Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Nominiranec za Obrtnika leta 2021 je Jože Krmelj

26. 11. 2021
Avtor: Mira Črešnar
Nominiranec za Obrtnika leta 2021 je kovač Jože Krmelj.

Kovaštvo je v družini Krmelj že od leta 1870. Jože Krmelj, ki predstavlja že sedmo generacijo, je dejavnost prevzel leta 1991. Na sedanji lokaciji v Logu nad Škofjo Loko se kovaštvo Krmelj nahaja od leta 1926, ko je kovaški mojster Matevž Krmelj kupil star mlin in zgradil svojo kovačnico. Kovačija Krmelj je ves čas svojega delovanja posvečena tradicionalnemu načinu izdelave rezilnega orodja. Že od začetka se ukvarjajo s kovanjem rezilnega gozdarskega orodja, pozneje pa so začeli izdelovati tudi slikopleskarsko, zidarsko, kamnoseško, mesarsko in gasilsko orodje.

Jože Krmelj, ki je med drugim tudi prejemnik nagrade za posebne dosežke v rokodelstvu zlata vitica, ne kuje izdelkov v velikih količinah. Vsak izdelek je skovan po občutku, brez modela. Vsi izdelki so enaki, a hkrati unikatni. Vsako posamezno orodje je izdelano iz najkakovostnejšega jekla ter skovano s kladivom. To še dodatno izboljša kakovost jekla in pomembno vpliva na odličnost končnih izdelkov.

Zadnjih nekaj let se Jože ukvarja tudi z izdelovanjem rustikalnega programa, ki ga sestavljajo ponve iz enega kosa, sekire in mačete iz običajnega jekla ter posebej oblikovani noži iz damaščanskega jekla. Gre za izdelke, kovane iz več plasti kakovostnih jekel, ki so najprej kovaško zvarjene in nato kovane po principu prepogibanja, zaradi česar so na rezilu lepo vidne plasti kovanja. Postopka se je Jože naučil pri kolegih v Avstriji. Postopek je star več tisoč let in izredno zahteven, zato je zelo malo mojstrov, ki se s tem ukvarjajo.


Krmelj

Preberite tudi