Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Gradbinci vlado pozivajo k odpravi nerazumnih omejitev

16. FEBRUAR 2021  |   Mira Črešnar

 

Gradbinci, združeni v sekciji gradbincev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, pozivajo vlado, da se jim omogoči opravljanje vseh storitev na področju gradbeništva. Skladno z veljavnim Odlokom lahko namreč sedaj delajo zgolj na nenaseljenih gradbiščih, hišah in stanovanjih, kjer ni stika s potrošniki. V praksi to pomeni, da ne smejo delati niti fasade, kar je po njihovem mnenju nerazumna omejitev.

Medtem ko so se minuli teden ponovno sprostile storitvene dejavnosti in trgovine, kjer prihaja do stikov s potrošniki, pa gradbincem še vedno ni dovoljeno delati v naseljenih hišah in stanovanjih. Sekcija gradbincev pri OZS zato poziva vlado, naj jim, tako kot vsem ostalim, dovoli opravljati tudi dela, kje prihaja do stika s potrošniki.

Gradbinci želijo, da se opravljanje storitev na področju gradbeništva razširi in doda izjema, da se lahko izvajajo dela na zunanjosti objektov in v okolici obstoječih objektov.  Da se torej sprosti vsa dela, ki se izvajajo zunaj (strehe, fasade, balkoni, zunanje ograje, nadstreški, zunanje ureditve, prizidki, idr.), ne glede na to, ali so stavbe naseljene ali ne. Omejitve so namreč po mnenju gradbincev nerazumne, saj denimo pri delu na fasadi ni nikakršnega stika s potrošnikom. Pri izvajanju tovrstnih zunanjih del je torej možnost prenosa okužbe minimalna in ni razloga, da se teh del ne bi smelo izvajati.

Ob tem gradbinci pozivajo, naj ob odpravi teh omejitev ne bo obvezno testiranje zaposlenih oziroma izvajalcev storitev na področju gradbeništva, saj to po njihovi oceni ni smiselno. Obveznemu testiranju zaposlenih sicer nasprotujejo tudi v drugih panogah.

 

 

Preberite tudi:

Pišite nam