Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Iz tretjih držav ponovno v karanteno!

27. MAJ 2020  |   Zdenka Bedekovič

Vlada je včeraj popoldan dopolnila odlok o prehajanju meje in s tem ponovno uvedla 14-dnevno karanteno za vse, ki se vračajo iz tretjih držav, torej tistih izven schengenskega območja. S tem je preklicala režim, ki je veljal od 26. maja. 

Vstop je možen za:

- državljane Slovenije; 

- tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji; 

- osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem na Hrvaškem ali  Madžarskem. Ti dve državi sta na seznamu.

-  ali izjeme, ki so navedene v 10. členu odloka.  

Naknadno je bil sprejet ponovni ukrep glede karantene za osebe, ki prihajajo iz tretjih držav (Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne Gore, Kosova, Severne Makedonije ...itd.).  Naj opozorimo, da bo 14-dnevna karantena odrejena vsem tistim osebam, ki v Slovenijo vstopajo iz tretje države.  Ta bo odrejena torej vsem tistim, ki vstopajo iz tretje države, ne glede na državljanstvo in bivališče. Izjeme so le osebe, ki jih določa 12. člen odloka.  

 

Mejni prehod

Naj opozorimo, da se vstop v Slovenijo ne dovoli tujemu državljanu, ki nima stalnega prebivališča v Sloveniji. Prav tako pa tudi ne osebi, ki pove, da je pozitiven na COVID - 19 oziroma kaže bolezenske znake znake (kašelj, težko dihanje, povišana temperatura).       

Določene so tudi izjeme o prehajanju državne meje. Ta velja za osebe v gospodarskem prometu oziroma dejavnosti, ki se ob prehodu državne meje izkaže z dokazili o opravljanju prometa oziroma dejavnosti v Republiki Sloveniji v skladu z 2. točko 10. člena odloka. V primeru večdnevnih obiskov vsaj z eno nočitvijo, pa je s strani osebe potrebna predložitev negativnega potrdila na COVID-19 ter naslov prebivanja v Republiki Sloveniji. 

Glede poslovnega obiska oseb iz tretjih držav pa morajo te predložiti dokazilo pristojnega Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo z ustrezno utemeljitvijo obiska.  V primeru tranzita skozi ozmelje Slovenije v istem dnevu je naveden kot izjema in je dovoljen tako za državljane tretjih držav, kot za državljane Evropske unije ter držav schengenskega območja.    

Naj še posebej omenimo, da so vozniki izjema. Glede sprememb svetujemo, da pred odhodom ali prihodom v Slovenijo preverijo delavci ali njihova podjetja še spletno stran policije, ki redno spreminja in objavlja novice. 

    

 

 

Preberite tudi:

Pišite nam