
Ko se stroka sreča s tradicijo, inovacijami in prekmurskimi okusi
Avtor: Adrijana Poljanšek

V prijetnem termalnem okolju Banovcev so se 26. in 27. septembra družili člani sekcije tekstilcev in sekcije predelovalcev kož. Dogodek je tudi letos združil znanje, izkušnje, povezovanje in odkrivanje novih priložnosti v panogi.
Po uvodnih nagovorih predsednice in predsednika sekcij Lidije Anzelm in Saše Kovačeva so udeleženci prisluhnili zanimivim vsebinam. Nina Ličar nas je seznanila z novostmi na področju trga dela, doc. dr. Mateja Kert z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani pa je udeležencem približala svet pametnih tekstilij. V predavanju je predstavila primere, kako se tekstilne materiale danes nadgrajuje s pametnimi funkcijami – od vgradnje senzorjev za zaznavanje gibanja in temperature, do tekstilij, ki reagirajo na dražljaje iz okolja (npr. temperaturo, vodo, UV svetlobo, vlago ali električni tok). Predavanje ni bilo le teoretično, temveč je opozorilo na to, kako pomembna je interdisciplinarnost med tekstilstvom, elektroniko, dizajnom in medicino. Pametne tekstilije se že danes uporabljajo v športu, zdravstvu (npr. majice, ki merijo srčni utrip ali opozarjajo na padec), zaščitni opremi ter celo v modni industriji.
Sledil je poseben vrhunec srečanja – strokovna ekskurzija, v okviru katere so si tekstilci in predelovalci kož ogledali podjetje Planika Turnišče, enega najpomembnejših nosilcev čevljarske industrije v Sloveniji. Med ogledom so spoznali sodobno proizvodnjo obutve, si ogledali procese izdelave ter se srečali z ljudmi, ki s svojo predanostjo in znanjem ohranjajo stoletno čevljarsko tradicijo tega kraja. Vodstvo tovarne je predstavilo sodoben pristop k izdelavi čevljev – z avtomatiziranimi rezi, obenem pa še vedno veliko ročnega znanja, natančnosti in izkušenj. Ta kombinacija ročne spretnosti in sodobne tehnologije je prava prihodnost male serijske, a kakovostne proizvodnje v Sloveniji. Kot so povedali, bo v kratkem v Turnišču odprta tudi nova prodajalna, kjer bodo obiskovalcem ponujali doma narejeno obutev.
Naslednja postaja je bila domačija Passero v Tešanovcih, kjer nas je pričakal topel sprejem z domačo čokoladno dobrodošlico. Sledila je predstavitev predelave mesnin, likerjev, čokolad in drugih dobrot, ki jih z ljubeznijo ustvarja več generacij. Degustacija njihovih izdelkov (suhe mesnine, namazi, vino in pralina) je bila pravo razvajanje brbončic. Marsikdo ni odšel brez obiska njihove lične trgovinice. Kratek premik nas je pripeljal do še enega kulinaričnega bisera – Hiše gibanice, kjer smo sledili pripravi slavne prekmurske gibanice po tradicionalnem receptu. Dan smo zaključili v zelenem raju – tropskem vrtu Ocean Orchids v Dobrovniku, kjer smo občudovali eksotične rastline, kot so vanilija, mango, ananas in številne vrste orhidej. Sprehod med zelenjem je bil popoln zaključek bogatega dne, polnega vtisov, okusov in pristnega stika z regijo. V hotel smo se vrnili ravno pravi čas za večerjo in sproščeno večerno druženje, kjer so izkušnje, ideje in nasmehi krožili dolgo v noč.
Drugi dan smo začeli s predavanjem Nadje Kokovnik, ki je z izjemno energijo predstavila, kako uspešno prodajati storitve in graditi odnose s strankami. V nadaljevanju nas je Barbara Tavčar s svojo delavnico »Vsak ZAKAJ ima svoj ZATO« popeljala v svet delovanja našega telesa – od dihanja do limfnega sistema. Pridobili smo uporabna orodja za izboljšanje počutja in delovno učinkovitost. Zaključek dogodka je bil čustven – nekateri z nasmehom na obrazu, drugi skoraj s solzami v očeh, saj se je tudi letos znova potrdilo, da je srečanje veliko več kot le strokovni dogodek. Je prostor povezovanja, učenja, sprostitve in navdiha.