Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Pismo predsedniku Vlade glede nestrinjanja s predlogom zakona za pomoč gospodarstvu

05. 12. 2022
Avtor: Mira Črešnar

Spoštovani gospod predsednik Vlade RS dr. Robert Golob,

spodaj podpisane delodajalske organizacije Gospodarska zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Obrtno–podjetniška zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije smo se na Vas že večkrat obrnile z vljudno prošnjo za Vašo posebno pozornost glede aktualne problematike za podjetja v tem obdobju, ki izhaja iz visokih cen električne energije. Glede na vse opravljene razprave v zadnjih mesecih in pozive podjetij je bila z naše strani oblikovana že vrsta predlogov glede rešitev za ohranitev nujno potrebne gospodarske aktivnosti, zagotavljanje konkurenčnosti in delovnih mest v gospodarstvu, kar je ključnega pomena tudi za prihodnost naše države.

Kot izhaja iz razprave na zadnji seji Ekonomsko socialnega sveta, ki je potekala dne 2. 12. 2022, vse delodajalske organizacije sporočamo naše skupno stališče, da modela pomoči za energente (zlasti električno energijo, pa tudi za zemeljski plin in tehnološko paro) podjetjem, kot izhaja iz predstavljenega Predloga Zakona o pomoči za gospodarstvo za omilitev posledic energetske krize na seji ESS (v nadaljevanju: Predlog zakona), ne podpiramo.

Uredba o določitvi mehanizma oblikovanja cene električne energije za velike poslovne odjemalce, ki je bila sprejeta 29.11. in začela veljati 30.11. žal ni dosegla svojega namena. Cene električne energije, ki jo dobavitelji ponujajo poslovnim odjemalcem, so še vedno bistveno višje, kot je bilo kalkulirano v modelih, ki so tvorili osnovo za oblikovanje vrst pomoči. Hkrati so tudi višje, kot jih dosegajo oz. po katerih zaklepajo pogodbe konkurenti v tujini. Tistim podjetjem, ki imajo že opravljene delne zakupe oz. imajo krovne pogodbe, pa ponudniki ponudbe po uredbi ne želijo posredovati.

Zato predlagamo, da se Predlog zakona spremeni na način, da bo malim in srednje velikim podjetjem v RS omogočena pomoč v skladu s toolboxom, ki ga je Evropska komisija določila v začetka oktobra in kjer je postavila cenovno zavoro (Preisbremse) do 180 evrov/MWh. Za energetsko intenzivna podjetja, ki zaradi visokih vstopnih kriterijev posebne pomoči za energetsko intenzivna podjetja ter posebne pomoči za energetsko intenzivna podjetja v posebnih sektorjih, kot sta navedeni v predlogu zakona, ne bodo mogla str. 2 koristiti, pa naj se omogoči posebna pomoč zaradi zmanjšane gospodarske uspešnosti po 67. a členu začasnega okvira. To pomoč naj vlada čim prej priglasi pri Evropski komisiji. Priglasitev bo zaradi pričakovanih težkih pogajanj z Evropsko komisijo zahtevala angažma najvišjega vrha slovenske vlade.

V pričakovanju, da boste usklajeni predlog gospodarstva skrbno proučili in ga upoštevali pri končnem oblikovanju zakonodaje, vas lepo pozdravljamo.

S spoštovanjem,

Tibor Šimonka, l. r. mag. Mariča Lah, l. r. Blaž Cvar, l. r.

Predsednik GZS Predsednica TZS Predsednik OZS

Marjan Trobiš, l. r. Marko Lotrič, l. r.

Predsednik ZDS Predsednik ZDOPS

Preberite tudi