Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
novica

Izjema za čezmejne delovne migrante

23. JULIJ 2021  |   Zdenka Bedekovič

Sprejet in objavljen je Odlok o spremembi in dopolnitvi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo. Veljati začne od 23. julija 2021 ter bo veljal do 1. avgusta 2021.

Naj omenimo, da se niso spremenili dosedanji sprejeti pogoji za vstop v Republiko Slovenijo. Na novo je dodana le nova izjema za čezmejne delovne migrante.

Torej, ta se nanaša na čezmejne delovne migrante, ki imajo sklenjeno delovno razmerje v eni od držav članic Evropske unije ali schengenskega območja. Za priznanje nove izjeme pa ti morajo imeti prebivališče v razdalji največ 10 km zračne črte od skupne mejne črte Republike Slovenije in sosednje države.

Za tovrstne čezmejne dnevne migrante, je rok vrnitve pet dni po prehodu meje. Izjema je začasne narave. Novost dodane izjeme bo v veljavi do 15. avgusta 2021 z možnostjo podaljšanja do 1. septembra 2021.

Pri prehodu državne meje se bodo upoštevala naslednja dokazila:

- Pogodba o zaposlitvi;

- Podpisana izjava delodajalca ali;

- Podobno dokazilo s katerim se utemeljuje razlog prehajanja meje.

Pri tem se bo upoštevala zračna razdalja s prosto dostopnim strežnikom in zemljevidi Googla. Stalno ali začasno prebivališče v Republiki Sloveniji pa se bo določalo po Zakonu o prijavi prebivališča (ZPPreb-1).  

Naj opozorimo, da v omenjena prebivališča ne sodijo nastanitveni objekti, ki so kratkotrajne narave. To so na primer: nastanitev v hotelih, turističnih objektih, avtokampih in podobnih objektih.

Dostop do spremembe odloka:

https://www.uradni-list.si/_pdf/2021/Ur/u2021120.pdf

 

Preberite tudi:

Pišite nam