Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Mega žaga lahko pokoplje vse slovenske žagarje

21. MAJ 2018  |   Mira Črešnar

Les je strateška surovina, ki jo znamo sami posekati in razžagati in na tem področju ne želimo tujega investitorja, ki bo z mega žago pokopal slovenske žagarje. To so na današnji novinarski konferenci na sedežu OZS med drugim povedali slovenski žagarji, ki nasprotujejo prihodu škotskega podjetja v Slovenijo, saj bo delo izgubilo več kot 1000 zaposlenih na slovenskih žagah. Žagarji so ogorčeni, da je politika podlegla pritiskom lobijev in kapitalu.

Predsednik OZS Branko Meh je že uvodoma izpostavil, da v zbornici ne nasprotujejo prihodu tujih investitorjev, vendar pa nasprotujejo prihodu tujega podjetja, ki bo na leto nažagal 300.000 kubičnih metrov lesa, ki je naša strateška surovina.  »Investitor omenja 170 novih delovnih mest, vendar pa je treba vedeti, da bodo po drugi strani uničili več kot 1000 delovnih mest pri malih slovenskih žagarjih. Slovenski žagarji že sedaj ne dobijo zadostnih količin hlodovine, zdaj je bodo še manj,« je dejal Meh. Škotsko podjetje naj bi dobilo celo državno subvencijo, kar je po mnenju Meha nedopustno.

»Glede na to, da gre za našo nacionalno surovino, smo razočarani, da bodo pri lesno-predelovalni verigi prvi tujci. Nedopustno se mi zdi, da naša politika to dopušča,« je bil kritičen Meh. Z njim se je strinjal tudi Alojz Selišnik, žagar in član odbora žagarjev pri OZS, ki je opozoril: »Vzrok za nastalo situacijo je v napačni lesni politiki in nepoznavanju gozdno-lesne verige. Tako poceni razprodajati slovensko surovino je napačna gospodarska politika in to se ne bi smelo dogajati. Slovensko surovino znamo sami posekati in razžagati, država pa bi morala biti zelo selektivna pri podpori in dajanju koncesij tujcem na področju lesarstva. Želimo pritisniti na politiko, da ne bi več podlegala tujim lobijem in neoliberalističnim težnjam velikih igralcev.« Selišnik še ocenjuje, da bi število zaposlenih na žagah lahko upadlo s 1500 na 500. »Če bodo uničili male žagarje in postavili dve ali tri velike žage, ne bo nobene dodane vrednosti,« še opozarja Selišnik.

Predsednik sekcije lesnih strok pri OZS Marko Kajzer pa je opozoril na problem v lesni panogi: »Večina hlodovine se iz Slovenije se že sedaj neobdelane izvozi v Italijo in Avstrijo. Potencial tega lesa je, če ga samo razžagamo, med 1000 in 1500 novih delovnih mest v žagarstvu. Če pa bi ga še pravilno obdelali in prodali na svetovnem trgu, pa bi lesarstvo lahko zaposlovalo še mnogo več ljudi, ocene so med 20 in 30 tisoč.«  

Žagarji opozarjajo, da ni naključje, da je Vlada pred pol leta spremenila pravila o načinu in merilih za prodajo gozdnih lesnih sortimentov v Slovenskih državnih gozdovih in to kljub nasprotovanju OZS. Žagar in podpredsednik sekcije Marijan Sadek je ob tem pojasnil, da bi škotsko podjetje po novi zakonodaji od Slovenskih državnih gozdov takoj pridobilo 35 odstotkov kapacitet. Problem je, ker so slovenski žagarji kljub prostim kapacitetam podhranjeni, saj ne dobijo dovolj hlodovine. »Slovenski žagarji v zadnjih letih beležijo upad žaganja hlodovine, predvsem na račun povečanega izvoza,« je še opozoril Sadek.

Preberite tudi:

Pišite nam