Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Novi predsedniki sekcij pri OZS za izboljšanje razmer v panogah

07. JUNIJ 2018  |   Mira Črešnar

30 strokovnih sekcij pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije bodo prihodnja štiri leta vodili novoizvoljeni predsedniki sekcij. Glavne naloge sekcij so povezovanje obrtnikov in podjetnikov glede na dejavnost, zastopanje specifičnih interesov posameznih strok, določanje normativov, skupnih cenikov in pomoč članom. Kratke opise predsednikov sekcij, ki si bodo v prihodnjem mandatu prizadevali za izboljšanje razmer v posamezni panogi, predstavljamo v nadaljevanju.

 

1.     Sekcija za promet

Peter Pišek bo prihodnja štiri leta vodil sekcijo za promet pri OZS. Je lastnik podjetja Frigotransport Pišek & Hsf d.o.o. iz Celja. Med ključnimi nalogami njegovega prihodnjega mandata bodo boj proti nelojalni konkurenci, dvig ugleda slovenskih prevoznikov in izboljšanje razmer v prevozniški panogi.

 

2.     Sekcija frizerjev

Mitja Sojer je predsednik sekcije frizerjev že drugi mandat, pred tem je bil več mandatov član upravnega odbora. Je lastnik verige frizerskih salonov v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji in na Češkem. Kot mlad frizer je prve izkušnje pridobival v domačem frizerskem salonu, nato pa se je s svojo ekipo začel izpopolnjevati v tujini. Vedno je verjel v mlade, saj je prepričan, da jim je potrebno dati priložnost in se od njih učiti. Danes je najbolj ponosen na svoje zaposlene in stvari, ki jih skupaj počnejo iz dneva v dan. Skupaj so ustvarili prepoznavne blagovne znamke Mič Styling, Simple, YMS, Brivec, z uspešnimi mednarodni nastopi pa se vedno znova pokažejo kot odlični in ustvarjalni frizerji. Mitja Sojer je človek, ki je vedno znal razmišljati izven okvirjev, predvsem pa je frizer, ki se še vedno najraje posveti stranki na njegovem frizerskem stolu. Najpomembnejše prioritete  sekcije frizerjev še vedno ostajajo zmanjšanje sive ekonomije, zmanjšanje vpisa v izobraževalni program frizer, saj je pomembna kvaliteta in ne kvantiteta, zagotoviti frizerjem ugodno poslovno okolje ter vplivati na razvoj slovenskega frizerskega poklica.

 

3.     Sekcija avtoserviserjev

Sekcijo bo vodil aktualni podjetnik leta Miran Andrejek. Je direktor in lastnik podjetja Avto center Andrejek. Andrejek ni lovec na hitre dobičke, ne gradi na dediščini staršev obrtnikov ali podjetnikov in je vse v zadnjih trinajstih letih ustvaril sam, predvsem z lastnim delom in prizadevnostjo. »Pošteno smo rastli, ves čas vlagam v najboljšo opremo in orodja in delam s srcem,« pravi 46-letnik.

 

4.     Sekcija za gostinstvo in turizem

Predsednik sekcije je postal Blaž Cvar, gostinec iz Radelj ob Dravi, ki predstavlja že peto generacijo gostincev v družini. Že drugi mandat je tudi predsednik OOZ Radlje,  v prejšnjem mandatu pa je bil tudi član UO sekcije. Cvar meni, da se je treba boriti proti vsem birokratskim, administrativnim, davčnim, zdravstvenim nesmislom, ki otežujejo delo v gostinstvu in turizmu, saj se zaradi tovrstne preobremenjenosti vse težje posvečajo gostom in izpolnjujejo osnovno poslanstvo – biti gostinec.

 

5.     Sekcija lesnih strok

Vodenje sekcije je prevzel Marko Kajzer, lastnik podjetja Kampo, ki ima na področju izdelave notranjih vrat in pohištva več kot 20-letno tradicijo. Kajzer je predsednik Kluba mojstrov Slovenije, leta 2012 pa je za svoje uspešno delo prejel priznanje Obrtnik leta.

 

6.     Sekcija gradbincev

Zoran Simčič bo vodil sekcijo gradbincev že drugi mandat, pred tem je bil podpredsednik sekcije in član UO sekcije gradbincev. Prihaja iz Kanala ob Soči in je lastnik Zidarstva Zoran Simčič s.p., ki se ukvarja z obnovo, novogradnjo, krovstvom, betoniranjem in gradnjo na ključ. V prihodnjem mandatu si bo prizadeval za ustanovitev paritetnega sklada v Sloveniji, za spremembo zakona o graditvi objektov in ukinitev dela v lastni režiji.

