Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Pogoji pod katerimi lahko vozniki iz tretjih držav, ki delajo pri naših prevoznikih prestopajo mejo RS brez karantene

03. JULIJ 2020  |   Bojan Pečnik

Prvi odstavek (3. točka in 4. točka) 10. člena Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (Ur. l. RS, št. 83/20, 86/20, 88/20 in 90/20, v nadaljnjem besedilu: Odlok) določa izjemo za voznike od obvezne določitve karantene na podlagi 9. člena Odloka.

 

3. točka 10.člena določa, da se 9. člen (karantena) ne uporablja za: »osebo, ki je napotena na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza in to ob prehodu meje izkazuje s »Spričevalom za delavce v sektorju mednarodnega prevoza« iz Priloge 3 Sporočila Komisije o izvajanju zelenih voznih pasov iz Smernic glede ukrepov za upravljanje meja za zaščito zdravja in zagotovitev razpoložljivosti blaga in bistvenih storitev (UL C št. 96 z dne 24. 3. 2020, str. 1) ali z drugo ustrezno listino, iz katere je mogoče razbrati, da jo je napotil delodajalec;«,

 

V delovni skupini s področja transporta smo v sodelovanju s policijo pripravili skupno stališče, da oseba, ki želi uveljavljati izjemo iz 3. točke prvega odstavka 10. člena Odloka, mora imeti pri sebi enega izmed naslednjih dokumentov:

 

1. Spričevalo za delavce v sektorju mednarodnega prevoza iz Priloge 3 Sporočila Komisije o izvajanju zelenih voznih pasov iz Smernic glede ukrepov za upravljanje meja za zaščito zdravja in zagotovitev razpoložljivosti blaga in bistvenih storitev (UL C št. 96 z dne 24. 3. 2020, str. 1);

 

Obrazec (iz Priloge 3 Sporočila Komisije) dobite na naslednji povezavi <<<tukaj<<<

 

2. Potrdilo za voznike za prevoz blaga po cesti za najem ali plačilo v okviru licence Skupnosti (med vozniki t.i. »roza obrazec«), ki ga na podlagi Uredbe 1072/2009 izdajata Obrtna ali Gospodarska zbornica Slovenije;

 

3. Enotno dovoljenje za prebivanje in delo, ki ga izda pristojna upravna enota

 

Enemu od teh treh zgoraj navedenih dokumentov mora oseba obvezno priložiti:

· izjavo, ki vsebuje podatke o podjetju, vozniku, dnevu in uri začetka vožnje, reg. št. vozila in smer oz. državo, kamor odhaja iz Slovenije.

 

IzjavaPodjetjeVoznikPrehodMejePricetekVoznje_20200702.docx

 

POZOR: opredelitev dopustnega časa od vstopa v Slovenijo do začetka vožnje !!!

 

Za napotitev na ali z opravljanja nalog mednarodnega prevoza se šteje, če od ure vstopa osebe v Republiko Slovenijo do ure začetka vožnje (ki je razvidna iz izjave v prilogi 4) mine največ 6 ur.

 

Pojasnilo

Če torej voznik vstopi v Slovenijo ob 2.30 uri in ima predviden odhod na pot ob 8.15 uri, šteje, da gre za napotitev na ali z opravljanje nalog mednarodnega prevoza in se mu karantena ne odredi. Če bi imel predviden odhod ob 10.45 uri (in bi torej čas od vstopa do začetka vožnje trajal več kot 6 ur), šteje za tedenskega delovnega migranta po 1.a točki prvega odstavka 10. člena Odloka, ki lahko izjemo uveljavlja samo ob predložitvi negativnega izvida testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja ali v organizaciji oziroma pri posamezniku, ki ju je pooblastil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

 

 

OPOZORILO

Voznike opozorite na higienska priporočila NIJZ (<<tukaj<<<).

Vračanje voznikov domov, v države s poslabšano epidemiološko sliko (Srbija, BIH in Kosovo) je rizična z vidika možnosti prenosa okužbe. Vozniki naj se zavedajo, da z vračanjem domov lahko ogrožajo tudi zdravje svojih bližnjih.

Preberite tudi:

Pišite nam