Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Gibajte se tudi v času omejevanja gibanja

15. 10. 2020
Avtor: asist. Denisa Manojlović, doc. dr. Matej Voglar

Med delovno aktivno populacijo sta bolečina v spodnjem in zgornjem delu hrbta med najpogostejšimi razlogi za odsotnost z dela. Ključni dejavnik pri globljemu razumevanju bolečine v hrbtu je visoka stopnja njenih ponovitev. Več kot polovica delavcev v obdobju enega leta znova začuti poslabšanje simptomov in je spet na začetku začaranega kroga. Ko poleg zdravstvenega vidika upoštevamo še ekonomski vidik, postane jasno, da tovrstne težave povzročajo pomembno finančno obremenitev za delavca, delodajalca in družbo v celoti.

 

Dejavnikov tveganja za pojav bolečine v spodnjem ali zgornjem delu hrbta je veliko. Med najpogosteje obravnavane sodijo na eni strani prisilne drže tako v industriji, kakor tudi dolgotrajno sedenje v pisarniškem okolju ter na drugi strani opravljanje težkega fizičnega dela. Ne smemo pozabiti, da je epidemija COVID-19 dodatno povečala delež časa, ki ga preživimo sede, saj je večina delavcev prisiljena službo prenesti v domače okolje, ki je pogosto dodatno slabše ergonomsko urejeno.

»Nov normalen« način življenja, ki nas je vse našel nekoliko nepripravljene, korenito spreminja načine druženja, dela in tudi gibanja. V tem obdobju še bolj kot kdajkoli prej potrebuje dovolj gibanja, da bi (p)ostali zdravi. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča vsaj 150 minut zmerne ali 75 minut intenzivne fizične aktivnosti na teden. Ta priporočila je še vedno mogoče doseči iz varnosti svojega doma ali v naravi. Predlagamo nekaj enostavnih vaj, ki jih lahko izvedete kjerkoli, kadarkoli in brez uporabe posebnih pripomočkov. Potrebujete le nekaj prostora, čas in voljo. Če vam le-te primanjkuje, naj vas opomnimo, da boste z vadbo poleg telesnega zdravja vplivali tudi na vaš videz in tako pozitivno vplivali tudi na samozavest pred prihajajočimi poletnimi meseci.

 

star vital gibanje 11. Opora na vseh štirih z diagonalnim dvigom

V mešani opori iztegnite eno roko in nasprotno nogo. Med izvedbo ohranjajte poravnan trup. Izvedite 8-10 ponovitev na eno stran in po krajšem odmoru zamenjajte stran. S stabilizacijo trupa, ki je nujna pri izvajanju te vaje, krepimo hrbtne in trebušne mišice medtem ko vplivamo tudi na mišice ramen in zadnjice.

 

 

star vital gibanje 22. Bočni dvig trupa

Leže na boku z iztegnjenimi nogami se oprite na podlaket. Dvignite medenico od podlage in ohranite iztegnjen položaj. Po 10 ponovitev na eni strani, zamenjajte stran in vajo ponovite na drugem boku. Začutili boste aktivacijo stranskih trebušnih mišic, ki pomagajo k razbremenitvi in stabilizaciji hrbtenice.

 

star vital gibanje 33.  Počep z dvigom rok

Izvedite upogib kolkov in kolen in hkrati iztegnite obe roki nad glavo. Ohranjajte oporo na celih stopalih in pazite, da vam kolena ne uhajajo navznoter. Izvedite 10-15 ponovitev. V primeru, da se vam dvig rok zaenkrat zdi prevelik izziv, začnite z rokami iztegnjenimi pred seboj in postopno stopnjujte težavnost vaje.

 

 

star vital gibanje 44. Izpadni korak

Izvedite nekoliko daljši korak naprej. Ohranite poravnan trup in koleno zadnje noge spustite proti tlom. Stopajte izmenično z levo in desno nogo in izvedite 20 ponovitev. Z izpadnimi koraki krepimo mišice nog, medtem ko stabiliziramo trup. Težavnost vaje lahko stopnjujete z dvigom rok nad glavo ali uporabo manjših uteži v obliki steklenice za vodo.

 

star vital gibanje 55. Raztezanje stranskega dela trupa z odklonom

Raztezanje prizadetih mišičnih skupin je prav tako pomembno kot je njihova krepitev. S to vajo boste raztegnili  mišice stranskega dela trupa in nog. Prekrižajte noge, iztegnite eno roko nad glavo in izvedite odklon v nasprotno stran. Druga roka je oprta v bok. Zadržite položaj nekaj sekund in izvedite 5 ponovitev na vsako stran.

 

star vital gibanje 66. Raztezanje stegna stoje

Z iztegnjenimi koleni se upognite v kolkih in z dlanmi sezite kolikor zmorete proti tlom. Zadržite položaj nekaj sekund in izvedite 5 ponovitev. Skrajšane zadnje stegenske mišice lahko vplivajo na položaj medenice in s tem povečajo obremenitev na spodnji del hrbta. Ta vaja vam bo pomagala zmanjšati negativne učinke mišičnega neravnovesja v tem predelu.

 

 

Če imate občutek, da lahko naredite nekoliko več ponovitev, izvedite še en krog celotnega programa, vendar bodite pozorni in postopoma stopnjujte obremenitve. Redno izvajanje opisanih vaj vam bo pomagalo preprečiti, oziroma zmanjšati morebitne bolečine, mravljinčenje ali togost v zgornjem in spodnjem delu hrbta. Predlagane vaje lahko izvedete tudi kot aktivni odmor na delovnem mestu. Z ciljano krepitvijo in raztezanjem med delom obremenjenih mišičnih skupin boste pomembno vplivali na vaše telesno in psihično zdravje.