Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
PODELITEV PRIZNANJ

Nominiranci za obrtnika leta 2023 in podjetnika leta 2023

06. 11. 2023
Avtor: Mira Črešnar
PODELITEV PRIZNANJ

Konec novembra bomo ponovno v družbi odličnih obrtnikov, podjetnikov in mojstrov. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije bo namreč 30. novembra na Brdu pri Kranju podelila prestižna priznanja Obrtnik leta 2023, Podjetnik leta 2023, posebno priznanje najstarejšemu obrtniku za leto 2023 in mojstrske diplome 120 novim mojstricam in mojstrom.  Nominiranci za priznanji obrtnik in podjetnik leta 2023 letos prihajajo z Gorenjske, Prekmurja, Štajerske, Posavja, Dolenjske in Zasavja.

Dvig ugleda obrtnih poklicev, obrtne in podjetniške dejavnosti ter njenih nosilcev, hkrati pa tudi spodbujanje odličnost in kakovost njihovih storitev in izdelkov je eno pomembnejših poslanstev Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Zato je podelitev prestižnih priznanj in mojstrskih diplom dogodek, na katerem odličnost res pride do izraza. 
Tako priznanje obrtnik leta kot podjetnik leta, ki ju OZS podeli obrtniku oziroma podjetniku, ki predstavlja vzor odličnosti in kakovosti poslovanja, imata že dolgo tradicijo. Tudi letos je komisija za izbor prejemnikov priznanj imela izredno težko delo. Izmed prijavljenih, vseh po vrsti odličnih obrtnikov in podjetnikov, ki jih je obiskala, je izbrala devet nominirancev, štiri za priznanje obrtnik leta in pet za priznanje podjetnik leta, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

Nominiranci za Obrtnika leta 2023

Anton Cigan in Peter Tibaut
KIT Žižki, proizvodnja kovinske opreme, d. o. o., Črenšovci

OL 23 Cigan TibautTemelje podjetja, ki sta ga leta 2008 ustanovila Anton Cigan in Peter Tibaut, je leta 1990 postavil Štefan Tibaut, ki se je začel ukvarjati z izdelovanjem kovinskih izdelkov. Danes v podjetju izdelujejo skladiščno opremo, arhivske regale, omare in police, garderobne omarice najrazličnejših oblik in dimenzij za podjetja, šole, zavode in druge ustanove, delovne mize s predalniki in orodne omare, omare za nevarne snovi, snežne pluge za viličarje in še mnogo drugega.

Ves čas izredno veliko pozornosti namenjajo razvoju novih izdelkov. Z ogromno znanja in sodobne opreme so se enostavnejši izdelki z začetka razvili v precej bolj zahtevne. Projektov se lotevajo celovito, od idejne zasnove do proizvodnje in montaže, široka paleta izdelkov za različne potrebe pa podjetju daje varnost tudi v bolj negotovih časih. 

V podjetju KIT Žižki presežke, ki jih ustvarijo, vedno vlagajo v investicije in razvoj podjetja. Nedavno so tako v obrtni coni Ogradi v Črenšovcih zagnali linijo za suhoprašno barvanje in posodobili strojni park, kar jim omogoča izboljšanje obstoječih in razvoj novih izdelkov ter še bolj kakovostne storitve. Ob tem pa ima nova tehnologija tudiOL 23 Cigan Tibaut veliko pozitivnih učinkov na okolje in omogoča varnejše in delavcem prijaznejše delovno okolje.

Trenutno je v podjetju zaposlenih 20 oseb z bogatim strokovnim znanjem in izkušnjami. Lastnika podjetja cenita svoje zaposlene in se zavedata, da so največji kapital podjetja.

Podjetje KIT Žižki se aktivno vključuje tudi v aktivnosti lokalne skupnosti in podpira gasilska, kulturna, športna in druga društva ter sodeluje pri izvedbi humanitarnih projektov.

 

Klemen Cvek
MT Cvek, trgovina in storitve, Kranj

OL 23 CvekV podjetju MT Cvek se ukvarjajo z vzgojo enoletnic, dvoletnic in sezonskega cvetja ter okrasnih rastlin, postavitvijo profesionalnih namakalnih sistemov, aluminijastih vrtnih obrob in sistemov za zunanje ureditve, urejanjem vrtov in okolja, trgovino na debelo in drobno ter servisom namakalnih sistemov.

Gre za družinsko podjetje, ki sta ga leta 1995 ustanovila Anton in Marija Cvek. Iz skromnih začetkov se je podjetje na podlagi pridobljenega znanja in izkušenj razvilo v uspešno in stabilno podjetje, ki ponuja kakovostne izdelke in storitve za celostno ureditev zunanjih prostorov.

