Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
GOSTINCI

Gault&Millau Slovenija štiri kape letos podelil desetim restavracijam

04. 04. 2024
Avtor: Mira Črešnar
GOSTINCI

Eden najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije Gault&Millau je štiri kape in s tem naziv najboljše v Sloveniji letos podelil desetim restavracijam. Šef leta 2024 je postal David Žefran iz kranjskogorske restavracije Milka, šef prihodnosti pa Ago Špacapan iz Špacapanove hiše v Komnu, so sporočili iz vodnika.

Vodnik je ocenjevanje ponudbe gostinskih lokalov po vsej Sloveniji izvedel šesto leto zapored. Najboljšo oceno si je tudi letos prislužila Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu, štiri kape pa so prejele še Gostilna Pri Lojzetu (Dvorec Zemono, Vipava), Grič (Šentjošt nad Horjulom), Hiša Denk (Zgornja Kungota), Ošterija Debeluh (Brežice), Restavracija Milka (Kranjska Gora), Restavracija Strelec (Ljubljana), Restavracija Mak (Maribor), Restavracija Pavus (Grad Tabor Laško) ter JB restavracija (Ljubljana).

Poleg tega so 30 restavracijam podelili tri kape, razglasili pa so še prejemnike posebnih priznanj. Ob že omenjenih šefih leta in prihodnosti si je naziv šefa tradicije prislužil Simo Komel (Bistro Grad Štanjel, Štanjel), mladega talenta Rok Smonkar (Posestvo Gjerkeš, Fikšinci), najboljšega sommelierja/natakarja pa Andrej Kurež (Restavracija Hotela Marina, Izola).

Naziv najboljši pop - gre za kategorijo priljubljenih, dobro obiskanih, trendovskih in dostopnih restavracij - je letos pripadel Etno hiši Baščaršija (Maribor). Nagrado za najboljšega slaščičarja sta tokrat prejela Saša Mišič in Matevž Kmet (Restavracija Cubo, Ljubljana).

Direktorica Gault&Millau Slovenija Mira Šemić je na dogodku, ki je v torek potekal v Ljubljani, povedala, da je njihovo poslanstvo že od vsega začetka, torej nekaj več kot pol stoletja, odkrivanje vrhunskih kulinaričnih dosežkov. Veseli jo, da so med letošnjimi prejemniki posebnih priznanj "izjemni šefi, ki gostom vsak dan postrežejo jedi s svojo polno predanostjo".

"Slovenija kljub svoji majhnosti krepi sloves gastronomske velesile," pa je dejala direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak Olaj. Kot je dodala, skupaj z Gault&Millau širijo glas o dosežkih, ki odsevajo bogastvo slovenske kulinarične dediščine in inovativnost slovenskih šefov.

Celoten seznam vseh, ki so se uvrstili v vodnik, bo znan konec meseca z izidom tiskane izdaje vodnika.

 

Več o vodniku in nagrajencih >>>

 

Vir: STA