Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
AVSTRIJA IN NEMČIJA

Kam se obrniti, če želite odpreti podjetje v Avstriji in/ali Nemčiji

27. 03. 2024
Avtor: Vesna Ambrožič
AVSTRIJA IN NEMČIJA

Vedno več podjetnikov se odloča, da razširijo svojo tržno dejavnost tudi na druge države EU. Enotni notranji trg omogoča državljanom EU prosti pretok blaga, storitev, kapitala in oseb znotraj EU in hkrati odpravlja nekatere tehnične, pravne in birokratske ovire. Tako lahko podjetja iz Slovenije konkurirajo na EU trgu in prodajajo in/ali dobavljajo produkte (proizvode, polproizvode, storitve itd.) na enotnem evropskem trgu.

Pomembno je, da se podjetniki že pred uradnim odprtjem oz. zagonom podjetja in ali poslovne enote ukvarjajo s tematikami, ki so pomembna za delovanje na avstrijskem ali nemškem trgu, saj se je le tako možno izogniti kasnejšim nepredvidenim neprijetnostim.

Tako v Avstriji, kot v Nemčiji obstajajo državne inštitucije, ki vam strokovno pomagajo pri pomembnih vprašanjih že pred samim odprtjem podjetja. Obisk teh inštitucij vam toplo priporočamo v ustrezni fazi načrtovanja odprtja podjetja ko potrebujete najnovejše, vaši obrti in dejavnosti, prilagojene informacije (ne pa šele kasneje, ko se pojavijo neprijetnosti in/ali težave, vi pa ste bili mnenja, da ste pridobili vsa ustrezna potrdila in pooblastila za izvajanje vaših poslovnih namer oz. veliko prezgodaj, ko sploh še premišljujete o nameri odprtja podjetja v drugi državi in potrebujete splošne informacije, ki so vam še dostopne na spletu).



Vsebina v nadaljevanju je dostopna samo članom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Za ogled morete biti prijavljeni!