriljem evropske kampanje Zdravo delovno okolje 2023-25: Varno in zdravo delo v digitalni dobi, ki obravnava naslednjih pet prioritetnih področij:

  • platformno delo,
  • avtomatizacija delovnih nalog,
  • delo na daljavo in hibridno delo,
  • upravljanje zaposlenih s pomočjo umetne inteligence in
  • pametni digitalni sistemi za spremljanje varnosti in zdravja pri delu.

Tripartitna žirija za ocenjevanje kandidatov za priznanje »Dobra praksa na področju varnosti in zdravja pri delu 2023-2025« bo vse prijavljene primere dobre prakse ocenila, skladno s sprejetimi merili. Z večino glasov bo žirija izbrala tri najboljše primere dobre prakse v posamezni kategoriji.

Priznanja bodo podeljena na slavnosti, ki jo bo ministrstvo organiziralo konec leta v Narodni galeriji. Zmagovalci v posamezni kategoriji na nacionalni ravni bodo uvrščeni na evropsko tekmovanje. Poleg tega jim bo ministrstvo ponudilo možnost sodelovanja v kratkem filmu, namenjenem predstavitvi njihovega primera dobre prakse širši slovenski in evropski javnosti. Predstavniki organizacij, ki so razvile nagrajene primere dobre prakse, bodo vabljeni na številne dogodke, na katerih bodo imeli priložnost predstaviti svoje dosežke.    

Vabijo vas, da izpolnite prijavnico in jo pošljete najkasneje do 16. septembra 2024 do 16.00 na e-naslov Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: gp.mddsz@gov.si.  Več informacij o tekmovanju je objavljeno na spletni strani, namenjeni podrobnejši predstavitvi nacionalnega tekmovanja.

Vir: MDDSZ