Za družino Cvek in njihovo podjetje je bilo prelomno leto 2005, ko so na 2500 kvadratnih metrih zgradili nov vrtni center za vzgojo in prodajo balkonskih rastlin in okrasnega cvetja ter se hkrati usmerili še v urejanje vrtov in postavitev namakalnih sistemov. Zagotovo pa so bili novi koraki odločnejši tudi zaradi odločitve Klemna, sina ustanoviteljev, da konča košarkarsko kariero in se zaposli v domačem podjetju. Poleg vrtnega centra na Ilovki pri Kranju ima podjetje dobrih deset let tudi lastno trgovino vOL 23 Cvek 2 Kranju, kjer je mogoče dobiti najrazličnejšo kakovostno opremo za zalivanje, namakanje in urejanje okolice.

V duhu poslanstva, vizije in slogana podjetja »samo urejeno okolje je zdravo okolje« pa v poslovni coni v Naklem pri Kranju v bližnji prihodnosti načrtujejo gradnjo novih poslovnih prostorov. Naložba bo podjetju omogočala boljšo organizacijo in tehnološko modernizacijo, z naprednejšo opremo in okolju prijaznejšim poslovanjem pa bo sledilo tudi konceptom zelene perspektive.

 

Boris Mastnak
Boris Mastnak, s. p., izdelovanje ograjnih sistemov, Maribor

OL 23 MastnakZačetki in prva leta poslovne poti Borisa Mastnaka so povezani z izdelovanjem betonske galanterije. Že takrat je trgu ponudil več inovativnih izdelkov, kot so montažni škarpniki in ograjni elementi iz prane terace in kvarc betona. Zavedal se je namreč, da le izdelki vrhunske kakovosti in oblike zagotavljajo napredek podjetja in obstoj na trgu. Kasneje je podjetje z namenom strankam ponuditi celovito rešitev začelo razvijati tudi ograjne sisteme, balkonske ograje in vrata. Sčasoma so vso svojo pozornost posvetili razvoju te ponudbe, »betonski« del poslovanja pa povsem opustili.

Osredotočili so se na oblikovanje in izdelavo kakovostnih in estetskih izdelkov, ki ustvarjajo sodoben življenjski slog. Poznavanje in uporaba visokotehnološkega aluminija jim omogoča trajnostni razvoj lastne oblike profilov, inovativen tehnološki proizvodni proces in sistemsko dovršeno montažo končnih elementov ograj in dvoriščnih vrat. Nedavno so trgu ponudili tudi novo linijo ograj – infinity line, ki sledi novim arhitekturnim trendom in je v tem trenutku edinstven izdelek v Evropi.

Mastnakova vizija in uspešno sodelovanje vseh zaposlenih v podjetju sta zasluga, da je podjetje danes ne samo v Sloveniji,OL 23 Mastnak temveč tudi na evropskem trgu eno izmed vodilnih proizvajalcev aluminijastih ograjnih sistemov in vrat.

V podjetju je 30 zaposlenih, ki svoje delo opravljajo v dveh enotah, in sicer v Hrastovcu v Slovenskih goricah in na sedežu podjetja. Njihova lastna prodajna mreža, ki je razpeta čez Slovenijo, Avstrijo in Hrvaško, pa jim zagotavlja neposreden stik s kupci, katerim nudijo celovite rešitve. 

 

Franc Maučec
Steklarstvo Frama, d. o. o., Beltinci

OL 23 MaučecFranc Maučec je mojster stavbni steklar, ki je svojo obrtniško pot začel leta 2005 kot samostojni podjetnik na temeljih družinske tradicije, saj se je s steklarstvom ukvarjal tudi njegov oče Franc starejši.

Danes se Steklarstvo Frama, kot se podjetje imenuje po preoblikovanju, ukvarja s stavbnimi zasteklitvami, zasteklitvami balkonov, vetrolovov in zimskih vrtov, izdelavo varnostnih in lepljenih stekel za ograje, kabine za prhe, drsna vrata in predelne stene, poleg tega pa izdelujejo in montirajo izolacijsko steklo ter vse vrste ogledal in predelnih sten iz jedkanega stekla in še mnogo drugega.

V podjetju, v katerem je 14 zaposlenih, skrbijo, da vsako leto del sredstev namenijo za investicije ter posodabljanjeOL 23 Maučec in širitev svoje ponudbe. Pred petimi leti so se tako odločili za razširitev steklarske delavnice, ki so jo opremili s sodobnimi stroji in napravami, s čimer so dosegli zmanjšanje stroškov energije, vpliva na okolje, skrajšali so proizvodne procese in povečali obseg proizvodnje.

Zadovoljstvo strank, večinoma gre za domače in avstrijske, postavljajo v ospredje svojega dela, zato jim je osnovno vodilo kakovostna komunikacija in opravljeno delo. Podjetje v svoji viziji in razvoju sledi sodobnim trendom in potrebam strank. Tako poskušajo biti v svoji stroki med najboljšimi, kar dokazujejo tudi pridobljeni certifikati.

