Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
POTRDILA O NEKAZNOVANOSTI

Nova ločena naslova za vloge za potrdila o nekaznovanosti

06. 06. 2023
Avtor: Anton Šijanec
POTRDILA O NEKAZNOVANOSTI

Iz ministrstva za pravosodje so nam sporočili, da so s 1. junijem uvedli nova ločena elektronska naslova za vlaganje vlog za pridobitev potrdil za kazensko evidenco in evidenco pravnomočnih sodb oziroma sklepov o prekrških.

 

Od 1. junija 2023 torej vloge pošiljajte na naslednja naslova:

- za kazensko evidenco na e-naslov: gp.mp@gov.si

- za evidenco pravnomočnih sodb oz. sklepov o prekrških na e-naslov: eps.mp@gov.si

 

Ministrstvo za pravosodje prosi, da v bodoče vloge pošiljate na zgoraj navedene naslove.

 

Več o tem v nadaljevanju:

 

Zaključen prehod na nov informacijski sistem Centralne kazenske evidence

Ministrstvo za pravosodje je v tem tednu zaključilo s postopkom prehoda na nov informacijski sistem Centralne kazenske evidence, ki bo omogočil hitrejšo obdelavo zahtevkov in olajšal elektronsko poslovanje tako z (domačimi in tujimi) državnimi organi, kot z državljankami in državljani. Ključna novost je možnost izdaje potrdil o nekaznovanosti na elektronski naslov posameznika.

Nov informacijski sistem Centralne kazenske evidence bo omogočil varnejše poslovanje ene ključnih državnih evidenc in hitrejšo obdelavo zahtevkov ter olajšal elektronsko poslovanje. Ministrstvo namreč v okviru Centralne kazenske evidence beleži med 1.500 in 2.000 obdelanimi zahtevki na dnevni ravni, prav tako se dnevno vršijo številni vpisi dejstev, vezanih na pravnomočne obsodbe in izrečene sankcije zoper državljanke in državljane Republike Slovenije oziroma tujce, ki so bili obsojeni pred slovenskimi sodišči.

Zaradi zahtevne mreže integracij z različnimi drugimi informacijskimi sistemi (med drugim tudi eUprava) je v preteklih dneh prihajalo do počasnejšega obdelovanja zahtevkov oziroma izdajanja potrdil o (ne)kaznovanosti. Vsa potrdila bodo kljub temu izdelana in izdana še v tem tednu.

Ključna novost novega informacijskega sistema, ki zadeva poslovanje s prebivalstvom, je možnost izdaje potrdil o nekaznovanosti na elektronski naslov posameznika, kar je tudi najhitrejši način, da posameznik prejme izpisek, za katerega je zaprosil.

Izdajanje potrdil na elektronski naslov je omogočena pri elektronsko podpisanih vlogah, ki so oddane prek eUprava, ne pa tudi pri fizično podpisanih in poskeniranih vlogah, ki jih posamezniki posredujejo na elektronski naslov ministrstva gp.mp(at)gov.si. V slednjem primeru je namreč zaenkrat zaradi varstva osebnih podatkov in nižje stopnje zanesljivosti pri ugotavljanju upravičenosti do izdaje potrdila mogoče le-tega prejeti zgolj preko navadne pošte.

Če se pri obravnavi vloge izkaže, da je posameznik predhodno kaznovan, pa v vsakem primeru ministrstvo skladno s Pravilnikom o kazenskih evidencah takšno potrdilo vroči osebno (po Zakonu o upravnem postopku) ali pa v varni elektronski predal, če ga seveda stranka navede.

Tudi v prihodnje bo Ministrstvo za pravosodje s prenovitvijo pravnih podlag in optimizacijo poslovnih procesov stremelo k olajšanju poslovanja državljanov.

 

Vir: MP