Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
ZAPOSLOVANJE TUJCEV

Kako najhitreje zaposliti tujca?

05. 09. 2023
Avtor: Zdenka Bedekovič
ZAPOSLOVANJE TUJCEV

V Ur. listu št. 95/23 je bil objavljen Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP).

Ta namreč predvideva hitrejši ukrep zaposlovanja in izvajanja storitev državljanov iz tretjih držav. Ti za vstop in prebivanje v Republiki Sloveniji ne bodo potrebovali vizumov, v skladu z zakonom, ki ureja vstop in prebivanje tujcev za poklice, ki jih primanjkuje ter so potrebni za odpravo poplav in plazov v Republiki Sloveniji.

Zavod RS za zaposlovanje bo dovoljenja in soglasja obravnaval prednostno in sicer v desetih dneh od prejema popolne vloge za izdajo dovoljenja ali zahtevka. Upravna enota pa bo ne glede na popolnost vloge nemudoma posredovala zahtevek Zavodu RS za zaposlovanje, če bodo k vlogi priložene veljavne listine, ki jih navaja zgoraj omenjeni zakon.

V takem primeru lahko vlogo vloži tujec, ki za vstop v Republiko Slovenijo ne potrebuje vizuma in v Republiki Sloveniji prebiva zakonito. Prav tako pa lahko vloži vlogo njegov delodajalec, ki je za opravljanje dejavnosti za katero se zahteva enotno dovoljenje registriran najpozneje na dan 3. avgusta 2023. Za tovrstne vloge bo upravna enota izdajala tudi potrdila ob vložitvi vloge.

V postopku izdaje dovoljenj in podaje soglasij se bodo upoštevala tudi dokazila o neformalno pridobljeni usposobljenosti. Tovrstna dovoljenja in soglasja pa se bodo  izdajala brez ugotavljanja izpolnjevanja pogoja, da v evidenci brezposelnih oseb ni ustrezne brezposelne osebe.

S tem zakonom se omogoča tudi hitrejši pričetek izvajanja del izvajalcem tujih delavcev zaposlenih pri tujih delodajalcih, ki bodo za namene odprave posledic poplav in plazov v Republiki Sloveniji opravljali čezmejno storitev.

Naročnik storitve lahko tujemu delavcu omogoči delo do treh mesecev, ko gre za delo z namenom odprave in preprečitve posledic poplav in plazov na ozemlju Republike Slovenije. Tovrstno delo pa se lahko podaljša po poteku roka, a le v primeru, ko gre za delo z namenom odprave in preprečitve posledic poplav in plazov na ozemlju Republike Slovenije.

Vse stroške, ki nastanejo v postopku izdaje enotnih dovoljenj krije delodajalec ali tuji delodajalec. Rok za nastop dela tujca in obveznost prijave v obvezno socialno zavarovanje je petnajst dni od vročitve soglasja.

Zakon je pričel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu in sicer 2.9.2023.

Več o tem tu