Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
NOVI OZP PRVIČ ZA JANUAR

Ne pozabite na obračun novega obveznega zdravstvenega prispevka OZP

12. 01. 2024
Avtor: Anton Šijanec
NOVI OZP PRVIČ ZA JANUAR

Finančna uprava Republike Slovenije obrtnike in podjetnike opozarja na novi obvezni zdravstveni prispevek, ki ga je potrebno prvič obračunati za obdobje od januarja 2024. Zavezanci za obračun obveznih prispevkov za zdravstveno zavarovanje morate torej januarja prvič obračunati novi obvezni zdravstveni prispevek OZP, ki je določen v fiksnem mesečnem znesku 35 evrov.

Račun in sklic sta enaka

Prehodni račun in sklic za plačilo OZP je enak kot za druge prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje, račun je torej SI56 011008883000073, sklic pa davčna številka izplačevalca/delodajalca/zavezanca-45004

Prvič za obdobje januar 2024

Novi OZP se prvič obračuna in odtegne pri izplačilu plače in nadomestila plače, pokojnine in nadomestilih iz obveznega socialnega zavarovanja (starševsko nadomestilo, nadomestilo za brezposelnost), ki se nanašajo na obdobje januar 2024, ne glede na datum izplačila. Izplačevalec obračun prispevka prikaže v REK obrazcu, ki je za obdobja od vključno januar 2024 dalje ustrezno dopolnjen.

Samostojni zavezanci za prispevke (samozaposleni, družbeniki, kmetje itd.) novi OZP prvič obračunajo v obračunu prispevkov za mesec januar 2024. Obračun prispevkov za socialno varnost (OPSV), ki ga predizpolni Finančna uprava, bo vseboval tudi OZP. 

Podrobnejša pojasnila

Podrobnejša pojasnila o obračunavanju OZP so na voljo v podrobnejših opisih na spletni strani FURS, po posameznih vrstah zavarovancev:

Na spletnih straneh Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije so objavljene tudi podrobnejše informacije o novem obveznem zdravstvenem prispevku in  pogosta vprašanja in odgovori.

Pravna podlaga za obračun OZP

 

Vir: FURS

 

Preberite tudi:

ZDRAVSTVENI PRISPEVEK - Z novim letom v veljavo stopa obvezni zdravstveni prispevek >>>

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE - Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in uvedba obveznega zdravstvenega prispevka >>>