Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Na srečanju dobaviteljev kozmetičnih izdelkov tudi podrobno o poročanju o embalaži

21. MAREC 2019  |   Vlasta Markoja

Obveznost za vse ki dajejo v promet manj kot 15 ton embalaže letno

Rok za poročanje o embalaži na ARSO je 31.3.2019

Mag. Katarina Železnik Logar iz IVD Maribor je predstavila nove obveznosti vezane na spremembo Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo.


Obveznosti, ki jih je uvedla novela Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, ki so začele veljati v lanskem letu, so večini obrtnikov in podjetnikov prinesle nova administrativna bremena z vpisovanjem v evidenco ARSO, vodenjem evidenc o količinah in vrsti embalaže ter poročanjem vsako leto do 31.3. za preteklo leto.  

O letnih količinah embalaže, dane v promet v preteklem letu, morajo embalerji, pridobitelji blaga ter proizvajalci in pridobitelji servisne embalaže prvič poročati letos, in sicer do 31.3.2019. Obveznosti imajo tisti, ki prvi vnesejo embalažo na slovenski trg. Kar se proda v drugo državo, ali se del embalaže vrne dobavitelju, ni predmet te uredbe, vendar mora biti vse evidentirano.

Aplikacija za poročanje je na voljo od začetka februarju 2019 in sicer na spletni strani ARSO na povezavi http://okolje.arso.gov.si/embalaza. Do aplikacije dostopate s klikom na točko 3. Poročanje. Poročate lahko le, če ste prej vpisani v evidenco pri ARSO. Poročilo je sestavljeno iz skupnih letnih količin za vsak embalažni material posebej: papir&karton, plastika, kovina, les, steklo, drugo. V ta namen so podjetja v letu 2018 že morala voditi lastno evidenco o embalaži, dani v promet po posameznih vrstah embalaže.

Če še niste registrirani in ste zavezani za poročanje, priporočamo čim hitrejši vpis v ARSO, saj poteka vpis v dveh korakih. Najprej se podjetje registrira in potem čaka na geslo, kar lahko traja tudi 30 dni. Ko podjetje prejme geslo lahko dostopa do aplikacije Poročanje. Poroča se samo v aplikacijo Embalaža. Poročanja v papirnati obliki ni. Poroča se o količini in materialu embalaže. V primeru mešane embalaže, se poroča po materialu, ki prevladuje. Če izdelke kupimo pri dobaviteljih v Sloveniji, nimamo obveznosti.

 

Konkretni primeri:

- Kozmetičarka oziroma frizerka kupi šampone ali kreme za delo v salonu v EU ali uvozi iz tretjih držav (velja tudi preko spleta). Kozmetičarka/Frizerka se mora v 30 dneh vpisati v ARSO, embalažo je dolžna stehtati po vrstah embalaže (karton, plastika,...), voditi evidenco za leto 2018 in do 31.3.2019 poročati. V primeru, da šampone/kreme kupuje pri dobavitelju v Sloveniji  nima obveznosti.

- Kozmetičarka kupi aparat/napravo/stol/papir/robčke v Italiji za uporabo v svojem salonu, v tem primeru je pridobitelj embaliranega blaga. Kozmetičarka se mora v 30 dneh vpisati v  ARSO, embalažo je dolžna stehtati po vrstah embalaže (karton, plastika,…) in v letu 2019 poročati. V primeru, da je izdelke kupuje v Sloveniji kozmetičarka nima obveznosti.

 

Glede vsebinskih vprašanj o poročanju o embalaži naj se posamezniki obrnejo na MOP (gp.mop@gov.si), če ne dobijo kode za prijavo pa na ARSO (embalaza.arso@gov.si; (0)1 4784 557)

 

OPOMNIK - POROČANJE O ODPADKIH

 

Prisotne je posebej opozorila na poročanje o odpadkih - to se poroča že vrsto let. Pri poročanju glede odpadkov pa je pomembno, da je poročanje obvezno za vse, ki izpolnijo vsaj enega od kriterijev za poročanje (5 kg ali več nevarnih odpadkov ali 10 ton odpadkov ali 10 ali več zaposlenih)

 

Podjetje je že nekaj let dolžno poročati v kolikor ima zaposlenih 10 oseb ali več. To velja tudi v primeru, če ni drugih odpadkov o katerih se poroča.   V tem primeru se opombe na zadnji strani navede, da ni odpadkov, o katerih je treba poročati. Novost pri poročanju o odpadkih je način poročanja, saj letos prvič lahko poročamo samo preko sistema IS (v kolikor smo vpisani v IS pri Agenciji RS za okolje) ali preko excelovega obrazca, ki je dostopen na spletni strani ARSO in se ga kot priponko posreduje na e-naslov agencije. Poročanja na papirju letos ni več.

 

 

Preberite tudi:

Pišite nam