Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
OPOZORILO VLADI

Gospodarstvo je vlado opozorilo na neizpolnjevanje dogovora

18. 04. 2024
Avtor: Anton Šijanec
OPOZORILO VLADI

Gospodarski krog je na predsednika vlade Roberta Goloba naslovil pismo, v katerem ga opozarja, da dogovori in želja po konstruktivnem sodelovanju niso izpolnjeni. "Jasno je, da ni posluha za gospodarstvo, katerega konkurenčnost se zato poslabšuje. To posledično slabo vpliva na blaginjo v družbi," so zapisali.

Brez razbremenitev ne bo večje konkurenčnosti

"Vlada ne izkazuje pravega razumevanja za gospodarstvo. Zdi se, da ni pripravljenosti narediti koraka v smeri njegove razbremenitve in s tem večje konkurenčnosti. Trenutno je videti, da zgolj išče nove vire za dodatno obremenitev gospodarstva in za dvig javne porabe," so v sporočilu za javnost zapisali gospodarska, obrtno-podjetniška, trgovinska, davčno svetovalna ter britansko-slovenska in slovensko-nemška zbornica, združenja bank, delodajalcev obrti in podjetnikov ter delodajalcev, AmCham, Advantage Austria Ljubljana in Skupina podjetij z notranjim lastništvom.

Videti je, kot da ni želje po sodelovanju

Z vlado oblikovana delovna telesa, kot so skupina za davke, strateški svet za davke in skupina za odpravo administrativnih ovir, so namenjena sama sebi, napredka ni prinesla niti razprava za odpravo administrativnih ovir na področju zdravstva, so navedli. "Zato je videti, da ni želje po konstruktivnem sodelovanju," so ocenili in dodali, da takšno držo obžalujejo, saj da so verjeli, da so te skupine uvod v ponovno vzpostavitev tripartitnega socialnega dialoga, ki zagotavlja enakopravno obravnavo vseh partnerjev in prinaša najboljše rešitve za celotno družbo.

Brez izboljšav pri napotenih delavcih in davčnih olajšavah

Glede potrebe po spremembi davčne obravnave napotenih delavcev so bili na zadnji seji obveščeni, da zaradi prenove poročanja o plačah ministrstvo za finance ne more v razumnem času pripraviti analize, medtem pa vlada ni upoštevala ankete, ki jo je na to temo med podjetji izvedla gospodarska zbornica. Glede uvedbe socialne kapice so pri vladi zaznali veliko nenaklonjenost. Do predlaganih rešitev za olajšave pri obdavčitvi podjetij se ministrstvo ni opredelilo, po njihovih navedbah pa je to predlagalo ukinitev skupine za prenovo davčnega sistema.

Administrativne ovire ostajajo, tudi pri evidentiranju delovnega časa

Rezultatov ni dala niti razprava za odpravo administrativnih ovir, pri čemer je bil fokus na odpravi ovir pri evidentiranju delovnega časa. Kljub srečanju z ministrom za delo Luko Mescem in predstavljenim argumentom, da zakon prinaša dodatno birokracijo, ne sledi novim oblikam dela, dodatno stroškovno obremenjuje delodajalce in ga v praksi v številnih panogah in poklicih ni mogoče izvajati, do napovedane spremembe zakona ni prišlo. "Nesprejemljivo je, da te spremembe niso realizirane," so poudarili.

Tudi pri reševanju absentizma ni dobrih obetov

Veliko razprav je bilo namenjenih tudi naraščajoči problematiki absentizma. V letošnjem prvem četrtletju so pričakovali vsaj pripravo izhodišč za zakonodajne spremembe na področju zdravstva, ki bi se nanašale na razbremenitev gospodarstva z uvedbo kapice na višino prispevkov. "Vendar na tem področju do danes ni bilo narejenega nobenega napredka, zato gospodarstvo upravičeno sklepa, da tudi v prihodnje ne more računati na kakršnekoli pozitivne premike niti pri reševanju problematike absentizma," so še zapisali.

 

Vir: STA

 

Preberite tudi
VIZIONAR ŽE V ARHIVU

O uspehu s stikali in vtičnicami, za pravičen odnos zavarovalnic do avtoserviserjev in zelo iskanih varilcih

V aktualni oddaji Vizionar – obrtnik in podjetnik smo obiskali uspešno podjetje Elektromaterial Lendava, kjer že sedmo desetletje razvijajo in izdelujejo stikala in vtičnice. Podjetje je uspešno preživelo čase tranzicije, ni se odreklo starim tehnologijam vsem znanih bakelitnih stikal in vtičnic ter tako s kombinacijo starih in kasnejših novih tehnologij ob preudarnem razvoju nadvse uspešno konkurirajo na tujih trgih kamor izvozijo veliko večino svojih izdelkov. Njihova posebnost je tudi, da vse naredijo sami, od načrtovanja, proizvodnje vseh sestavnih delov, do montaže in distribucije, s tem lažje konkurirajo, so neodvisni in hkrati zelo odporni na spremembe in morebitne težave poslovnega okolja. V studiu smo gostili Mirana Andrejeka, predsednika Sekcije avtoserviserjev pri OZS, ki nam je več povedal o prizadevanjih avtoserviserjev za bolj pravično usklajevanje cen njihovih storitev pri kritju škodnih zahtevkov z zavarovalnicami, slednje namreč s cenami, ki jih avtoserviserjem priznavajo, stroko postavljajo v nemogoč položaj in mnoge tudi že pred strečaj. Svoj sanjski poklic so nam tokrat predstavili varilci, kljub avtomatizaciji je človeška roka pri najbolj specialnih varilskih delih še vedno nenadomestljiva. Poklic varilca je deficitaren in zato zelo iskan. Delo varilcev smo spoznavali v prevaljskem podjetju ADteh, v katerem je okoli 45 zaposlenih. Večina njihovih varilcev prihaja iz držav nekdanje Jugoslavije, kjer še šolajo za ta poklic, v Sloveniji potekajo izobraževanja zgolj po podjetjih.
27. 05. 2024