Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
KLUBI MLADIH

Na mladih svet stoji – tudi v obrtništvu in podjetništvu: Spoznajte KMP Škofja Loka

25. 03. 2024
Avtor: Tadeja Zabret
KLUBI MLADIH

»Na mladih svet stoji. Tudi v obrtništvu in podjetništvu. Tega se zavedamo tudi na Območni obrtno-podjetniški zbornici Škofja Loka, zato smo se leta 2019 odločili, da v okviru naše zbornice poslovno in družabno povežemo mlade, inovativne in zagnane podjetnice in podjetnike ter ustanovili Klub mladih podjetnikov,« o začetkih škofjeloškega Kluba mladih podjetnikov pravi sekretarka OOZ Škofja Loka Petra Dolenc.

Vsako srečanje prinaša vsebino, pa tudi mreženje in druženje

V klubu se srečujejo mladi podjetniki in podjetnice, ki so samostojno že začeli podjetniško pot ali pa so prevzemniki podjetij svojih staršev, pa tudi tisti, ki o podjetniški poti šele razmišljajo. Glavni namen delovanja kluba je mreženje, pridobivanje novih znanj, spodbujanje medsebojnega sodelovanja, spoznavanje in druženje. Člani se tako srečujejo na srečanjih, ki predajanje praktičnih znanj in izkušenj povezujejo z izmenjavo idej, mnenj in mreženjem.

kmp 03 25032023

Potrudijo se, da ima vsako srečanje vsebino, ki mladim nekaj da. Srečanja tako gradijo predstavitve mladih in že uveljavljenih podjetnikov in podjetnic ter obiski drugih znanih gostov, v drugem delu srečanj pa sledijo razprava, mreženje in druženje. Med drugim so doslej spoznavali pomen blagovne znamke in grafične podobe, marketinga ter upravljanja s kadri. V prihodnje si želijo tudi terenskih obiskov v posameznih uspešnih podjetjih. 

Učenje iz izkušenj drugih, ne lastnih napak

lavtar mala 25032024»Mreženje z drugimi podjetniki je neprecenljivo. Problemi enega skoraj nikoli niso unikatni in velika je verjetnost, da so bolj izkušeni podjetniki že šli čez izzive, s katerimi se soočajo mlajši. Če imaš ob sebi ljudi, ki jim lahko poveš, kakšne izzive imaš, in če znaš poslušati in spraševati, boš zelo hitro našel odgovore in možne rešitve. Mnogo bolje je rešitve najti na ta način kot prek učenja iz lastnih napak – te so namreč zmeraj najdražje. In prav zato je klub tako zelo pomemben,« razmišlja podjetnik Miha Lavtar, lastnik in direktor podjetja Optiweb, prejemnik naziva Podjetniški vzor 2022, ki neformalno vodi škofjeloški Klub mladih podjetnikov.

Kot direktor škofjeloškega podjetja Optiweb, ki je na svojo poslovno pot stopil z 19-imi leti, Lavtar pozna izzive, s katerimi se soočajo vsi tisti, ki svojo podjetniško pot šele začenjajo. Skozi vodenje kluba si prizadeva mladim vračati obsežno znanje, ki ga je v veliki meri brezplačno sam od številnih mentorjev in svetovalcev prejel na svoji dosedanji podjetniški poti.  

Tudi obrtniki danes nujno potrebujejo podjetniško znanje

»Čeprav je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije primarno obrtniška zbornica, poizkušamo tudi v klubu pokazati, kako zelo pomembni so v sodobnem poslu podjetniški koncepti. Tudi če si obrtnik, moraš biti tudi podjetnik; moraš znati prodajati, voditi projekte, razumeti finance … Zgolj znati delati tisto, kar obrtnik dela, v sedanjem času ni več dovolj,« izpostavlja Lavtar. Prepričan je, da klub mladim in vsem drugim na začetku podjetniške poti, ki jih takšne vsebine zanimajo, da znanje, izkušnje, poznanstva in uvide, ki so jim na njihovi poti lahko v veliko pomoč.

Klub deluje pod pokroviteljstvom OOZ Škofja Loka, sodelovanje v njem pa trenutno ni pogojeno s članstvom. »Vsekakor pa je naša zbornica mladim lahko v veliko pomoč s svojim znanjem, nasveti, mentorstvom, izobraževanji in storitvami, ki jih potrebujejo,« je poudarila Petra Dolenc.

kmp šk 04 25032023

V klubu si želijo večjega odziva mladih na kvalitetne dogodke, ki jih pripravlja klub ter drugih dogodkih in aktivnostih, ki jih zbornica organizira za svoje člane. »S tem pa mladi podjetniki ne bodo le spoznali delovanje zbornice, temveč tudi splošno znano dejstvo, da posel vzcveti skozi druženje in medsebojno povezovanje,« so prepričani na OOZ Škofja Loka, kjer vse zainteresirane vabijo k vključitvi v Klub mladih podjetnikov.

 

Kontakt:

OOZ Škofja Loka, telefon 04 50 60 200, elektronski naslov: ooz.sk.loka@siol.net