 

Nominiranci za Podjetnika leta 2023

Igor Arh
Metalika, proizvodnja pohištva, furniranega aluminija in inženiring, d. o. o., Leskovec

PL 23 ArhUstanovitelj podjetja Metalika Igor Arh nadaljuje družinsko tradicijo mizarstva iz leta 1932. Navdih tradicije in nove ideje so botrovale temu, da je leta 2002 odprl podjetje, specializirano za izdelavo pohištva in opremljanje notranjosti ladij za križarjenje in jaht.

V podjetju zasledujejo vizijo ustvarjanja edinstvenih interierjev, navdahnjenih s tradicijo in najsodobnejšimi inovacijami, ki zadovoljijo še tako zahtevne stranke, pri tem pa uporabljajo trajnostne materiale in zasledujejo cilje in strategije krožnega gospodarstva.

Bogato znanje, izkušnje in kakovost izvedbe prinašajo podjetju, ki je vodilni slovenski ponudnik na tem področju, prepoznavnost na mednarodnih trgih pomorske industrije.

V duhu industrije 4.0 je podjetje Metalika opremljeno z najsodobnejšo opremo, stroji in tehnologijo, kar jim, poleg proizvodnih prostorov, v katerih lahko sestavijo  posamezne prostore jaht in večje restavracijske pulte za križarke, zagotavlja boljšo kakovost, večjo fleksibilnost in konkurenčno prednost.

PL 23 ArhArh se zaveda, da je ključ do uspeha dober kolektiv, ki ga sestavlja kombinacija izkušenj in mladosti. V podjetju je ves čas nekaj več kot 30 zaposlenih, med katerimi so tudi visokokvalificirani strokovnjaki notranjega oblikovanja plovil, ki so s svojim znanjem in izkušnjami podpisali tudi pod Nautilus Pod, novo revolucionarno spalno kapsulo, razvito posebej za vgradnjo na potniške ladje.

 

Robert Medle
Roletarstvo Medle, d. o. o., Novo mesto

PL 23 MedleTemelje podjetju, ki ga vodi Robert Medle, je z odprtjem obrtne delavnice leta 1976 postavil njegov oče. Skozi leta so se specializirali za izdelavo rolet, žaluzij, oken in komarnikov, ki jih prodajo na domačem in številnih tujih trgih.

V podjetju neprestano spremljajo novosti na področju senčil in stavbnega pohištva in jih uvajajo v svoj proizvodni program. Razvijajo svoje lastne izdelke, ki jih postavljajo v prednost pred konkurenco. Vlagajo v raziskave in razvoj nove tehnološke opreme, kar zajema tehnološke izboljšave v proizvodnih procesih, digitalizacijo procesov, izboljšave obstoječih in razvoj novih proizvodov.

Redno vzdržujejo in investirajo v modernizacijo strojne, programske in druge opreme, učinkovitost se trudijo povečati z zniževanjem stroškov, posodobitvijo procesov, rastjo produktivnosti, odpravljanjem reklamacij ter motiviranjem zaposlenih. V podjetju je 180 zaposlenih, katerim zagotavljajo strokovna izobraževanja ter zdravo in urejeno delovno okolje.PL 23 Medle

Z inovativnimi rešitvami si prizadevajo za trajnostno naravnanost in zmanjševanje negativnih vlivov na okolje. Imajo štiri lastne sončne elektrarne, uporabljajo energetsko varčno tehnološko opremo, njihovi izdelki se po koncu življenjske dobe lahko popolnoma reciklirajo, kupcem pa jih dobavljajo s povratno embalažo. Tudi pri proizvodnji ne proizvajajo veliko odpadkov, surovine namreč sortirajo in prodajo naprej kot surovino.
 

Bojan Petrovič
Petrovič, podjetje za trgovino in storitve, d. o. o., Kidričevo

PL 23 PetrovičBojan Petrovič je izjemen podjetnik in vizionar, ki je pred četrt stoletja svojo kariero začel kot skromen krovec. Imel je nekaj izkušenj in dovolj poguma, da je stopil na samostojno podjetniško pot.

Začel je z majhno ekipo, brez visokih vložkov, kar v domači garaži. Že kmalu je v poslovanju spoznal večji potencial. Njegova vizija in odločnost sta ga pripeljali do nakupa prvega stroja za upogibanje pločevine, s čimer je razširil ponudbo in poslovanju dal nov zagon.

