Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Mate Matjaž – Tomi prejemnik Priznanja za življenjsko delo v gostinstvu

16. 11. 2022
Avtor: Mira Črešnar

Na slavnostnem dogodku so v okviru Dnevov slovenskega turizma (DST) 2022 v Celjskem domu v Celju podelili najvišja priznanja v slovenskem turizmu, in sicer priznanje Kristalni Triglav za osebnost leta, naziv Ambasador slovenskega turizma, nagrado Sejalec, Priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma, Priznanje za življenjsko delo v gostinstvu, Priznanje za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije ter priznanje Kristalni Triglav. Mate Matjaž – Tomi je prejemnik Priznanja za življenjsko delo v gostinstvu, ki ga podeljuje Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

dst podelitev tomi

Matjaž je leta 1978 odprl gostilno Tomi, ki jo je z njegovima sinovoma na čelu leta 2018 nasledila restavracija COB, danes nosilka prestižne Michelinove zvezdice. Matjaž je v preteklosti vodil sekcijo za gostinstvo in turizem in ostaja v njenih vodilnih organih.

Gostilniška tradicija družine Matjaž sega v drugo polovico 19. stoletja, in sicer od Mozirja preko dunajskega dvora ter mesteca Bakar na Hrvaškem vse do Portoroža, kjer je Mate Matjaž leta 1978 odprl gostilno Tomi. Gostilno Tomi je po obsežni prenovi leta 2018 nasledil COB, kjer družinsko tradicijo nadaljujeta sinova Filip in Patrik Matjaž. Ob Gostilni Tomi so zrasli še Hotel Tomi, Villa Fiesa, Villa Strunjan in Apartmaji Rab, vse z ljubeznijo in osebnim odnosom celotne družine Matjaž.

Mate Matjaž je bil tri mandate predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS in en mandat podpredsednik sekcije, član upravnega odbora sekcije, v katerem sodeluje že od leta 1986, pa ostaja še danes. Ves čas se je skupaj s kolegi zavzemal za izboljšanje pogojev za gostinstvo in turizem, sekcija pa je že pod njegovim vodstvom uspešno sodelovala z gospodarskim ministrstvom, Slovensko turistično organizacijo in drugimi združenji.

Letos je restavracija COB s chefom Filipom Matjažem prejela Michelinovo zvezdico in postala prva istrska restavracija s tem prestižnim priznanjem. To je zagotovo nagrada tudi za Tomijev dolgoleten trud in prizadevanje za dvig kakovosti gostinske ponudbe na Obali.

dst prejemniki nagrad

Nagrado Kristalni Triglav za osebnost leta 2022, ki jo skupaj podeljujejo vsi organizatorji DST, je prejel Andrej Prebil. Podeljevalci so v utemeljitvi izpostavili njegovo strokovno in predano več kot 20-letno delo v slovenski turistični panogi, njegov prispevek k razvoju turizma in strokovno, aktivno podporo pri okrevanju slovenske turistične panoge po epidemiji COVID-19.

 

Nagrado Ambasador slovenskega turizma 2022 sta Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenska turistična organizacija podelila novinarju, uredniku, svetovalcu in strokovnjaku za razvoj turističnih poti Alexu Crevarju. Cervar je o Sloveniji med drugim pisal za Lonely Planet, National Geographic in New York Times, sodeloval je tudi pri razvoju kolesarske poti Slovenia Green Route.

 

Slovenska turistična organizacija je podelila nagrado Sejalec 2022 za inovativne dosežke v turizmu. Prejelo jo je doživetje Tajni prostori hotela Jama prijavitelja Postojnska jama. Doživetje odstira ekskluziven vpogled v dolga leta zamolčane in skrite prostore znotraj kultnega Hotela Jama. Finalista izbora Sejalec 2022 sta bili še doživetji Mediteranska ribja kuharska delavnica prijavitelja Fonda ter Melodija gozda prijavitelja Turistična agencija HIKEANDBIKE.

 

Priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma, ki ga podeljuje Turistično gostinska zbornica Slovenije, je šlo v roke Tomaža Repinca. Ta kot predsednik uprave zadnje štiri leta vodi največjo slovensko igralniško-turistično družbo Hit, še posebej pa se je izkazal z uspešnim kriznim managementom v času epidemije.

 

Priznanje za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije, ki ga podeljuje Turistična zveza Slovenije, je prejel Vlado Kostevc, ustanovni član in predsednik Turističnega društva Suha krajina iz Žužemberka. Kostevc je prostovoljec z občutkom za ohranjanje, oživljanje in promocijo kulturne, naravne in nesnovne dediščine ter organizator več mednarodno odmevnih prireditev. Aktiven je v vodilnih organih Turistične zveze Slovenije.

 

Nagrado Kristalni Triglav 2022, ki jo podeljuje Društvo turističnih novinarjev Slovenije, pa je prejela Občina Kranjska Gora. Največji slovenski gorski turistični center je v zadnjih letih močno polepšal svojo podobo in dopolnil ter popestril svojo turistično ponudbo. Med drugim so uredili jezero Jasna, butični Hotel Milka ob jezeru se ponaša z Michelinovo zvezdico, v kraju so uredili sodobno postajališče za avtodome, v zimsko sezono vstopajo z novo štirisedežnico na vrh Vitranca ter novo progo med Podkorenom in Kranjsko Goro.