Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
TUJCI

Kdaj pridobiti enotno dovoljenje za napotene delavce?

27. 06. 2024
Avtor: Zdenka Bedekovič
TUJCI

To vprašanje se še vedno pogosto zastavlja s strani tujih delodajalcev, ki želijo opravljati čezmejno storitev v Republiki Sloveniji. Pridobitev ustrezne dokumentacije za tuje napotene delavce je v praksi še vedno težava, sploh kadar tuji delodajalec napotuje državljane tretjih držav, ki so že pridobili ustrezna dovoljenja v eni od držav EU.     

V praksi se še vedno pojavljajo dvomi, ko gre za napotitve državljanov tretjih držav, ki so zaposleni v drugi državi EU. Pogosto se tuji delodajalci iz območja EU znajdejo v težavah, ker slovenskih predpisov ne preverijo pravočasno. Pogosto se zato zgodi, da morajo prekiniti delo, ker niso pridobili ustreznih dovoljenj za svoje napotene delavce iz tretjih držav.  

Naj omenimo, da pridobitev enotnega dovoljenja velja tudi za tujce iz tretjih držav, ki so zaposleni pri delodajalcih v EU. Vsekakor pa je potrebno poudariti, da za izdajo enotnih dovoljenj za te državljane ni potrebno soglasje Zavoda RS za zaposlovanje.   

V skladu z Zakonom o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, so določene tudi izjeme za nekatere kategorije tujcev, ki kratkotrajno izvajajo storitev do 90 dni v zadnjih 180 dneh.   

To pomeni, da ne potrebujejo enotnega dovoljenja za napotene delavce po Zakonu o tujcih (ZTuj-2, 45. člen) ali dovoljenja za prebivanje in delo po Zakonu o tujcih (ZTuj-2, 37. člen).

Te izjeme po 5. členu Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in dela tujcev-ZZSDT so v primerih, ko tujci: 

  • izvajajo interventne storitve; pri storitvah, pri katerih je nemudoma potrebno zagotoviti storitve tuje pravne osebe ali ustrezno usposabljanje tujca zaradi reševanjaživljenja, preprečitve ogrožanja zdravja prebivalstva ali zaradi odprave ali preprečitve gospodarske škode, ki je posledica naravne nesreče (2. odstavek, 6. točka);
  • so člani posadke ladij ali letal ali opravljajo tranzitne prevoze v cestnem ali železniškem prometu (2. odstavek, 7. točka);
  • so poslovni obiskovalci (2. odstavek, 9. točka);
  • sodelujejo kot predavatelji na organiziranih strokovnih srečanjih ali so njihovo spremljevalno tehnično osebje in opravljajo začasno raziskovalno delo (2. odstavek, 10. točka);
  • so turistični vodniki ali spremljevalci na območju Slovenije, ki spremljajo ali vodijo goste ali skupine gostov iz tujine (2. odstavek, 15. točka);
  • opravljajo dela postavljanja, opremljanja in razstavljanja opreme ali predmetov na sejemskih ali razstavnih prireditvah v Sloveniji (2. odstavek, 16. točka);
  • izvajajo cirkuške predstave, delajo v gostujočih zabaviščnih parkih in podobno (2. odstavek 17. točka).

Ravno tako, ni potrebno imeti dovoljenja za prebivanje tujcem, ki izvajajo kratkotrajne storitve v skladu s 36. in 37. členom Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev – ZZSDT. Te kategorije tujcev so:

  • izvajalci iz tretjih držav na področju dobave blaga in servisiranja;
  • zastopniki.

V vseh drugih primerih, ko gre za tujce iz tretjih držav z namenom opravljanja čezmejnih storitev v Republiki Sloveniji, je s strani tujega delodajalca potrebno po Zakonu o tujcih – Ztuj-2, pridobiti enotno dovoljenje za napotenega delavca.