Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
SLOVENSKI PONOS

Nad Logatcem je zaplapolala največja slovenska zastava

18. 06. 2024
Avtor: Anton Šijanec
SLOVENSKI PONOS

Na pobudo logaških obrtnikov in podjetnikov ter v sodelovanju z občino je po vrsti predpriprav na hribčku Sekirica sredi Logatca zaplapolala največja slovenska zastava v državi. Trobojnica meri kar 15 x 7,5 metrov in stoji na neverjetnih 50 metrov visokem drogu na vrhu najvišje vzpetine logaške kotline. Slovesnosti ob dvigu največje slovenske zastave so se med številnimi gosti udeležili tudi predsednik državnega sveta Marko Lotrič, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar in nekdanji predsednik republike Borut Pahor, zastavo pa je dvignila Garda Slovenske vojske.

Zastava je simbol države

Občina Logatec je leta 2021 skupaj z Odborom za postavitev slovenske zastave ter logaškimi obrtniki in podjetniki pod okriljem Območne obrtno-podjetniške zbornice Logatec začela projektne aktivnosti za postavitev droga za slovensko zastavo, sredi aprila letos pa so bile izvedene zaključne gradbene aktivnosti za postavitev droga – prevoz elementov na lokacijo, sestavljanje različnih delov droga, namestitev in zagon motorja, druga elektroinštalacijska dela ter dvig droga, ki so ga uvozili s Portugalske. Drog je financirala Občina Logatec, vsa preostala dela so opravili logaški obrtniki in podjetniki, med njimi tudi idejni oče projekta Tomaž Šušteršič, medtem ko je Franc Mihevc, lastnik zemljišča na vrhu Sekirice, dal dovoljenje za postavitev.

zastava logatec 03 18062024

Kot je uvodoma povedal logaški župan Berto Menard, nas od leta 1848 do danes zastava spremlja v dobrih in slabih trenutkih. »To je most, ki nas povezuje,« je dejal in pristavil: »Naj se vidi, kje je Logatec, kje je Sekirica.« »Ponosni in srečni smo lahko, da živimo na tako lepem delu sveta, kjer je narava radodarna, polja rodovitna, ljudje pa inovativni, delavni  in solidarni,« pa je poudaril Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, in opomnil, da ponos in pripadnost izkazujemo tudi z izobešanjem zastave. »Državni simboli – grb, zastava in himna – so vidni in slišni simboli pripadnosti Republiki Sloveniji,« je poudaril v luči bližnjega dneva državnosti. »Skupaj zmoremo velike reči, mnogo izzivov je še pred nami, mnogo zahtevnejših vprašanj še čaka na odgovore,« je zaključil Lotrič.

Borut Pahor, nekdanji predsednik Republike Slovenije, je dejal, da smo Slovenci glede izobešanja zastav zelo zadržani. »Tudi sicer z zastavami in drugimi simboli zelo redko izražamo svoja čustva, a se, kot opažam, stvari zelo vidno in značilno spreminjajo.« Po njegovih besedah se naša sramežljivost glede identifikacije zlasti na športnih prireditvah umika ponosu in navdušenju. Ob praznovanju 25-letnice državnosti se je Pahor kot predsednik odločil, da bo lično uokvirjena slovenska zastava protokolarno darilo in priznanje posameznikom in skupnostim za njihov prispevek k razvoju Slovenije.

Bogdan Oblak, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Logatec: »Iskreno si želimo, da bi imeli ta rekord v posesti čim manj časa, da bi na drugem koncu Slovenije zaplapolala še večja in višja zastava. Rekordi so namreč zato, da se vedno znova popravljajo.« Kot podjetnik in gospodarstvenik Oblak opaža podobnost zastave podjetništvu in gospodarstvu. »Eden brez drugega ne pomenita nič, skupaj sta ob določenih pogojih, to pa je veter, tisto, kar želimo. Veter je tista energija, ki daje plapolanje zastavi, gospodarstvo pa tista energija, ki daje življenje družbi. »Gospodarstvo mora plapolati, da družba živi brez skrbi, Zato je naloga politike, da gospodarstvu da dihati s polnimi pljuči.«

zastava logatec ana 18062024

Zastava je simbol države, v kateri živimo, in jo izobesimo iz pripadnosti, slavja, spoštovanja, ponosa, obeleževanja in ljubezni do nje ter njenih pomembnih lokacij in prazničnih jubilejev. Z zastavo označujemo tudi suverenost nad ozemljem. Republika Slovenija je v čas samostojnosti že stopila z novimi simboli, ki odražajo njeno nacionalno identiteto. Z dvigom največje slovenske zastave so v Logatcu med drugim obeležili rojstni dan domovine, obenem pa tudi 20. obletnico vstopa Republike Slovenije v Evropsko unijo ter 20. obletnico članstva v Severnoatlantskem zavezništvu.

V kulturnem programu so med drugimi nastopili dramski igralec in pesnik Tone Kuntner, Pihalni orkester Logatec in Obrtniški mešani pevski zbor Notranjska.

zastava logatec 02 18062024

Povezava do galerije vseh fotografij >>>

 

Vir: OOZ Logatec