Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
INFLACIJA

Inflacija aprila v Sloveniji in Nemčiji

06. 05. 2024
Avtor: Anton Šijanec
INFLACIJA

V Sloveniji so se življenjske potrebščine v primerjavi z lanskim aprilom povprečno podražile za 3,0 %, v primerjavi z letošnjim marcem pa za 1,0 %. Pri storitvah so se cene na letni ravni v povprečju zvišale za 4,5 %, pri blagu pa za 2,3 %. Letna stopnja inflacije v Nemčiji pa je aprila znašala 2,2 odstotka, kar je toliko kot marca.

Slovenija - Inflacija na letni ravni 3,0-odstotna, na mesečni 1,0-odstotna

Življenjske potrebščine so se v primerjavi z lanskim aprilom povprečno podražile za 3,0 %, v primerjavi z letošnjim marcem pa za 1,0 %. Pri storitvah so se cene na letni ravni v povprečju zvišale za 4,5 %, pri blagu pa za 2,3 %.

Letna inflacija navzdol

Rast cen se je v aprilu na letni ravni znižala na 3,0 %. Nazadnje smo tako nizko letno stopnjo inflacije izmerili oktobra 2021. Storitve so se v povprečju podražile za 4,5 %, blago pa za 2,3 %. Cene blaga dnevne porabe in poltrajnega blaga so se zvišale za 3,2 % oz. 1,8 %, medtem ko so cene trajnega blaga upadle za 0,7 %. K letni inflaciji so največ, 0,6 odstotne točke, prispevale za 4,8 % višje cene v skupini stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo. Za 7,3 % dražje gostinske in nastanitvene storitve so dodale še 0,5 odstotne točke. Cene hrane in brezalkoholnih pijač so na letni ravni ostale nespremenjene.

Mesečna inflacija 1,0-odstotna

Aprila so bile cene življenjskih potrebščin v primerjavi s prejšnjim mesecem v povprečju višje za 1,0 %. K mesečni inflaciji so največ, 0,5 odstotne točke, prispevale podražitve v skupini rekreacija in kultura – v tej smo najizrazitejši dvig cen zaznali pri počitniških paketih (za 13,8 %). Za 4,2 % dražja oblačila in obutev so k mesečni inflaciji dodale 0,3 odstotne točke. S po 0,1 odstotne točke so sledile podražitve v skupinah zbiranje odpadkov (dvig cen za 7,0 %), nastanitvene storitve (za 5,2 %) in najemnine (za 2,9 %). Dodatne 0,1 odstotne točke so prispevale višje cene pogonskih goriv – bencin se je podražil za 3,0 % in dizelsko gorivo za 0,9 %, prav toliko pa še preostale podražitve v aprilu. Po drugi strani je inflacijo za 0,2 odstotne točke ublažila cenejša hrana (za 1,1 %), za 0,1 odstotne točke pa še cenejši rezervni deli in dodatki za osebna vozila (za 9,8 %). 

Harmonizirani indeksi cen življenjskih potrebščin

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v aprilu 3,0-odstotna (v prejšnjem aprilu 9,2-odstotna). Mesečna rast cen je znašala 0,7 %. Cene storitev so bile na letni ravni v povprečju višje za 5,1 %, cene blaga pa za 1,9 %. Blago dnevne porabe se je podražilo za 3,0 % in poltrajno blago za 1,0 %, medtem ko je bilo trajno blago cenejše za 1,6 %.


Podatki o inflaciji za vse države članice EU so na voljo za marec 2024 in so dostopni na tej povezavi >>>. Letna stopnja inflacije, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila marca v državah članicah EMU 2,4-odstotna (mesec prej 2,6-odstotna) in v državah članicah EU 2,6-odstotna (mesec prej 2,8-odstotna). Najnižjo so izmerili v Litvi (0,4-odstotna), najvišjo pa v Romuniji (6,7-odstotna); v Sloveniji je znašala 3,4 %.

Tabela z najnovejšimi podatki je na voljo v podatkovni bazi SiStat >>>.

 

Inflacija v Nemčiji aprila nespremenjena

Letna stopnja inflacije v Nemčiji je aprila znašala 2,2 odstotka, kar je toliko kot marca, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes objavil zvezni statistični urad. Inflacija tako ostaja najnižja v treh letih, kar po navedbah AFP krepi pričakovanja, da bo Evropska centralna banka (ECB) kmalu začela zniževati osrednje obrestne mere.

K stabilizaciji inflacije so po navedbah statistikov najbolj prispevale cene energentov, ki so se v primerjavi z lanskim aprilom znižale za 1,2 odstotka. Upad je bil sicer manjši kot marca.

Brez upoštevanja hrane in energentov se je inflacija v primerjavi z marcem znižala za 0,3 odstotne točke na tri odstotke. Cene hrane so se zvišale za 0,5 odstotka, storitev pa za 3,4 odstotka.

Nemška vlada za letos pričakuje 2,4-odstotno inflacijo, kar bi v primerjavi z lanskim letom pomenilo 3,5-odstotno znižanje. Umirjanje inflacije po ocenah analitikov krepi pričakovanja, da bo svet ECB na naslednjem zasedanju junija znižal osrednje evrske obrestne mere. Od julija 2022 do lanskega oktobra jih je v rekordnem ciklu zaostrovanja denarne politike dvignil desetkrat zapored, nato pa jih je puščal nespremenjene.

Osrednja obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja je tako pri 4,50 odstotka ter s tem najvišje od časa pred zadnjo finančno in gospodarsko krizo.

 

Vir: SURS in STA

 

 

Preberite tudi