Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
novica

Gospodarska delegacija transportno logističnih podjetij obiskala EXPO 2020 Dubaj

18. JANUAR 2022  |   Edina Zejnić

Od 12. do 16.1.2022 je potekal 5-dnevni poslovni obisk na EXPO 2020 Dubaj, v okviru gospodarske delegacije »Potovanja, povezovanje in mobilnost«, ki jo je organizirala Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije v sodelovanju z Javno agencijo, SPIRIT Slovenija in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Osrednji dogodek je bil poslovni forum, ki je potekal 13.1.2022, z naslovom »Celovite inovativne transportne in logistične storitve ter rešitve za Evropo«, kjer je bila izpostavljena prednost slovenske geografske lege in slovenska transportna podjetja, ki zaposlujejo 40.000 ljudi in imajo več kot 11.000 vozil, ki so zanesljiv partner in lahko opravijo kakovostno storitev za srednjo in jugovzhodno Evropo.

slika expo

V uvodnem nagovoru je Matic Volk, generalni komisar Republike Slovenije za EXPO 2020 Dubaj izpostavil pomembnost svetovne razstave EXPO 2020 Dubaj, ki že od leta 1751 združuje znanje in ustvarja nove poslovne priložnosti, in je največji poslovni dogodek letošnjega leta ter osrednja poslovna vzletna točka za trge Bližnjega vzhoda, južne Azije in Afrike, na katerih živi več kot 3,2 milijarde ljudi.

V uvodnem pozdravu je Peter Pišek, predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije izpostavil, da »geografska lega Slovenije ima pomembno vlogo za razvoj prometa. Iz države je enostaven dostop do trgov vzhodne (200 mio) in jugovzhodne (20 mio prebivalcev) Evrope, Slovenci pa so znani po odličnem znanju tujih jezikov in poznavanju kultur. Industrijska središča severne Italije in južne Nemčije so v rangu 500 km. Skozi državo tečejo panevropski koridor X, sredozemski TEN-T koridor in koridor Vzhodno-Jadransko morje. Transportno panogo in logistiko v Sloveniji uvrščamo med pomembnejše gospodarske panoge, saj ta predstavlja 6 % delež v strukturi BDP. Analitiki napovedujejo, da bo evropski trg cestnega tovornega prometa v obdobju do leta 2025 rasel po 4,4 % povprečni letni stopnji.

slika pišek

Milan Slokar, predsednik združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije je v uvodnem pozdravu poudaril, da je »geografska lega Slovenije v Srednji Evropi z neposrednim dostopom do Sredozemskega morja skozi pristanišče Koper idealna vstopna točka za dobavne verige za trge Srednje in Vzhodne Evrope ter Balkana. Luka Koper predstavlja najkrajšo pot iz trgov daljnega vzhoda prek Sueza v Evropo. S ponudbo visokokakovostnih transportno logističnih storitev predstavljamo najkrajšo, najugodnejšo in najbolj zanesljivo pot v srce Evrope. Vse to prispeva k temu, da Slovenija ponuja optimalno logistično platformo za blagovne tokove, usmerjene na trge Srednje, Jugovzhodne Evrope in Balkana.«

Osrednji del foruma je bila predstavitev slovenskega transporta in logistike kot celovite inovativne transportne in logistične storitve, ki sta predstavila prof. dr. Maja Fošner, dekanja Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru in prof. dr. Andrej Lisec, prodekan Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru.   

V nadaljevanju je dr. Tadej Smogavec, vodja trajnostne mobilnosti v podjetju Petrol d.d. je predstavil razvoj trajnostne mobilnosti. Petrol je vodilno slovensko energetsko podjetje in glavni strateški dobavitelj naftnih derivatov in drugih energentov v Sloveniji. Kot energetsko podjetje lahko pomembno prispeva k ambicioznim zakonodajnim ciljem s projekti iz področja energetske učinkovitosti. Glavna poslovna področja Petrola so prodaja naftnih derivatov, trgovskega blaga, storitev, utekočinjenega naftnega plina in zemeljskega plina, prodaja in trgovanje z električno energijo in energetska tranzicija: energetske rešitve, proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov, mobilnost. Ker se načini mobilnosti s časom spreminjajo, se v Petrolu strateško usmerjajo k razvoju novih trajnostnih modelov mobilnosti, ki so prijaznejši do okolja. Njihova tranzicija na področju mobilnosti sega vse od prodaje izboljšanih goriv z manj emisijami do storitev sodobne mobilnosti, ki jo napajajo obnovljivi viri energije.

