Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
ETF SKLAD NA BITCOIN

Kriptovalute prepoznane kot naložbeni razred?

07. 02. 2024
Avtor: Matjaž Štamulak
ETF SKLAD NA BITCOIN

Vlagatelji v zadnjih letih vedno bolj prepoznavajo potencial rasti cen kriptovalut. A ne le to, tehnologija blockchain (tehnologija veriženja podatkovnih blokov), ki se skriva v ozadju, dobiva vedno večje razsežnosti in možnosti, ki bodo vsekakor prerasle osnovno idejo vlagateljev, da vlagajo v ta trg zgolj zaradi donosov.

 

Ne le digitalni denar ali digitalno zlato, kot radi poimenujemo bitcoin. Tehnologija blockchain z razvojem omogoča vedno večje razsežnosti – vse od digitalizacije realnih vrednosti, uporabe omenjene tehnologije pri poslovanju podjetij, sledljivosti dobavnim potem pa vse do uporabe tako imenovanih pametnih pogodb. Z enim stavkom – omenjena tehnologija je tukaj in bo precej vplivala na naša življenja v prihodnosti.

 

Uvedba ETF sklada na bitcoin spreminja pravila igre

Če so bile kriptovalute in z njimi bitcoin v preteklosti označene za visoko špekulativne investicije, kjer je vlagatelj moral sprejeti, da z vlaganjem v ta sektor lahko izgubi svoj celoten vložen denar, se z uvedbo ETF sklada to povsem spreminja.

Celoten kripto svet je sicer v preteklosti doživel izjemno rast in velike spremembe. S pojavom Bitcoin ETF sklada (borzno-trgovalnega sklada, ki lahko kupuje in drži BTC) se odpirajo nove možnosti za vlagatelje, še posebej za tiste, ki želijo v kriptovalute vlagati na bolj tradicionalen način.

Tako lahko zdaj vsi veliki vlagatelji – upravljalci milijonskih in milijardnih skladov – zdaj pravno formalno vlagajo tudi v sektor kriptovalut preko ETF skladov, ki so bili odobreni v začetku januarja 2024. Kaj to prinaša na trg kriptovalut?

Z uvedbo Bitcoin ETF sklada so se odprle nove možnosti za vlagatelje, še posebej za institucionalne in velike investitorje. ETF sklad omogoča vlagateljem, da enostavno in učinkovito vlagajo v bitcoin, ne da bi morali neposredno kupovati in hraniti digitalne kovance. To je še posebej pomembno za institucionalne vlagatelje, ki imajo stroga pravila in omejitve pri naložbah v neposredne kriptovalutne nakupe.

 

Kakšne prednosti prinaša uvedba ETF sklada na bitcoin?

Razpršitev portfelja: Bitcoin ETF skladi omogočajo vlagateljem, da razpršijo svoj portfelj z vključitvijo kriptovalut, ne da bi se neposredno izpostavljali volatilnosti posameznih digitalnih valut.

Enostavno trgovanje: Vlagatelji lahko trgujejo z bitcoinom prek borz, ki ponujajo ETF sklade, enako kot pri tradicionalnih delnicah. To poenostavlja proces investiranja in omogoča lažji dostop do kriptovalut.

Institucionalno sodelovanje: Prihod Bitcoin ETF sklada je privabil pozornost institucionalnih vlagateljev, ki so zdaj bolj pripravljeni vstopiti na kripto trg. To bi lahko prineslo dodaten kapital in stabilnost na trg, gledano dolgoročno.

 

Slabosti, vezane na vlaganja v kriptovalute

Volatilnost: Kljub prednostim, ki jih prinaša Bitcoin ETF sklad, ostaja volatilnost kriptovalut ključen izziv. Hitre spremembe cen lahko povzročijo velike izgube ali dobičke, odvisno od tega, kako dobro so vlagatelji pripravljeni obvladovati tveganja.

Tveganje regulacije trga: Kriptovalute so še vedno podvržene nihanjem regulativnega okolja, saj še vedno niso regulirane in zato vlaganja še vedno prinašajo s seboj tako znana kot tudi neznana tveganja. Spremembe v zakonodaji lahko neposredno vplivajo na vrednost kriptovalut in posledično tudi na vrednost ETF sklada, ki vlaga v BTC.

Varnost: Varnost shranjevanja kriptovalut je še en ključni izziv. Vlagatelji se morajo zanašati na zanesljive storitve hrambe, da se izognejo krajam ali izgubam digitalnih sredstev. Prav tako to isto velja tudi za vse izdajatelje ETF skladov, ki namesto vlagateljev za varnost skrbijo.

 

Je pred kriptovalutami svetla prihodnost?

Poleg bitcoina se vsak dan pojavljajo nove kriptovalute, ki pritegujejo pozornost vlagateljev. Raznolikost kripto trga se bo verjetno povečala, kar omogoča vlagateljem večjo izbiro. V zadnjem času na trgu kriptovalut opažamo porast projektov, povezanih z umetno inteligenco.

Prav tako na tem trgu rastejo tako imenovani DeFi projekti (projekti s področja decentraliziranih financ). DeFi projekti ponujajo inovativne finančne storitve, ki se izvajajo na pametnih pogodbah. Ta področja bodo v prihodnje zagotovo privabila več novih investicij, saj se v ozadju že razvija celoten ekosistem decentraliziranih financ.

S stabilizacijo trga in prihodom regulatorjev se pričakuje povečanje institucionalnih naložb v kriptovalute. To bi lahko prineslo dodatno legitimnost in rast na trgu, saj, kot vemo, velike institucije resnično obvladujejo veliko več denarja, kot je trenutna tržna kapitalizacija celotnega kripto sveta.

 

Maja 2024 novi halving na ceni BTC

V teh mesecih se pospešeno premikamo še proti enemu velikemu dogodku na trgu kriptovalut. Na vsake štiri leta namreč BTC doživi svoj halving – to je dogodek, ko se nagrada za vse, ki rudarijo BTC (torej potrjujejo transakcije znotraj tega decentraliziranega področja), razpolovi.

Halving je v preteklosti vedno pomenil močan mejnik tudi v donosih – do sedaj se je namreč po halvingu BTC vedno zapeljal v tako imenovan bikovski trend rasti, kateremu so potem sledile še vse preostale kriptovalute.

Prihod Bitcoin ETF sklada tako poleg halvinga letos predstavlja pomemben korak v smeri sprejemanja kriptovalut s strani tradicionalnega finančnega sektorja. Čeprav so prednosti očitne, ostajajo izzivi, ki jih je treba premagati.

Investiranje v kriptovalute ostaja visoko tvegano področje, vendar pa se s širjenjem institucionalnih naložb in razvojem novih tehnologij odpirajo nove priložnosti za  vlagatelje, ki želijo izkoristiti potencial rastočega digitalnega trga.