Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

OZS: Shemo čakanja na delo gospodarstvo potrebuje že zdaj!

25. 10. 2022
Avtor: Mira Črešnar

Minister za delo Luka Mesec je včeraj pojasnil, da Vlada pripravlja začasno shemo čakanja na delo, ki bo na voljo med 1. januarjem in 1. aprilom. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki na nujnost sprejetja tega ukrepa opozarjamo že več mesecev, smo razočarani, da bo shema na voljo šele čez dva meseca in ne že sedaj.

»Vse več podjetij, naših članov, je zaradi naraščajočih stroškov energentov in upada naročil iz tujine primoranih vsaj delno zaustavljati proizvodne procese. To pa lahko vodi v odpuščanje delavcev in celo zapiranje podjetij. Vlada mora zato ukrep čakanja na delo doma uvesti takoj in ne šele čez dva meseca. Takrat bo lahko za marsikoga že prepozno,« ob tem opozarja Blaž Cvar, predsednik OZS.

OZS je zahtevo za uvedbo ukrepa čakanja na delo na gospodarskega ministra Matjaža Hana in ministra za delo Luko Mesca prvič naslovila že septembra, ko je zbornica od članstva dobila signale, da brez ukrepa čakanja na delo številni ne bodo zmogli ohraniti delovnih mest.

Največje stiske občutijo zlasti tista podjetja, ki so odvisna od naročil avstrijskih in nemških podjetij. Kot vemo, je Nemčija ukrep čakanja na delo sprejela že pred meseci. V OZS zato ne razumemo, zakaj Slovenija odlaša s sprejetjem tako pomembnega ukrepa. Krizne razmere terjajo takojšnje odločitve in ukrepe. Cilj vseh nas pa mora biti, da ohranimo podjetja in delovna mesta.