slika petrol


V zaključnem delu foruma so potekale individualne predstavitve podjetij, ki so sestavljali slovensko delegacijo na EXPO 2020 Dubaj. Po forumu pa je potekalo tudi poslovno mreženje med slovenskimi in tujimi podjetij.

V sklopu gospodarske delegacije je izšla tudi skupinska predstavitvena brošura, ki jo je ob tej priložnosti izdala Javna agencija, SPIRIT Slovenija.

14. in 15. 1. 2022 sta bila namenjena strokovnim in individualnim obiskom izbranih tujih paviljonov na EXPO 2020 Dubaj in poslovnim mreženjem s tujimi podjetij, itd.

Udeleženci gospodarske delegacije so stroške udeležbe v gospodarski delegaciji v celoti krili sami. Udeleženci delegacije pa imajo možnost sofinanciranja 60 % upravičenih stroškov z uveljavitvijo vavčerja za udeležbo v gospodarskih delegacijah, ki ga je razpisal Slovenski podjetniški sklad (SPS).

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je partner pri organizaciji in izvedbi slovenske gospodarske delegacije na EXPO 2020 Dubaj, in poleg transportne in logistične delegacije bo sledila še osrednja gospodarska delegacija Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki bo potekala od 9. do 13.2.2022.
 

Dubaj nudi številne poslovne priložnosti

Po podatkih Factive kljub svoji skromni velikosti so Združeni Arabski Emirati (ZAE) prefinjen in raznolik trg, ki ponuja številne poslovne priložnosti. Potencialni sektorji vključujejo energetiko, arhitekturo, gradbeništvo in inženiring, varnost in zaščito, zdravstveno varstvo in medicinsko opremo, avtomobilsko industrijo in potrošno elektroniko. ZAE imajo odprto gospodarstvo z visokim BDP na prebivalca in znatnim trgovinskim presežkom. Prizadevanja za diverzifikacijo gospodarstva so bila uspešna in so znižala delež BDP od nafte in plina na 30 %. Od odkritja nafte v ZAE pred skoraj 60 leti se je država preoblikovala iz obubožane regije v sodobno državo z visokim življenjskim standardom. Vlada je povečala izdatke za ustvarjanje delovnih mest in širitev infrastrukture za večje vključevanje zasebnega sektorja v gospodarstvo. Prosto trgovinske cone v državi, ki omogočajo 100 % tuje lastništvo in nič davkov, pomagajo privabljati tuje vlagatelje. Kljub vsemu so nekateri trgi še vedno zaprti, na primer bančni in zavarovalniški. Kmetijski sektor prispeva 1 % BDP in zaposluje približno 1 % delovne sile. Med glavne kmetijske dejavnosti spadata ribištvo in gojenje dateljnov.

Storitveni sektor prispeva 45 % BDP in zaposluje 64 % delovne sile. Pomembne storitvene dejavnosti so zračni promet, turizem in finančne storitve. Industrijski sektor ZAE je v zadnjih 5 letih zabeležil izjemno rast, zlasti v kovinski, pohištveni in živilski industriji, v proizvodnji aluminija, gradbenih materialov, gnojil in steklenih vlaken, ter v petrokemični industriji. V letu 2020 je ustvaril 54 % BDP in zaposloval 34 % delovne sile. Delež BDP iz naftnega in plinskega sektorja se zaradi uspešne politike diverzifikacije gospodarstva postopoma zmanjšuje. ZAE so 8. največji svetovni proizvajalec nafte z znatnimi rezervami, ki po ocenah zadostujejo za približno 100 let glede na trenutno stopnjo porabe.

dubai
Vir: Entrepreneur

logo

Edina Zejnić

Preberite tudi:

Pišite nam