Letošnja priznanja strokovne sekcije za kakovost ponudbe in dolgoletno delo
Avtor: Anton Šijanec
V okviru strokovnega srečanja gostincev, ki poteka v Novi Gorici, je Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS podelila priznanja gostincem za kakovost gostinske ponudbe in za desetletja, celo več kot stoletje dela v gostinstvu. Posebno priznanje je sekcija ob 70-letnici Gostinsko turističnega zbora Slovenije podelila tudi Turistično gostinski zbornici Slovenije.
Zbrane gostince so ob slovesni priložnosti nagovorili predsednik OZS Blaž Cvar ter ministra Matjaž Han in Matej Arčon ter prejemnikom priznanj ob podelitvi tudi čestitali.
Prejemniki priznanj za kakovost gostinske ponudbe 2023
- Ksenija Krajšek Mahorčič in Martin Mahorčič, Gostilna Mahorčič, Rodik
Več kot sto dvajset let je od kar je Gostilna Mahorčič odprla svoja vrata in gostila furmane, ki so potovali skozi Rodik. Zakonca Ksenija in Martin predstavljata že četrto generacijo gostiteljev. Gostilna, ki ohranja dragoceno kulinarično tradicijo Brkinov in Krasa, pripoveduje zgodbo malih pridelovalcev iz okolice, saj v jedeh, ki jih pripravljajo, uporabljajo kraške sestavine in čimer izkazujejo odgovornost in spoštovanje. V Gostilni Mahorčič, ki je zavezana zeleni politiki in trajnosti, zelo uspešno prepletajo izročilo in ustvarjalnost, kar se izkazuje v dobrem počutju gostov, priznanjih in navedbah v več kulinaričnih vodičih.
- Martina Lah, Hija gostinske storitve in turizem d.o.o., Nova vas
Lesena Brunarica ob Bloškem jezeru je edinstvena lokacija za umik od rutine in skrbi. Martina Lah s svojo ekipo poskrbi, da je gostom v okrepčevalnici, nastanitvah v okviru glampinga, lastnih šotorih, na lesenih igralih ali kjerkoli v okolici Bloškega jezera kar se da prijetno. Iz kuhinje okrepčevalnice, kjer je prostora za 300 gostov, vedno omamno diši. Med drugim pripravljajo odlične narezke iz domačih suhih mesnin in klobas, jedi na žlico in domače sladice. Sledijo načelom in uporabi lokalno pridelane hrane, zelenjava, zelišča in mesne dobrote prihajajo celo z domače kmetije, iz neokrnjene okolice pa ročno nabrane rastline za domače čaje.
- Anton Turščič, Gostilna in prenočišče Anton Turšič s.p., Vrhnika
V Gostilni in prenočišču Turšič, ki obratuje že več kot 100 let, ponujajo gurmansko kulinarično doživetje tradicionalne slovenske kuhinje. Iz gostilne pa ni le dišalo po dobrih jedeh, ampak je trudnemu obiskovalcu vselej lahko ponudila tudi udoben počitek. Znana gostoljubnost se je ohranila do danes. Gostilna Turšič slovi po hišnih specialitetah, kot so goveji jezik v solati, domače klobase, vampi in tradicionalni domači skutni štruklji, sicer pa pester izbor jedi prilagajajo sezonski ponudbi sestavin. Pri izbiri teh so v gostilni zelo skrbni in se povezujejo z lokalnimi dobavitelji, ki jim zagotavljajo sveže in domače meso, mesnine, zelenjavo in druga živila.
- Luka Košir, Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom
Gostišče Grič je družinska restavracija, ki prišleke iz sivih mest vabi v topel objem narave. Zgodovina gostišča sega v leto 1993, ko sta Lukova mama in oče odprla brunarico, ki je delovnim domačinom nudila dokaj običajno okrepčilo in razvedrilo. Luka je vajeti v kuhinji prevzel leta 2009 in ponudbi dodal navdih kulinaričnih konceptov skandinavskih, japonskih in baskovskih tradicij. Domači račji farmi je dodal lokalne rejce in pridelovalce, ter ustvaril skupnost dobaviteljev najkakovostnejših sestavin. Gostišče Grič ponuja vrhunske kulinarične užitke, hkrati pa z zavezo trajnostni naravnanosti in okoljske odgovornosti skrbijo za naravo in zeleno prihodnost.
- Aleš Juhart, Hotel Jakec Trije kralji, hotelske, rekreacijske in druge dejavnosti d.o.o., Planina pod Šumikom
Družinski hotel Jakec se ponaša z odlično kulinariko hišnih dobrot in v prekrasnem ambientu zaznate vonj, ki vam zagotovo vzbudi tek. Skrbno izbrane surovine, večinoma lokalnega porekla ali z njihovega lastnega vrta, dolgoletne izkušnje in lokalni recepti so zagotovilo za odlične domače jedi, od pohorskega lonca, gobove juhe, jedi iz divjačine in narezkov do doma pečenega kruha in različnih sladic. Gostje pohvalijo njihovo prijaznost, ustrežljivost in strokovnost. V hotelu so na voljo sobe različnih kapacitet, v neposredni bližini pa štiri smučarske proge. Organizirajo tudi praznovanja, konference, timbildinge, priprave športnikov in šole v naravi.