 

7.     Sekcija slikopleskarjev, črkoslikarjev in fasaderjev

Predsednik je Matjaž Majdič, ki nadaljuje družinsko tradicijo slikopleskarstva. Leta 1988 je obrt nadaljeval sin Matjaž, ki še danes uspešno deluje v tej panogi. Verjame v vseživljenjsko učenje, saj je inženir, pa tudi slikopleskarski mojster, sodni izvedenec ter cenilec za obrtno dejavnost slikopleskarstva. Verjame v kvaliteto, pridobljeno znanje, ki mora biti podkrepljeno z izkušnjami, strokovnost in poštenost. Veliko pozornost namenjajo varovanju okolja, verjamejo pa, da je najboljša reklama zadovoljna stranka. Tudi zato se večinoma ukvarja z bolj zahtevnimi slikopleskarskimi in dekorativnimi tehnikami, njegov moto pa je: »Kakovost se pomni še dolgo potem, ko se na ceno pozabi.«

 

8.     Sekcija cementninarjev, kamnosekov in teracerjev

Za predsednika sekcije je bil ponovno izvoljen Bogdan Oblak. S proizvodnjo betonskih izdelkov se v družini, ki živi in dela v Logatcu, ukvarjajo od davnega leta 1901. Usmerjeni so edinemu cilju - doseganju največje možne kakovosti in kapacitete. Tudi zato imajo za celoten proizvodni program vpeljano certificirano kontrolo kakovosti proizvodnje. Moto njegove vizije razvoja podjetja je: »Kakovost in kapaciteta gradita zaupanje!«

 

9.     Sekcija instalaterjev-energetikov

Predsednik je postal mag. Andrej Papež, ki bo sekcijo vodil že drugi mandat. Papež je magister znanosti s področja strojništva, direktor inštalaterskega podjetja iz Novega mesta, aktiven je tudi na tamkajšnji območni obrtni zbornici.

 

10.   Sekcija kleparjev krovcev

Predsednik je Rudi Rudnik, podjetnik iz kleparsko krovske dejavnosti iz Celja. Član UO sekcije kleparjev krovcev pri OZS v prejšnjem mandatu in prav tako aktiven na svoji območni zbornici.

 

11.   Sekcija optikov

Predsednica sekcije optikov je postala Anja Sever, magistra optometrije, ki v družinski optiki Optika Sever z 28-letno tradicijo dela že več kot 19 let. Delo z ljudmi jo navdušuje, ker ima opravka z enim najbolj pomembnih čutil – vidom. V Sekciji Optikov bo skupaj z člani Upravnega odbora, naši najmanjši sekciji na OZS poskušala dvigniti število članov ter ponovno osvestiti člane o pomembnosti kolegialne povezanosti ter kvalitete stroke.

 

12.   Sekcija plastičarjev

Predsednik sekcije Milan Škapin prihaja iz OOZ Sežana. Letos beleži 30 let opravljanja dejavnosti. V obrtno-podjetniškem zborničnem sistemu je aktiven od leta 1998 in sicer dva mandata kot podpredsednik, tri mandate predsednik OOZ Sežana in dva mandata predsednik ZDOPS-a. Kot predsednik sekcije ima za naslednje mandatno obdobje cilj ohraniti aktualne člane sekcije in s prepoznavnostjo aktivnega dela sekcije pridobiti več novih članov.

 

13.   Sekcija predelovalcev kož

Anton Dremelj prihaja iz OOZ Ljubljana – Center. Prihaja iz obrtne družine, kjer že od leta 1960 druga generacija izdeluje obutev za narodne noše in ortopedsko obutev. V sekciji združujejo različne dejavnosti: strojenje usnja, izdelava usnjenih oblačil in galanterije, izdelava in popravila obutve, izdelava krznenih izdelkov.

 

14.   Sekcija trgovcev

Primož Černic je direktor trgovskega podjetja APIA, s sedežem v Novi Gorici. V prejšnjem mandatu je bil član UO sekcije.

 

15.   Sekcija vzdrževalcev tekstilij

Gašper Pance prihaja iz družinskega podjetja Mehurček d.o.o. v Ljubljani. Z vzdrževanjem tekstilij se ukvarjajo že od leta 1991. Po končani srednji strojni šoli se je vpisal na NTF -  oddelek za tekstilno tehniko, nato pa se leta 2005 zaposlil v podjetju Mehurček d.o.o.

 

16.   Sekcija grafičarjev

Predsednik sekcije je Bernard Bucik iz Semiča. Z grafično dejavnostjo se ukvarja že 40 let. Je tudi član upravnega odbora OZS. V njegovem podjetju oblikujejo, fotografirajo, snemajo in tiskajo.

