Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Meh pozval k oblikovanju četrtega paketa pomoči

24. 06. 2020
Avtor: Eva Mihelič

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je na srečanju s predstavniki gospodarstva, ki ga je pripravila NSi, izpostavil pomanjkljivosti prvih treh protikoronskih paketov in pozval k oblikovanju četrtega paketa, ki bi pomagal tistim podjetjem, ki bi se znašli v težavah zaradi upada naročil.

 

srečanje NSi OZSMeh je med drugim dejal, da je ukrep čakanja na delo doma najpomembnejši ukrep pomoči gospodarstvu, saj je ubranil številna delovna mesta. Izrazil je zadovoljstvo, da je vlada upoštevala predlog OZS, da omenjeni ukrep velja tudi v juniju, in pozval k oblikovanju PKP4. »Morda bi veljalo ukrep še podaljšati, saj bodo zaradi upada naročil delovna mesta ogrožena tudi jeseni. Nujno bi bilo oblikovati še četrti paket, bi povečal likvidnost podjetij in ponudil ukrepe za pomoč vsem, ki se bodo do konca leta soočali s težavami. Škarje in platno ima v rokah vlada in vejarmem, da bo sešila take hlače, ki bodo prav gospodarstvu,« je še dejal Meh, ki je na srečanju izpostavil še nujno razbremenitev stroškov plač, ureditev regresnih zahtevkov in debirokratizacijo. 

Kot je povedal prvak NSi Matej Tonin bo predlog za podaljšanje veljavnosti ukrepa čakanja na delo doma in subvencioniranja skrajšanega delovnega časa stranka podprla in dodal, da so v naklonjeni tudi oblikovanju četrtega paketa pomoči. Tonin je ob tej priložnosti zagotovil še, da se bodo aktivno lotili urejanja področja regresnih zahtevkov, za kar si OZS prizadeva že vrsto let. Poleg tega je napovedal tudi ureditev dela od doma, saj so se po njegovem mnenju v času epidemije pokazale številne prednost in dobri rezultati dela od doma. Kot je dejal, bodo moči usmerili v to, da bo delo od doma zakonsko bolje urejeno, bolj fleksibilno in bolj privlačno.

Na srečanju z vodstvom NSi so poleg Branka Meha sodelovali še predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije in SBC (Kluba slovenskih podjetnikov). Sonja Šmuc, direktorica GZS, je poudarila veliko potrebo slovenskih podjetij po likvidnostnih sredstvih. »Slovenski pregovor pravi, kdor hitro da, dvakrat da. Ta hitro smo zamudili, zato pričakujemo, da bo vlada to upoštevala pri obsegu posojil, ki jih bodo podjetja lahko dobila preko poroštvene sheme, in pa tudi, da se bo ta shema tako poenostavila, da ne bomo imeli problemov pri izvedbi,« je med drugim dejala.

Jure Knez, predsednik SBC, je dejal, da moramo biti z vladnimi ukrepi kar zadovoljni, hkrati pa je opozoril, da je treba zelo skrbno načrtovati prihodnost: »Vsaka kriza pomeni priložnost, upam, da jo bomo izkoristili. Veseli me, da ima vlada posluh za sodelovanje tudi vnaprej in upam, da se bodo našle rešitve, ki nas bodo iz krize pripeljale močnejše.«

 

Preberite tudi