- Simo Komel, Bistro Grad Štanjel, Štanjel
Štanjel ni le arhitekturni in kulturni biser, temveč gastronomska destinacija. V Bistroju Grad Štanjel na znamenitem grajskem dvorišču namreč ponujajo razvajanje v modernizirani kraški kuhinji, ki goste popelje v harmonijo okusov ter polnost barv in arome. Zgodba družine Komel je zgodba o uspehu, trdem delu, ljubezni do Krasa in tradicije, predvsem pa predanosti in strasti do kulinarike. Kljub domačnosti ni ničesar prepuščeno naključju, vsak član družine ima svojo vlogo in skupaj so kot odlično usklajeni mini orkester. Jedi, ki jih ponujajo se konstantno spreminjajo in prilagajo letnemu času ter sezonskim sestavinam, katerih razpoložljivost ustreza filozofiji 0 kilometrov.
- Marijan Zrnić, Gostilna Vrtnica, Zgornje Konjišče
Gostilna Vrtnica, katere lastnik je samostojni podjetnik Marijan Zrnić, ima dolgoletno gostinsko tradicijo, ki zadovolji še tako zahtevnega gosta. Dnevno sveže pripravljena hrana, prijazno osebje in lokacija ob meji z Avstrijo, daje restavraciji poseben čar. Goste razvajajo z izvrstnimi hišnimi specialitetami ter ostalimi dobrotami. Njihov jedilnik ponuja obilje odličnih prekmurskih in štajerskih jedi, v katerih se izražajo vse značilnosti panonsko-štajerske kulinarike, v pripravo pa inovativno vključujejo sezonske pridelke. Pred leti so gostinsko ponudbo popestrili tudi z nastanitvami, kar navdušuje predvsem domače in tuje goste, ki radi kolesarijo ob Muri.
Posebno priznanje sekcije
- Turistično gostinska zbornica Slovenije
ob 70-letnici Gostinsko turističnega zbora Slovenije
Prejemniki jubilejnih priznanj
Za 120 let poslovanja:
- Gostilna Murko, Slovenj Gradec
Gostilna Murko je družinska gostilna s 120-letno tradicijo, kjer gojijo tradicionalno koroško kulinariko s sodobnim pridihom. Kakovostno, sezonsko, sveže in lokalno je njihovo vodilo, zato že vrsto let sodelujejo z lokalnimi pridelovalci in proizvajalci, še posebej pa so ponosni na vse, kar pridelajo sami.
Za 50 let poslovanja:
- Gostilna Sočerga, Milan Palčič, Sočerga
- Gostilna Mencigar, Tišina
- Špacapanova hiša, Komen
Za 40 let poslovanja:
- Gostilna Vöröš, Franc Vöröš s. p., Sodišinci
- Gostilna Jelenov hram, Branko Železen s. p., Beznovci
- Okrepčevalnica pri Mariji, Robert Kuzelj s. p., Koper
- Gostilna Vojnovič, Jože Vojnovič, Šentrupert
- Gostilna Račič, Račič Martin s. p., Trbovlje
Za 30 let poslovanja:
- Kavarna in slaščičarna Kljukec, Stanislav Kovač, Logatec
- Gostilna Urška, Franc Lesar, Zamostec, Sodražica
- Okrepčevalnica Duh, Ana Duh, Beltinci
- MGM Kontor in Gostilna Marič, Marjan Marič, Sebeborci
- Okrepčevalnica Marjana, Marjanca Vrečič, Murska Sobota
- Okrepčevalnica Horvat, Erika Horvat, Nemčavci
- Hotel & restaurant Lipa, Stella Perkolič Railič, Kranjska Gora
- Bar Pri Veseliču, Martin Težak, Turški vrh, Zavrč
- Gostilna in okrepčevalnica Palaska, Ingrit Ivanuša, Nova vas pri Markovcih
- Pizerija - okrepčevalnica MM, Marija Marič s. p., Lendava
- Gostilna Planinc, Miroslav Planic s. p., Maribor
- Restavracija in Picerija Center, Miha Gluščič, Lesce
- Gostilna Bric, Katjuša Batistič, Miren
- Prezlc, gostinstvo in turizem d. o. o., Kranjska Gora
- Gostilna Baša, Damjan Baša s. p., Materija
- Turistično vodenje in druge storitve, Jordan Guštin s. p., Dutovlje
- Gostilna Klavdij, Tomaž Juriševič s. p., Gradišče pri Materiji
- Gostilna Pri mlinu, Andrej Koritnik s. p., Dolenja vas
- LEMO gostinstvo, trgovina in posredništvo d. o. o., Štanjel