Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
POPLAVE

Dokazila poslalo nekaj manj kot 80 odstotkov oškodovanih podjetij

06. 05. 2024
Avtor: Anton Šijanec
POPLAVE

Dokazila o dejanski škodi v katastrofalnih poplavah avgusta lani je do roka, ki se je iztekel, poslalo 982 podjetij. To predstavlja nekaj več kot 79 odstotkov od 1239 oškodovancev, ki so prijavili škodo. Od 985 oškodovancev, ki so prejeli predplačila, pa jih je dokazila poslalo 809, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Delež tistih oškodovancev, ki so prejeli predplačila in so do roka poslali tudi dokazila o škodi, je tako dosegel nekaj več kot 84 odstotkov.

Od 982 oškodovancev, ki so posredovali dokazila, trenutno na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport razpolagajo s podatki o dokazani škodi za 734 oškodovancev. Vrednost posredovanih dokazil teh oškodovancev predstavlja okoli 80 odstotkov vrednosti njihove prijavljene ocenjene škode.

Skupni končni obseg škode bo znan, ko bodo pregledane vse vloge in ko bodo dokazila poslali tudi tisti oškodovanci, ki so poslali nepopolne vloge ali vlogo za podaljšanje roka. Tista podjetja, ki so poslali dokazila, ki niso popolna, bodo namreč v nadaljnjem postopku vloge še dopolnjevali. Prav tako bodo dokazila lahko poslali tisti oškodovanci, ki so dali prošnjo za podaljšanje, so pojasnili na ministrstvu.

Ministrstvo bo zdaj preverjalo formalno in vsebinsko ustreznost prejetih vlog in dokazil. V okviru postopka bo zahtevalo morebitne dopolnitve in dodatna pojasnila cenilcev ter preverilo podatke o poslovanju in zavarovanjih, izplačanih zavarovalninah, izplačilih dobička, nakupih lastnih delnic ali lastnih poslovnih deležev, izplačilih nagrad poslovodstvu idr. Po izpeljanem ugotovitvenem postopku in potrditvi komisije za naravne nesreče bodo izdane odločbe o dodelitvi sredstev.

Če ministrstvo od oškodovancev, ki so že prejeli predplačila, v postavljenem roku ni prejelo vloge in ustreznih dokazil o dejansko nastali škodi, pa ta podjetja niso več upravičena do dodelitve preostalih sredstev za odpravo posledic škode po poplavah, ki bi jih še lahko prejela.

Ministrstvo bo ob tem skladno z odločbami, s katerimi so bila podjetjem dodeljena predplačila sredstev, začelo tudi postopek za ugotovitev utemeljenosti izplačanega predplačila. Oškodovanci bodo morali dokazati nastanek dejanske škode, in sicer s cenilnim poročilom za škodo na strojih in opremi ter zalogah oz. izpolnjenim ustreznim obrazcem v zvezi z škodo zaradi izpada prihodka.

Če nastanka škode ne bodo dokazala, bo ministrstvo od njih zahtevalo vračilo izplačanega predplačila.

Gospodarske družbe, samostojni podjetniki, zavodi in zadruge, ki so utrpeli škodo v katastrofalnih poplavah v začetku lanskega avgusta, lahko prejmejo odškodnino v višini 45 odstotkov dokazane škode, če niso imeli sklenjenega ustreznega zavarovanja, oziroma v višini 60 odstotkov, če so zavarovanje imeli.

Program odprave posledic škode v gospodarstvu po poplavah in plazovih lanskega avgusta je sicer skupaj vreden 230 milijonov evrov, država pa je na podlagi predhodnega programa izplačala za 35,4 milijona evrov predplačil.

 

Vir: STA

 

Preberite tudi