Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Dodatni predlogi ukrepov ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo

23. MAREC 2020  |   Maja Rigač

Danes smo ministru Počivalšku predlagal dodatne ukrepe za pomoč malemu gospodarstvu, zaradi koronavirusa

Predlagamo, da se čim prej uvede:

Nadomestila za zaposlene in samozaposlene, ki so zaradi posledic koronavirusa ostali brez možnosti dela 

- Odpis socialnih prispevkov in davkov za samozaposlene, samostojne podjetnike in podjetja, v času trajanja epidemije koronavirusa, saj so primorani svoje obratovalnice zapreti (ali nimajo možnosti opravljanja storitev) in v tem času nimajo nikakršnih prihodkov.

 

 - Breme plač delavcev, kjer podjetja ne smejo poslovati (ali pa so podjetja odvisna od teh ki so morali prenehati poslovati) naj preide v celoti na državo. Enako velja za samozaposlene – ti morajo ob oprostitvi plačila davkov in prispevkov dobiti nadomestilo (espeji nimajo plače).

 

- V ZIUPPP črtanje omejitev delodajalca, v zvezi z odpuščanjem delavcev iz poslovnega razloga, ki so bili na čakanju na delo ali drugih delavcev, ki delajo, medtem ko so nekateri na čakanju na delo. Če bi država v celoti prevzela stroške plač oz. nadomestil za čakanje na delo (za kar si prizadevamo), takšno omejitev razumemo, sicer pa ta omejitev dela zakon neuporaben.

 

- Breme bolniških nadomestil za delavce, ki so zaradi koronavirusa odsotni z dela, že od prvega dneva odsotnosti dalje, naj nosi država (ZZZS) in ne delodajalec.

 

- Možnost delodajalca, da delavca, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, lahko pošlje v pokoj.

 

- Podaljšanje obdobja, ki ga je pri neenakomerni razporeditvi ter začasni prerazporeditvi delovnega časa potrebno upoštevati kot obdobje, v katerem se upošteva polni delovni čas kot povprečna delovna obveznost v obdobju s 6 na 12 mesecev (za delodajalce, ki jih ne zavezuje nobena kolektivna pogodba dejavnosti, ker le-ta lahko določa do 12 mesečno referenčno obdobje).

 

- Možnost za delo s krajšim delovnim časom do polnega, z enostransko odreditvijo s strani delodajalca – vsaj polovičnim, po zgledu zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, kjer delavcem do polnega delovnega časa prispevke plačuje država.

 

- Možnost enostranskega odrejanja, s strani delodajalca, koriščenja letnega dopusta za leto 2020.

 

- Glede delavcev, ki so ostali v domačih karantenah (dnevni migranti, delavci ki čezmejno opravljajo storitve) – plače in prispevke naj v celoti prevzame država.

 

- Glede na nezadostne ukrepe znotraj trenutnega ZIUPPP, na v primeru odpuščanja iz poslovnega razloga (razlog upad naročil oz. prodaje – koronavirus)  naj breme odpravnin prevzame država (ZRSZ).

 

Finančni ukrepi

 

Pozdravljamo finančne ukrepe, ki jih pripravljajo SPS, SPIRIT in SID Banka.

 

- Poleg napovedanih ukrepov pa predlagamo, da se poleg kreditov upošteva tudi lizinge, da se bodo podjetja lahko dogovorila tudi z lizing hišami za zamrznitev oz. preložitev plačil obveznosti.

 

- Predlagamo, da se uvede nadzor nad postopanjem bank in lizing hiš, saj nas člani opozarjajo, da se komercialne banke različno odzivajo in neprimerno oz. neustrezno ravnajo.

 

- Ureditev področja plačilne discipline. Predvsem pri MSP se je začelo pojavljati nevarno in nenadzorovano stanje glede plačil. Predlagamo, da se s sistemskim ukrepom poseže v to področje. Tam kjer gre za nedvoumne terjatve (doma ali v tujini) se naj oblikuje rešitev oz. mehanizem, da bo država (preko za to vzpostavljene institucije oz. mehanizma) priskočila na pomoč in prevzemala terjatve (ki jih bo kasneje izterjala) in tako zagotavljala likvidnost in vzpostavljala red.  

 

- Interventni poseg v znižanje NUSZ za leto 2020 (občinam pa pokritje izpada prihodka iz tega naslova).

 

- Preložitev predlaganja davčnih obračunov davka na dodano vrednost (obrazec DDV-O), v roku treh mesecev po poteku davčnega obdobja

 

- Podaljšanje roka za plačilo davkov s področja:

a. davka na dodano vrednost (v roku treh mesecev po poteku davčnega obdobja),

b. davka od dohodkov pravnih oseb (v roku 90 dni od predložitve davčnega obračuna),

c. davka od dohodkov iz dejavnosti (v roku 90 dni od predložitve davčnega obračuna).

 

- Celoviti ukrepi po branžah. Ker branže niso enakomerno prizadete jih bo po krizi potrebno ponovno oživiti, kar je bilo že večkrat nakazano. Predlagamo, da se ponovno uvedejo subvencije za nabavo opreme, materialne investicije, digitalno transformacijo, ponovno vzpostavitev prodajnih kanalov, itd. Nujno je ukrepe, ki se nanašajo na specifične branže objavljati na enem mestu (ne glede na to kateri deležnik jih zagotavlja).  

 

Priponka - Dopis ministru z dodatnimi predlogi

Preberite tudi:

Vabimo vas na 21. Tradicionalnega strokovnega srečanja tekstilcev in predelovalcev kož pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki ga pripravljamo 14. in 15. oktobra 2022 v hotelu v Ankaranu.

Spoštovani, Vabimo vas na 21. Tradicionalnega strokovnega srečanja tekstilcev in predelovalcev kož pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki ga pripravljamo 14. in 15. oktobra 2022 v hotelu v Ankaranu. Dvodnevno srečanje bo tokrat potekalo v Hotelu & resort Adria Ankaran, Jadranska cesta 25, 6280 Ankaran v Stekleni dvorani. Rezervacije za nastavitve v Ankaranu javite na telefonsko številko: 05 66 37 444 ali preko e- pošte booking@adria-ankaran.si s sklicem, da ste udeleženci strokovnega srečanja tekstilcev. Gre za najpomembnejši dogodek za tekstilce v Sloveniji, ki druži strokovnjake s področja tekstila in usnja, ki ga organizira Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije oziroma Sekcija tekstilcev in Sekcija predelovalcev kož pri OZS. Na srečanju bodo poleg strokovnih tem predstavljene tudi teme, ki pomembno vplivajo na vsakdanji delovni proces. Veliko bo priložnosti za druženje ter izmenjavo mnenj in izkušenj, kar je ne nazadnje priložnost, da spoznate vaše kolege oziroma potencialne stranke. Pridružite se nam in bodite del najpomembnejšega dogodka za tekstilce v Sloveniji! Prijavite se lahko preko spletne prijavnice ali preko prijavnice, ki jo posredujete po e-pošti na naslov adrijana.poljansek@ozs.si – glej na dnu objave. Več o srečanju TUKAJ na tej povezavi https://www.ozs.si/koledar/tradicionalno-strokovno-srecanje-tekstilcev-6323a459216d47351279aa86 VLJUDNO VABLJENI!
Pišite nam