Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Strokovno - družabno srečanje zlatarjev pri OZS

27. 08. 2020
Avtor: Goran Lesničar

Srečanje se bo začelo s predavanjem predstavnikov  Urada RS za meroslovje o dokumentaciji, ki jo potrebujejo zlatarji za samodeklariranje ter za pridobitev žiga uvoznika, ter o novostih nadzora na področju prometa izdelkov iz plemenitih kovin, ki ga lahko opravljajo inšpektorji Urada za meroslovje v skladu z Zakonom o izdelkih iz plemenitih kovin.
Nadzorni pregledi se izvajajo pri dobaviteljih izdelkov iz plemenitih kovin (nakit, naložbene ploščice, kovanci, medalje ipd.) na mestih, kjer se izvaja promet s plemenitimi kovinami, ki so lahko zlatarne, prodajalne nakita in naložbenih plemenitih kovin, internet ipd..

Sledilo bo izobraževanje o izvoru, razvrstitvi in lastnostih dragih in poldragih kamnov, njihovem prepoznavanju in uporabi v zlatarstvu in draguljarstvu, ki ga bo, s prikazom široke palete vzorcev, vodil g. Klemen Radovan Navodar.

Strokovni del srečanja bodo zaključili predstavniki podjetja REGROS d.o.o. s predstavitvijo sodobnih laserskih rezalnikov oziroma gravirnih strojev s praktičnim prikazovanjem delovanja. Ker omogočajo hitro in vrhunsko izdelavo najrazličnejših izrezov, od napisov do reliefnih slik, sodobni laserski rezalniki prevzemajo svoje mesto tudi v manjših zlatarskih delavnicah. Nepogrešljivi so pri ustvarjanju zahtevnejših oblik, saj imajo pred mehanskim graviranjem nekaj nespornih prednosti: sposobnost rokovanja z občutljivimi izdelki, izredno visoka ločljivost slike, sposobnost graviranja na težko dostopnih mestih, izreden izkoristek materiala, ni težav z obrabo mehanskih nožev….

Družabni del srečanja se bo pričel z vodenim ogledom rojstne hiše Frana Miklošiča.  Obisk Prlekije in Ljutomerskih goric ni popoln, če ne obiščemo rojstno hišo velikega slovenskega jezikoslovca in filologa  Frana Miklošiča, ki se je rodil v »grapi«, kot rečejo Prleki, in iz nje prilezel na sam vrh znanosti habsburške monarhije. Več o njem nam bodo, ob prigrizku in pokušini domačih vin, znali povedati lastniki hiše, Vaupotičevi, ki o Miklošiču veliko vedo in o njem posrečeno pripovedujejo obiskovalcem.
 
Druženje se bo nadaljevalo s poznim kosilom v Gostišču Vinski hram Brenholc in s pokušino vrhunskih vin v njihovi izredno založeni vinski kleti.

Legenda pravi, da so Jeruzalemu ime podarili križarji, ki so se tukaj ustavi na svojih pohodih v Sveto deželo zato, ker jim je bilo nebeško lepo….. Tudi vas vabimo, da obisk Jeruzalema podaljšate do nedelje in obiščete bližnje kulturne in naravne znamenitosti, kot so grad Betnava, Ormoški grad, dvorci Rakičan, Temnar in Dornava, ter za ljubitelje ptic in miru Naravni rezervat Ormoške lagune, kjer boste lahko občudovali ptice tudi skozi daljnoglede, ki so postavljeni na opazovalnicah)

Gostišče Brenholc  (Jeruzalem 18, 2259 Ivankovci, Tel.: 02 716 45 04) premore lepo urejene sobe s kopalnico. V kolikor se boste odločili za prenočitev vas prosimo, da si sobo pravočasno rezervirate sami. Kontakt  www.brenholc.com

Vljudno vabljeni na srečanje.

Prosimo vas, da spletno prijavnico izpolnite TUKAJ.
S tem nam boste pomagali pri organizaciji predavanj in pripravi pogostitve.

 

STROKOVNO SREČANJE ZLATARJEV IN DRAGULJEV  bo v soboto, 19.09.2020, s pričetkom ob 10:30. uri,

     potekalo po naslednjem programu:

  • 10:00 - 10:15    Prihod  (Gostišče Vinski hram Brenholc, Jeruzalem 18, 2259 Ivankovci)
  • 10:30 - 11:15    predavanje predstavnikov  Urada RS za meroslovje o dokumentaciji, ki jo potrebujejo zlatarji za samodeklariranje ter za pridobitev žiga uvoznika, ter o novostih nadzora na področju prometa izdelkov iz plemenitih kovin, ki ga lahko opravljajo inšpektorji Urada za meroslovje.
  •  11:15 - 13:30     Izvor, razvrstitev in lastnosti dragih in poldragih kamnov, njihovo prepoznavanje in uporaba v zlatarstvu in draguljarstvu.

              S prikazom široke palete vzorcev bo predavanje vodil g. Klemen Navodar.

  • 13:30 – 13:45   odmor
  • 13:45 – 15:00  Predstavitev sodobnih laserskih rezalnikov oziroma gravirnih strojev s praktičnim prikazovanjem delovanja   (predstavniki podjetja REGROS d.o.o.) Sodobni laserski rezalniki imajo pred mehanskim graviranjem nekaj nespornih prednosti: sposobnost rokovanja z občutljivimi izdelki, izredno visoka ločljivost slike, sposobnost graviranja na težko dostopnih mestih, izreden izkoristek materiala, ni težav z obrabo mehanskih nožev…
  • 15:00   Družabni del srečanja se bo pričel z vodenim ogledom rojstne hiše Frana Miklošiča.   Ob prigrizku in pokušini domačih vin bodo Miklošiča predstavili lastniki hiše, Vaupotičevi.  Druženje se bo nadaljevalo s poznim kosilom v Gostišču Vinski hram Brenholc in pokušino vrhunskih vin v njihovi izredno založeni vinski kleti. 

    Legenda pravi, da so Jeruzalemu ime podarili križarji, ki so se tukaj ustavi na svojih pohodih v Sveto deželo zato, ker jim je bilo nebeško lepo….. zato tudi vas vabimo, da obisk Jeruzalema podaljšate do nedelje in obiščete bližnje kulturne in naravne znamenitosti, kot so grad Betnava, Ormoški grad, dvorci Rakičan, Temnar in Dornava, ter za ljubitelje ptic in miru Naravni rezervat Ormoške lagune, kjer boste lahko občudovali ptice tudi skozi daljnoglede, ki so postavljeni na opazovalnicah)

Sekcija zlatarjev in draguljarjev pri OZS