Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Mate Matjaž – Tomi prejemnik Priznanja za življenjsko delo v gostinstvu

16. NOVEMBER 2022  |   Mira Črešnar

Na slavnostnem dogodku so v okviru Dnevov slovenskega turizma (DST) 2022 v Celjskem domu v Celju podelili najvišja priznanja v slovenskem turizmu, in sicer priznanje Kristalni Triglav za osebnost leta, naziv Ambasador slovenskega turizma, nagrado Sejalec, Priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma, Priznanje za življenjsko delo v gostinstvu, Priznanje za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije ter priznanje Kristalni Triglav. Mate Matjaž – Tomi je prejemnik Priznanja za življenjsko delo v gostinstvu, ki ga podeljuje Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

dst podelitev tomi

Matjaž je leta 1978 odprl gostilno Tomi, ki jo je z njegovima sinovoma na čelu leta 2018 nasledila restavracija COB, danes nosilka prestižne Michelinove zvezdice. Matjaž je v preteklosti vodil sekcijo za gostinstvo in turizem in ostaja v njenih vodilnih organih.

Gostilniška tradicija družine Matjaž sega v drugo polovico 19. stoletja, in sicer od Mozirja preko dunajskega dvora ter mesteca Bakar na Hrvaškem vse do Portoroža, kjer je Mate Matjaž leta 1978 odprl gostilno Tomi. Gostilno Tomi je po obsežni prenovi leta 2018 nasledil COB, kjer družinsko tradicijo nadaljujeta sinova Filip in Patrik Matjaž. Ob Gostilni Tomi so zrasli še Hotel Tomi, Villa Fiesa, Villa Strunjan in Apartmaji Rab, vse z ljubeznijo in osebnim odnosom celotne družine Matjaž.

Mate Matjaž je bil tri mandate predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS in en mandat podpredsednik sekcije, član upravnega odbora sekcije, v katerem sodeluje že od leta 1986, pa ostaja še danes. Ves čas se je skupaj s kolegi zavzemal za izboljšanje pogojev za gostinstvo in turizem, sekcija pa je že pod njegovim vodstvom uspešno sodelovala z gospodarskim ministrstvom, Slovensko turistično organizacijo in drugimi združenji.

Letos je restavracija COB s chefom Filipom Matjažem prejela Michelinovo zvezdico in postala prva istrska restavracija s tem prestižnim priznanjem. To je zagotovo nagrada tudi za Tomijev dolgoleten trud in prizadevanje za dvig kakovosti gostinske ponudbe na Obali.

dst prejemniki nagrad

Nagrado Kristalni Triglav za osebnost leta 2022, ki jo skupaj podeljujejo vsi organizatorji DST, je prejel Andrej Prebil. Podeljevalci so v utemeljitvi izpostavili njegovo strokovno in predano več kot 20-letno delo v slovenski turistični panogi, njegov prispevek k razvoju turizma in strokovno, aktivno podporo pri okrevanju slovenske turistične panoge po epidemiji COVID-19.

 

Nagrado Ambasador slovenskega turizma 2022 sta Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenska turistična organizacija podelila novinarju, uredniku, svetovalcu in strokovnjaku za razvoj turističnih poti Alexu Crevarju. Cervar je o Sloveniji med drugim pisal za Lonely Planet, National Geographic in New York Times, sodeloval je tudi pri razvoju kolesarske poti Slovenia Green Route.

 

Slovenska turistična organizacija je podelila nagrado Sejalec 2022 za inovativne dosežke v turizmu. Prejelo jo je doživetje Tajni prostori hotela Jama prijavitelja Postojnska jama. Doživetje odstira ekskluziven vpogled v dolga leta zamolčane in skrite prostore znotraj kultnega Hotela Jama. Finalista izbora Sejalec 2022 sta bili še doživetji Mediteranska ribja kuharska delavnica prijavitelja Fonda ter Melodija gozda prijavitelja Turistična agencija HIKEANDBIKE.

 

Priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma, ki ga podeljuje Turistično gostinska zbornica Slovenije, je šlo v roke Tomaža Repinca. Ta kot predsednik uprave zadnje štiri leta vodi največjo slovensko igralniško-turistično družbo Hit, še posebej pa se je izkazal z uspešnim kriznim managementom v času epidemije.

