Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Kolektivna tožba oškodovancev SOP

23. 10. 2019
Avtor: Eva Mihelič

Skupščina Sklada obrtnikov in podjetnikov (SOP) je maja 2019 izglasovala sklep, ki prejemnikom znižuje poklicne pokojnine za 30,4 odstotka. To je upokojene obrtnike in podjetnike, ki so dolga leta vplačevali v sklad, spravilo na noge in jih spodbudilo k odločnemu ukrepanju. Skupina več kot 80 oškodovancev se je včeraj zbrala na OOZ Logatec in se seznanila z možnostjo pravnega ukrepanja proti SOP. 

Območna obrtno-podjetniška zbornica Logatec se je za organizacijo srečanja oškodovanih obrtnikov in podjetnikov odločila na podlagi pravnega mnenja, ki ga je o znižanju pokojnin pripravila Odvetniška družba Čeferin. Tega je naročila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, ki je oškodovancem v tem primeru stopila ob bok in jim ponudila svojo pomoč. Direktor OZS Danijel Lamperger jim je tudi ob tej priložnosti zagotovil pomoč in jim dal na razpolago zbornično infrastrukturo, ki bi jo potrebovali, ter svoje komunikacijske kanale.

Predsednik OOZ Logatec Bogdan Oblak, tudi sam eden izmed oškodovancev, je poudaril, da se je OOZ Logatec odzvala proaktivno in pripravila srečanje predvsem z namenom, da spodbudi in poveže obrtnike in podjetnike v kolektivni tožbi zoper SOP. Podlage za uveljavljanje odškodnine in postopek je zbranim predstavila odvetnica Maja Guštin. Izpostavila je predvsem dejstva, ki odpirajo vprašanje zakonitosti sklepa, ki znižuje poklicne pokojnine.

Za nadaljevanje postopkov bo moral vsak oškodovanec, ki se bo želel pridružiti kolektivni tožbi, posebej podpisati pooblastilo za zastopanje, ki bo moralo vsebovati tudi podatke o trajanju vlaganja v sklad in sišino oškodovanja. Pooblastila za zastopanje in vsa dodatna pojasnila bodo obrtniki in podjetniki lahko dobili na območnih obrtno-podjetniških zbornicah, rok za oddajo pooblastil pa je 1. december 2019.

Glede na to, da so oškodovanci v tem primeru v veliki večini starejši ljudje, ki so slabše obveščeni in manj vajeni elektronskih načinov komuniciranja, so zbrani na srečanju v Logatcu pozvali vse, ki se nameravajo pridružiti kolektivni tožbi, naj glas o tem razširijo in z možnostjo kolektivne tožbe seznanijo tudi svoje kolege in znance.

 

 

Preberite tudi