Z rastjo podjetja in vedno večjim povpraševanjem je Petrovič izkazal izjemno podjetniško žilico. Sledil je tržnim trendom in se prilagodil novim priložnostim. Danes je njegovo podjetje ob tem, da imajo v svoji ponudbi široko paletno kleparskih izdelkov, tudi največji in najbolj priznan proizvajalec pločevinastih kritin v Sloveniji, z usmeritvijo v proizvodnjo montažnih objektov pa je poslovanju dodal novo dimenzijo.PL 23 Petrovič

Lasten razvoj in moderna proizvodnja zagotavljata visokokakovostne končne izdelke in prilagoditev zahtevam naročnikov. V vsak izdelek in storitev vložijo ogromno truda in energije, s čimer so v podjetju uspeli razviti blagovno znamko PETROVIČ, ki je na trgu sinonim za zanesljivost, trajnost in kakovost.

Bojan Petrovič je ustvaril ne le uspešno poslovno zgodbo, temveč tudi izjemen tim in skupnost 60 zaposlenih, v kateri so vrednote in poslanstvo jasno izraženi. Vez v podjetju pa krasijo prilagodljivost, zaupanje v sodelavce in neprecenljive tehnične izkušnje. 

 

Miran Rauter
Hermi, d. o. o., Celje

PL 23 RauterPodjetje Hermi, ki ga vodi Miran Rauter, je leta 1985 ustanovil Miranov oče Herman Rauter. Prvotna dejavnost so bile elektromeritve ter proizvodnja in montaža zaščite pred strelo. V skoraj 40-letni zgodovini se je podjetje razvijalo in postalo mednarodno uspešno proizvodno podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo strelovodne in prenapetostne zaščite, kabelskih polic in lestev, nosilnih konstrukcij za sončne elektrarne ter s projektiranjem in montažo.

Družinsko podjetje ima okoli 150 zaposlenih, hčerinska podjetja v Avstriji, Srbiji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem, svoje izdelke, ki jih je več kot 7.500, pa trži v več kot 50 državah sveta.

V zadnjem obdobju so intenzivno vlagali v širitev proizvodnje in tehnološke nadgradnje izdelkov. Z večmilijonsko investicijo so zgradili nov proizvodni objekt in z njim potrojili proizvodne kapacitete. Povečali in posodobili so strojni park zPL 23 Rauter okolju prijaznejšimi stroji, povečali so skladiščne prostore, proizvodne in poslovne procese pa so avtomatizirali, robotizirali in digitalizirali. Vse to jim omogoča, da se še hitreje odzivajo na trende in zahteve kupcev ter ohranjajo konkurenčnost v razvoju, kakovosti in ceni.

V podjetju Hermi veliko pozornosti namenjajo tudi strokovnemu razvoju, osebnostni rasti zaposlenih, medgeneracijskemu sodelovanju ter skrbi za zdravo in spodbudno delovno okolje.

Izzivi podjetja v prihodnje so predvsem vstopanje na nove trge, povečanje prodajnega deleža na obstoječih trgih, nadaljnja digitalizacija vseh poslovnih procesov in izboljšanje pogojev dela.

 

Primož Zelenšek
Chipolo, raziskave in razvoj na področju elektronike, d. o. o., Trbovlje

PL 23 ZelenšekChipolo, ki ga vodi Primož Zelenšek, je mednarodno uspešno podjetje in na področju bluetooth sledilnikov ena izmed vodilnih blagovnih znamk. S svojimi barvitimi iskalniki, ki povezujejo osebne predmete z aplikacijo na telefonu, ustvarja nov način iskanja založenih in izgubljenih stvari. V zadnjih 10 letih so jih po vsem svetu prodali že 3,5 milijona sledilnikov. 

Podjejte je nastalo leta 2013 iz ideje skupine zasavskih prijateljev in se razvilo v svetovno prepoznavno podjetje, ki uspeva tehnološko napredne rešitve vpeljati v izdelke, ki so preprosti za uporabo.

Od prvih začetkov do danes podjetje ni zraslo samo v številkah, povečala se je tudi ekipa. Od prvih sedmih soustanoviteljev se je v desetih letih ekipa povečala na več kot 65 zaposlenih. Chipolo je trenutno eden največjih zaposlovalcev v zasavski regiji.

Podjetje v Trbovljah skrbi za celosten razvoj izdelkov, od strojne do programskePL 23 Zelenšek 2 opreme, tudi celotna ekipa je v Trbovljah, v isti poslovni stavbi je tudi proizvodnja izdelkov, ki je popolnoma avtomatizirana.

Leto 2021 je bilo za podjetje prelomno, saj so postali eno izmed prvih treh zunanjih podjetij na svetu, ki se je pridružilo Applovemu ekosistemu, letos pa so začeli sodelovati tudi z Googlom. Izdelki so na voljo v spletni trgovini in v številnih trgovinah po vsem svetu. Spomladi letos so vstopili tudi v uradno spletno trgovino Apple ter na police trgovin na letališčih v Ameriki in Evropi.

 

Fotografije nominirancev so dostopne tukaj.
 

 

 

Preberite tudi