Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Katere spremembe na davčnem področju se obetajo?

16. 10. 2019
Avtor: Mira Črešnar

Odbor za finance Državnega zbora RS bo danes po nujnem postopku obravnaval predloge sprememb davčne zakonodaje, ki med drugim predvidevajo razbremenitev stroškov dela.

 

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je skupaj z ostalimi delodajalskimi organizacijami v okviru pogajanj dosegla, da se nominalna davčna stopnja davka od dohodkov pravnih oseb ne spreminja in tudi naprej ostaja pri 19 odstotkih. Je pa vlada predvidela uvedbo minimalne stopnje obdavčitve podjetij, in sicer v višini sedmih odstotkov.

 

Obeta se razbremenitev lestvice za odmero dohodnine, ki bo imela še naprej pet davčnih razredov s 50-odstotno stopnjo davka v najvišjem razredu, vendar pa se bodo v vseh razredih meje zvišale, v  2. in 3. dohodninskem razredu pa se obeta znižanje davčne stopnje za eno odstotno točko.

 

Skupaj z zvišanjem splošne olajšave na 3.500 eur in spremembami pri dodatni splošni olajšavi to za državni proračun pomeni približno 138 milijonov evrov manj prihodkov. Zato vlada predlaga povečanje obdavčitve kapitala, in sicer se bo stopnja dohodnine od dohodkov iz kapitala, torej od obresti, dividend in dobičkov iz kapitala, zvišala s 25 na 27,5 odstotka. Obeta se tudi dvig davčne stopnje pri oddajanju premoženja v najem na 27,5% in hkrati dvig normiranih stroškov iz 10% na 15%.

 

Spremembe naj bi bile uveljavljene 1. januarja 2020.

Preberite tudi