Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Nekateri delodajalci gostinci bodo zaposlenim morali izplačati višji regres od zakonsko določenega

27. 06. 2022
Avtor: Dušan Bavec

Nekateri delodajalci gostinci bodo zaposlenim morali izplačati višji regres

od zakonsko določenega

 

V petek dne 24. 6. 2022 je bil v Uradnem listu RS št. 87 objavljen aneks h Kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije. Aneks je začel veljati prvi dan po objavi v uradnem listu, torej v soboto dne 25. 6. 2022.

 

Na podlagi tega aneksa se spreminja tretji odstavek 67. člena KP, ki opredeljuje višino regresa za letni dopust za posamezno leto. Višina regresa za letni dopust za leto 2022 tako znaša 1.300 EUR.

 

V izogib morebitnim očitkom o neobveščanju ali poznem obveščanju članov naj uvodoma pojasnim, da podatka o napovedani spremembi višine regresa v strokovnih službah OZS nikakor nismo spregledali, ob tem pa dodajam kratko pojasnilo za katere delodajalce gostince tozadevna sprememba sploh velja.

 

OZS ni podpisnik Kolektivne pogodbe dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije (v nadaljevanju KP). Ker nismo podpisnik te KP, tudi nimamo možnosti sodelovati ob sprejemanju aneksov, med katere sodi tudi ta, ki prinaša višji minimalni regres. Novico, da so se socialni partnerji izpogajali za višji regres in sklenili aneks, so sicer nekateri mediji objavili že teden dni nazaj, toda aneks do objave v uradnem listu še ni veljal, zato tudi nihče od delodajalcev, ki opravlja gostinsko dejavnost in ga zavezuje ta KP ni bil v prekršku, če je že izplačal nižji regres kot ga prinaša aneks.

 

Kateri delodajalec gostinec mora plačati regres v višini 1.300 EUR in kateri 1.074,47 EUR?

K izplačilu tega višjega zneska minimalnega regresa ne bodo zavezani vsi delodajalci, ki opravljajo gostinsko dejavnost, ampak le tisti, ki jih ta KP zavezuje. Glede na dejstvo, da KP nima statusa razširjene veljavnosti (izjema velja za dejavnosti 55.100 - dejavnost hotelov in podobnih nastanitvenih obratov in 92.001 - dejavnost igralnic), velja le za delodajalce, ki so člani podpisnic te KP na strani delodajalcev in sicer Turistično gostinske zbornice Slovenije ali pa Združenja delodajalcev Slovenije.

 

Tistega delodajalca, ki je zgolj član OZS, ki ni sopodpisnik te KP na strani delodajalcev, ta KP praviloma ne zavezuje in ga ne zavezuje niti aneks, ki prinaša višji minimalni znesek regresa. Tak delodajalec mora izplačati regres le v višini minimalne plače, ki velja za leto 2022, torej 1.074,47 EUR.

 

V primeru, da se je delodajalec, ki je zgolj član OZS, ob sklepanju pogodbe o zaposlitvi z delavcem kljub vsemu odločil za uporabo te KP, čeprav to ni bil dolžan storiti, ga seveda zavezuje tudi aneks z višjim regresom.

 

Prav tako bo moral višji znesek regresa izplačati v vsakem primeru (ne glede na to član katere delodajalske asociacije je) tisti delodajalec, katerega glavna dejavnost je  55.100 - dejavnost hotelov in podobnih nastanitvenih obratov ali 92.001 - dejavnost igralnic, saj imata ti dve dejavnosti status razširjene veljavnosti.

 

Tisti delodajalec, ki ga zavezuje KP in ga posledično seveda tudi aneks ter je znesek regresa že izplačal v nižjem znesku, bo moral razliko med že izplačanim regresom in zneskom, ki ga prinaša aneks, doplačati. Kljub časovni stiski naj v izogib nepotrebni globi razliko doplača najkasneje do 30. junija, torej do vključno tega četrtka. Ta skrajni dopustni rok, ki ga morate upoštevati kot ugodnejšega za delavce, izhaja namreč iz KP, saj sicer zakon kot skrajni rok za izplačilo dopušča 1. julij.

Tako kot tudi nekatere druge panožne kolektivne pogodbe tudi ta KP dopušča, da se primeru nelikvidnosti delodajalca regres za letni dopust lahko izplača najkasneje do 1. novembra tekočega leta, kar bi torej seveda veljalo tudi za morebitno doplačilo razlike.

Dušan Bavec, univ. dipl. prav.
Svetovalec SC OZS

Preberite tudi