 

Priznanje za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije, ki ga podeljuje Turistična zveza Slovenije, je prejel Vlado Kostevc, ustanovni član in predsednik Turističnega društva Suha krajina iz Žužemberka. Kostevc je prostovoljec z občutkom za ohranjanje, oživljanje in promocijo kulturne, naravne in nesnovne dediščine ter organizator več mednarodno odmevnih prireditev. Aktiven je v vodilnih organih Turistične zveze Slovenije.

 

Nagrado Kristalni Triglav 2022, ki jo podeljuje Društvo turističnih novinarjev Slovenije, pa je prejela Občina Kranjska Gora. Največji slovenski gorski turistični center je v zadnjih letih močno polepšal svojo podobo in dopolnil ter popestril svojo turistično ponudbo. Med drugim so uredili jezero Jasna, butični Hotel Milka ob jezeru se ponaša z Michelinovo zvezdico, v kraju so uredili sodobno postajališče za avtodome, v zimsko sezono vstopajo z novo štirisedežnico na vrh Vitranca ter novo progo med Podkorenom in Kranjsko Goro.

Preberite tudi:

Skupna izjava delodajalskih organizacij o predlogu zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize

Predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize žal ne rešuje osnovnega problema, na kar predstavniki gospodarstva že ves čas opozarjamo, in sicer visokih ponudb za zakup električne energije za leto 2023. V gospodarstvu smo pričakovali, da bo uredba, ki jo je vlada sprejela prejšnji teden, vplivala na te ponudbe, vendar se to ni zgodilo. Zato bo tudi učinek včeraj sprejetega predloga zakona izjemno skromen. Kljub subvencijam bodo podjetja plačevala mnogokrat višjo ceno električne energije kot njihovi konkurenti v sosednjih državah. Podjetja bodo tako prisiljena v zmanjševanje porabe energije tudi z zmanjševanjem proizvodnje, kar bo pripeljalo do odpuščanja odvečnih delavcev, česar pa si nihče v podjetjih ne želi. V tem primeru tudi ukrep subvencioniranja začasnega čakanja na delo ne bo zadostoval, saj je omejen na največ 30 delovnih dni. Podjetja, ki bodo prisiljena v zmanjševanje ali ukinitev proizvodnje, bodo izgubila posle, ki se jih v tako kratkem času ne da nadomestiti, če sploh. Predlog zakona sicer vsebuje nekatere pripombe gospodarstva, in sicer je bilo upoštevano načelo sorazmernosti, kar pomeni, da se pri upravičencu, ki je bil v letu 2021 zaprt zaradi odloka vlade (posledica epidemije COVID-19), lahko kot referenčno obdobje šteje enako obdobje v letu 2019, v katerem je posloval brez teh omejitev, kar potrjuje z izjavo. Vključena pa je tudi pomoč zaradi zmanjšane gospodarske uspešnosti, ki jo predvideva evropski okvir, za katero pa je še potrebno pridobiti formalno priglasitev Evropske komisije. V predlog zakona je bilo dodano tudi določilo, da podjetja, ki so upravičene do pomoči, ki presega 4 milijone evrov, ob izpolnjevanju dodatnih zaostrenih pogojev, bodo morala pridobiti še naknadno potrditve vlade s posebnim sklepom. Po drugi strani je vlada, brez posvetovanja s predstavniki gospodarstva, v predlog zakona vnesla dodatno omejitev, in sicer, da bodo podjetja, ki imajo zakupljeno električno energijo v letu 2023 po ceni, ki je nižja od 150 evrov na MWh oziroma zakupljen zemeljski plin po ceni, ki je nižja od 79 eurov na MWh, upravičena le do enostavne pomoči, se pravi za najmanjšo od petih predvidenih oblik pomoči. S tem ukrepom je vlada v bistvu postavila spodnjo mejo obljubljenega koridorja, ne pa tudi zgornje meje, kar podjetja že od samega začetka zahtevajo in pričakujejo. Slovensko gospodarstvo ne potrebuje proračunskega denarja. Potrebuje pa konkurenčne in primerljive pogoje, kot jih imajo podjetja v drugih državah. Uspešno gospodarstvo pa je predpogoj za družbeno blaginjo. Pričakujemo, da bo vlada v postopku sprejemanja zakona v Državnem zboru RS spremenila sporne člene in gospodarstvu zagotovila pomoč kot jo zasluži, sicer bo napovedana milijardna pomoč gospodarstvu ostala le mrtva črka na papirju. S spoštovanjem, Predsednik GZS Tibor Šimonka Predsednik OZS Blaž Cvar Predsednica TZS Mariča Lah Predsednik ZDS Marjan Trobiš Predsednik ZDOPS Marko Lotrič
Pišite nam