Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
KOHEZIJSKA SREDSTVA

Novih 21 milijonov evrov evropskih kohezijskih redstev za inovativne podjetnike

11. 04. 2024
Avtor: Anton Šijanec
KOHEZIJSKA SREDSTVA

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za Javni razpis za izvedbo celovitih podpornih storitev za inovativne posameznike in inovativna zagonska podjetja 2024–2025 (JR Start-up konzorcij) in projekt Spodbude malih vrednosti preko vavčerjev. Z razpisom in vavčerji bo tako na voljo za podjetja in inovativne posameznike kar 21,16 milijona evrov evropskih sredstev.

 

Spodbude malih vrednosti

S projektom Spodbude malih vrednosti preko vavčerjev nadaljujejo sistem dodeljevanja spodbud malih vrednosti, ki bo mikro, majhnim in srednjim podjetjem (v nadaljevanju MSP) omogočal bistveno poenostavljen dostop do sofinanciranja, s pomočjo katerega bodo omenjena podjetja krepila svojo konkurenčnost in kompetence – tudi skladno z dobrimi tujimi praksami. To pa se bo odražalo v hitrejši rasti MSP-jev ter večjem deležu prihodkov MSP-jev v prihodkih celotnega podjetniškega sektorja. Projekt naslavlja MSP-je tudi z vidika uspešnosti, in sicer jim bo pomagal tako pri preprečevanju zaostanka v rasti in razvoju v primerjavi z večjimi podjetji kot tudi, da bo vplival na odločitve bodočih ali potencialnih podjetnikov o njihovi lastni podjetniški poti. V okviru tega projekta bo Javni sklad Republike Slovenije za podjetništvo objavil več javnih pozivov za vavčerje – predvidoma bodo prvi pozivi objavljeni v Uradnem listu RS že v tem mesecu.

Za projekt v vrednosti 38.510.500,00 evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 20 milijonov evrov evropskih sredstev.

 

JR Start-up konzorcij

Javni razpis za izvedbo celovitih podpornih storitev za inovativne posameznike in inovativna zagonska podjetja 2024–2025 (JR Start-up konzorcij) pa bo prispeval k izboljšanju podpornega okolja za inovativno zagonsko podjetništvo, in sicer na način, da bo zagotavljal brezplačne podporne storitve za inovativne potencialne podjetnike in inovativna zagonska podjetja.

V okviru tega javnega razpisa se bo podpora zagotavljala na dva načina:

  • S promocijo inovativne podjetniške kulture, kot so start-up dogodki in
  • Z izvajanjem celovitih podpornih storitev, še zlasti start-up programov, svetovanjem in mentoriranjem.

 

Objava razpisa 12. aprila v uradnem listu

Javni razpis bo Javni sklad Republike Slovenije za podjetništvo objavil v Uradnem listu predvidoma jutri, 12. aprila 2024. Za javni razpis v vrednosti 1.841.666,67 evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval skoraj 1,2 milijona evrov, natančneje 1.167.616,67 evrov.

Tako javni razpis kot projekt se izvajata v okviru Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji, prednostne naloge Inovacijska družba znanja ter zasledujeta specifični cilj Krepitev trajnostne rasti in konkurenčnosti MSP ter ustvarjanje delovnih mest v MSP, med drugim s produktivnimi naložbami (ESRR).

 

Vir: MKRR

 

 

Preberite tudi
VIZIONAR ŽE V ARHIVU

O uspehu s stikali in vtičnicami, za pravičen odnos zavarovalnic do avtoserviserjev in zelo iskanih varilcih

V aktualni oddaji Vizionar – obrtnik in podjetnik smo obiskali uspešno podjetje Elektromaterial Lendava, kjer že sedmo desetletje razvijajo in izdelujejo stikala in vtičnice. Podjetje je uspešno preživelo čase tranzicije, ni se odreklo starim tehnologijam vsem znanih bakelitnih stikal in vtičnic ter tako s kombinacijo starih in kasnejših novih tehnologij ob preudarnem razvoju nadvse uspešno konkurirajo na tujih trgih kamor izvozijo veliko večino svojih izdelkov. Njihova posebnost je tudi, da vse naredijo sami, od načrtovanja, proizvodnje vseh sestavnih delov, do montaže in distribucije, s tem lažje konkurirajo, so neodvisni in hkrati zelo odporni na spremembe in morebitne težave poslovnega okolja. V studiu smo gostili Mirana Andrejeka, predsednika Sekcije avtoserviserjev pri OZS, ki nam je več povedal o prizadevanjih avtoserviserjev za bolj pravično usklajevanje cen njihovih storitev pri kritju škodnih zahtevkov z zavarovalnicami, slednje namreč s cenami, ki jih avtoserviserjem priznavajo, stroko postavljajo v nemogoč položaj in mnoge tudi že pred strečaj. Svoj sanjski poklic so nam tokrat predstavili varilci, kljub avtomatizaciji je človeška roka pri najbolj specialnih varilskih delih še vedno nenadomestljiva. Poklic varilca je deficitaren in zato zelo iskan. Delo varilcev smo spoznavali v prevaljskem podjetju ADteh, v katerem je okoli 45 zaposlenih. Večina njihovih varilcev prihaja iz držav nekdanje Jugoslavije, kjer še šolajo za ta poklic, v Sloveniji potekajo izobraževanja zgolj po podjetjih.
27. 05. 2024