Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
PISMO PREDSEDNIKU VLADE

Gospodarstvo enotno za solidarno pomoč in sodelovanje pri obnovi in razvoju

25. 08. 2023
Avtor: Mira Črešnar
PISMO PREDSEDNIKU VLADE

Danes je 14 gospodarskih organizacij, ki predstavljamo celotno slovensko gospodarstvo, na predsednika Vlade Republike Slovenije, dr. Roberta Goloba in ministrsko ekipo naslovilo pismo, v katerem združeno in enotno poudarjamo našo pripravljenost za pomoč pri čim hitrejšem in učinkovitem odpravljanju posledic katastrofalnih poplav in čim prejšnji obnovi.

V pismu smo se gospodarske organizacije predsedniku Vlade in njegovi ekipi zahvalile za hitro ukrepanje ter izrazile spoštovanje do solidarnosti državljank in državljanov ter hvaležnost vsem intervencijskim službam in številnim podjetjem, ki so se klicu na pomoč takoj odzvala.

Predsedniku vlade smo predlagali tudi čim hitrejše srečanje, saj želimo sodelovati pri oblikovanju premišljenih in dolgoročnih odločitev, ki ne bi povzročile dodatnih nepotrebnih pretresov v poslovnem okolju.

Poudarili smo, da je zdaj čas, da se osredotočimo na enotnost in sodelovanje vseh in da želimo v  gospodarstvu sodelovati pri pripravi premišljenih in dolgoročnih odločitev, ki ne bi privedle do dodatnih nepotrebnih pretresov v poslovnem okolju. Okrevanje in obnova bosta dolgotrajen proces in obenem priložnost, da skupaj ustvarimo stabilno in napredno gospodarsko okolje ter oblikujemo trajnostno usmerjeno državo in družbo.

Podpisnice pisma smo gospodarske organizacije.

 

Pismo gospodarskih organizacij predsedniku vlade

 

Spoštovani gospod predsednik Vlade Republike Slovenije, dr. Robert Golob.
Spoštovane ministrice in ministri Vlade Republike Slovenije.

Celotno gospodarstvo - združeno in enotno- se vam želi zahvaliti za hitro ukrepanje ob katastrofi, ki je prizadela našo državo. Veseli nas tudi poenotenje in zmožnost vključujočega dialoga politike pri reševanju težav, ki jih doživljajo naši sodržavljani tako na domu kot v podjetjih.

Kot državljani smo ponosni na izjemno solidarnost, ki jo lahko opazujemo med ljudmi ter delo in pomoč vseh intervencijskih služb. Srčnost in pripravljenost na pomoč so dokaz, da lahko v težkih trenutkih združimo moči in stojimo skupaj kot enotna skupnost. Tudi gospodarstvo, skupaj z zaposlenimi v podjetjih, je takoj zagnano reagiralo v svojih domačih okoljih, kar je pokazatelj odločnosti in pripadnosti naši državi. Še posebej je bilo to vidno v prizadetih podjetjih, kjer so tako zaposleni kot vodstva solidarno stopili skupaj pri odpravljanju posledic poplav, prav tako pa so se številna podjetja že odzvala tudi s finančno pomočjo humanitarnim organizacijam ali neposredno prizadetim družinam, posameznikom in podjetjem v poplavah.

Zavedamo se, da bo pot do obnove in razvoja zahtevna in je nujno poenotenje na širši družbeni ravni. Zato vam želimo v gospodarskih organizacijah ponuditi našo pripravljenost za pomoč pri čim hitrejšem in učinkovitem odpravljanju posledic in čim prejšnji obnovi. Hkrati pa se moramo vsi skupaj zavedati opozoril znanosti in stroke glede podnebnih sprememb in posledic ter se nanje ustrezno pripraviti.

Pomembno je, da pomagamo tako posameznikom kot podjetjem, saj brez dodatne finančne pomoči ne bodo zmogli reševati nastale situacije, nadaljevati s proizvodnjo in opravljati dejavnosti, kar poleg že siceršnjih posledic predstavlja ogroženost za normalno življenje ljudi in delovna mesta. Kot že omenjeno, so se številna podjetja takoj odzvala in prispevala tako finančna kot materialna sredstva, prav tako so ponudila pomoč v obliki medsebojne izmenjave kadrov, strokovnega znanja in prostovoljstva. Zato predlagamo poseben interventen ukrep z namenom davčne razbremenitve donacij tako podjetij zaposlenim kot tudi donacij B2B (stroji, oprema, finančna pomoč). Na ta način bi lahko še dodatno spodbudil podjetja k aktivni udeležbi in prispevku v dobrobit skupnosti. Gospodarstvo je k temu zagotovo zavezano.

Zdaj je čas, da se osredotočimo na enotnost in sodelovanje vseh. V gospodarstvu želimo sodelovati pri pripravi premišljenih in dolgoročnih odločitev, ki ne bi privedle do dodatnih nepotrebnih pretresov v poslovnem okolju. Okrevanje in obnova bosta dolgotrajen proces in obenem priložnost, da skupaj ustvarimo stabilno in napredno gospodarsko okolje. Združimo se v skupnem prizadevanju za blaginjo naše države in sodelujemo pri razvoju in konkurenčnosti. Skupaj oblikujmo ukrepe, ki bodo podprli trajnostno rast in razvoj našega gospodarstva.

Spoštovani predsednik Vlade Republike Slovenije, predstavniki celotnega gospodarstva se želimo srečati z vami in vašo ekipo, da skupaj oblikujemo prihodnost naše države in družbe.

S spoštovanjem,

amcham

 

Preberite tudi