Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Kako hitreje do ustreznega kadra?

11. SEPTEMBER 2018  |   Mira Črešnar

V OOZ Maribor so zaznali potrebe svojih članov in potrebe gospodarstva po ustrezno usposobljenem kadru, ki ga kronično primanjkuje. Da bi omilili težave slovenskih podjetij, so se lotili projekta, v katerem bodo v sodelovanju z Višjo šolo Academia Maribor poskušali strokovno usposobiti ljudi, ki jih potrebujejo podjetja v Podravju in širše. Projekt so predstavili danes na Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti v Celju.

Slovenska podjetja se, skoraj ne glede na branžo, srečujejo s pomanjkanjem ustreznih delavcev. Zaenkrat ni zaznati učinkovitih ukrepov vlade ali vsaj predlogov, ki bi kratkoročno, pa tudi srednjeročno sledili potrebam gospodarstva na tem področju in pomagali reševati nastalo situacijo. 

V OOZ Maribor so zaznali potrebe svojih članov in potrebe gospodarstva ter sprejeli odločitev, da je treba ukrepati takoj. »Domačega kadra je sigurno premalo zato pomoč pri iskanju primernih delavcev od nas pričakujejo tudi obrtniki in podjetniki, naši člani,« je na predstavitvi projekta na MOS v Celju dejal predsednik OOZ Maribor Aleš Pulko in dodal, da bo država morala razmišljati o strategiji, ki bo generirala kader, ki bo uporaben za sodobna slovenska  podjetja. 

K sodelovanju v projektu so povabili svoje člane, se povezali z Višjo šolo Academia Maribor in začeli priprave na izvajanje mednarodnih srednješolskih izobraževalnih programov, ki bodo delavcem omogočili izobraževanje, temelječih na znanjih, delodajalcem pa zagotovili ustrezno izobražen kader. Gre za mednarodne srednješolske strokovne programe, ki temeljijo na praktičnih znanjih in so sestavljeni v sodelovanju s podjetji. 

»Nismo odkrili tople vode. Gre za program, ki poteka že v več kot 3.000 šolah po vsem svetu. Izkušnje pa so pokazale, da so programi zelo učinkoviti, podjetja pa prepoznavajo njihovo dodano vrednost,« pa je med drugim poudaril Žan Dapčevič iz Višje strokovne šole Academia Maribor. 

Marko Gorjak iz Orodjarstva Gorjak pričakuje, da bodo ti mednarodni programi pomagali pri reševanju težav s pomanjkanjem ustrezne delovne sile: »Ne delamo si utvar, da bo to rešilo problem s kadrom, a ga bo zagotovo omililo. Danes je na trgu kader, ki ga moramo tako ali tako še dodatno usposabljati. S tem projektom pa bomo kader, kakršnega potrebujemo, dobili precej hitreje.« 

Praktično usposabljanje bo v domeni podjetij. V Orodjarstvu Gorjak, kot je povedal Marko Gorjak, razmišljajo, da bi v podjetju uredili poseben oddelek, ki bil zadolžen za usposabljanje novih kadrov, znanj novim delavcem pa bi prenašali starejši zaposleni z bogatim znanjem in izkušnjami. 

V Višji šoli Academia Maribor načrtujejo, da bodo najprej začeli izvajati program stojnega tehnika. Kot je povedal Dapčevič, je program že akreditiran, izpeljati pa morajo še vpis v  register mednarodnih izobraževalnih programov, nato pa program lahko zaživi. 

Preberite tudi:

Pišite nam