Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Bolniško nadomestilo vajencem še vedno nesprejemljivo za delodajalce

24. APRIL 2017  |   Mira Črešnar

Pred jutrišnjo tretjo obravnavo predloga zakona o vajeništvu v Državnem zboru v OZS opozarjamo, da delodajalci še vedno niso zadovoljni s predlogom zakona. Delodajalec bo namreč dolžan vajencu v času praktičnega usposabljanja z delom izplačati nadomestilo vajeniške nagrade v višini 100 odstotkov vajeniške nagrade za ves čas upravičene odsotnosti, kar je za delodajalce povsem nesprejemljivo.

 

V OZS ponovno opozarjamo, da pri vajeništvu ne gre za delovno razmerje, saj ima vajenec status dijaka. Vajeniška nagrada naj se vajencu izplačuje samo za čas, ko se praktično usposablja z delom. Nikakor pa ne more vajenec prejemati nagrade v primeru odsotnosti zaradi bolezni.

 

Poleg tega pa v OZS nasprotujemo tudi 24. členu, ki določa, da se vajenec ne sme praktično usposabljati z delom ob nedeljah in ob praznikih, ki so z zakonom določeni kot dela prosti dnevi. Vajenec bi se smel v določenih dejavnostih (gostinstvo, gradbeništvo, živilska dejavnost), v katerih se zaradi narave dela ne more zagotoviti izobraževanje v rednem delovnem času, izjemoma usposabljati tudi ponoči, ob nedeljah in praznikih ter z zakonom določenih dela prostih dnevih. Sporno se nam zdi tudi, da je vajeništvo v izrednem izobraževanju umeščeno v ta zakon.

 

Upoštevali pa so predloge OZS, da se je delovno mesto preimenovalo v učno mesto in da mora vajenec med trajanjem pogodbe o vajeništvu pisno z obrazložitvijo odpovedati pogodbo o vajeništvu.

 

Preberite tudi:

Pišite nam