Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
novica

Je ustavitev javnega prevoza višja sila? (osveženo 28. 11.)

13. NOVEMBER 2020  |   Mag. Nina Scortegagna Kavčnik

S ponedeljkom 16. 11. je javni prevoz ustavljen. Ali je nezmožnost prihoda delavca na delo zaradi ustavitve javnega prevoza višja sila? Kakšno nadomestilo plače delavcu pripada in ali bo le-to delodajalcu povrnjeno s strani države?

Odsotnost delavcev zaradi višje sile sta urejala dva interventna zakona. V obdobju od 13. marca do 31. maja 2020 jo je urejal drugi interventni zakon (ZIUZEOP), v obdobju od 1. septembra do 31. decembra pa peti interventni zakon (ZZUOOP).

ZIUZEOP je določil, da višja sila pomeni epidemijo COVID-19. Kot okoliščine, ki so se štele za višjo silo, je določil varstvo otrok zaradi zaprtja vrtcev in šol ter drugih objektov, nezmožnost prihoda na delo zaradi ustavitve javnega prevoza in zaprtje mej s sosednjimi državami. ZZUOOP pa kot višjo silo določa karanteno, ki je odrejena otroku, ali druge zunanje objektivne okoliščine, zaradi katerih eden od staršev ali skrbnikov ostane doma z namenom varstva otroka (nezmožnost obiskovanja vrtca, šole, socialnovarstvene storitve vodenja in varstva ter zaposlitve pod posebnimi pogoji, ki ni v institucionalnem varstvu).

Da ja ustavitev javnega prometa in zaprtje mej višja sila, je določil ZIUOPDVE (PKP 6). Zato delavcu tudi za ti dve vrsti odsotnosti pripada nadomestilo plače v velikosti 80 % osnove iz 137/7 ZDR-1, delodajalcu pa delno povračilo nadomestila plače (bruto I). Ukrep velja od 1. 9. dalje. Delodajalec mora za delavce, ki jih je imel do 28. 11. na višji sili zaradi teh dveh vzrokov, vlogo na ZRSZ vložiti v 8 dneh od uveljavitve PKP 6.

Mnenje MDDSZ z dne 17. 11. 2020

 

Preberite tudi:

Pišite nam