 

17.   Sekcija fotografov

Katja Podgoršek prihaja iz OOZ Ljubljana –Bežigrad. Kmalu po končani fotografski šoli je odprla svoj s.p., kar pomeni, da se s fotografsko dejavnostjo ukvarja že skoraj 30 let.   

 

18.   Sekcija polagalcev talnih oblog

Sekcijo bo vodil Stranko Srša iz Beltincev. Je lastnik podjetja Parketarstvo in trgovina Srša.

 

19.   Sekcija kozmetikov

Petra Mrhar je predsednica sekcije kozmetikov že drugi mandat.  Kozmetični salon je odprla v letu 1994, v poslovni hiši, kjer je skupaj z mamo nadaljevala tradicijo obrtništva. V vseh teh letih je bila in je aktivna članica OOZ Nova Gorica in kar nekaj let  aktivna v OZS. V zadnjih 8 letih je tudi  učiteljica praktičnega pouka in  organizator praktičnega usposabljanja z delom za program Kozmetični tehnik na Srednji šoli Izola. Popoldneve pa preživlja v salonu, redno se izobražuje v kozmetični smeri in teži k razvoju in profesionalnosti tega prelepega poklica. Je tudi članica upravnega odbora v mednarodni kozmetični organizaciji CEPEC v Bruslju in tudi generalna sekretarka. Kot prioritete sekcije izpostavlja predvsem zajezitev sive ekonomije in ponovno regulacijo podaljševanja trepalnic in podaljševanja nohtov in predvsem zagotoviti kozmetičarkam, čim bolj prijazno delo s strankami in čim manj težav z raznimi inšpekcijskimi službami, sodelovanje z raznimi organizatorji, dobavitelji, nečlani sekcije.

 

20.   Sekcija kovinarjev

Sekcijo bo še naprej vodil Ivan Meh iz Slovenj Gradca, ki je tudi podpredsednik OZS in predsednik OOZ Slovenj Gradec. V obrti je že 27 let, je lastnik podjetja s petimi zaposlenimi, ki se ukvarja s kovinostrugarstvom in trgovino. Kar 70 odstotkov del opravijo v Avstriji. Njegova hobija sta vožnja z motorjem in avtodomom.

 

21.   Sekcija elektronikov in mehatronikov

Predsednik sekcije Branko Veselič je elektrotehnik – mojster elektronik, sicer član OOZ Ptuj. Obrtno dejavnost RTV servis, trgovina in vzdrževanje opravlja od leta 1991, kasneje jo je dopolnil še s televizijsko dejavnostjo. Ima 9 zaposlenih. Dva mandata je bil član UO OOZ Ptuj, dva mandata predsednik sekcije pri OOZ Ptuj ter nekaj mandatov kot podpredsednik sekcije pri OOZ Ptuj.

 

22.   Sekcija elektro dejavnosti

Predsednik sekcije je Vladimir Janžekovič iz Markovcev. Po končani osnovni šoli se je vpisal v Poklicno elektro šolo v Mariboru in leta 1981 pridobil poklic elektroinstalater,  leta 1990 pa še poklic elektrotehnik. Vodi  podjetje Emitt z 11 zaposlenimi, katerega osnovna dejavnost je trgovina, opravljajo pa tudi obrtne dejavnosti, montažo elektroinstalacij, vodovodnih instalacij, centralnih kurjav in toplotnih črpalk. Je tudi podpredsednik OOZ Ptuj.

 

23.   Sekcija čistilcev objektov

Simon Slokan že od leta 2010 vodi sekcijo, zaposlen je v podjetju FMG čiščenje iz Ljubljane.

 

24.   Sekcija dimnikarjev

Simon Dovrtel je že drugi mandat predsednik sekcije. Je prokurist družinskega podjetja Dimnikarstvo Dovrtel s 27 zaposlenimi. Dovrtel v svojem programu poudarja sodelovanje z inštalaterji in pečarji. Njegov glavni cilj v naslednjem mandatu bo spremeniti dimnikarski zakon iz leta 2016 in zaščititi slovenske potrošnike. 

 

25.   Sekcija za domačo in umetnostno obrt (DUO)

Predsednik sekcije Jernej Bortolato je tudi predsednik OOZ Sežana in dolgoletni član UO sekcije DUO, ima opravljen mojstrski izpit s področja kraškega kamnoseštva in je dobitnik naziva »Zlata vitica«, ki ga podeljuje OZS za dosežke na področju rokodelstva. Opravlja tudi funkcijo sodnika na mednarodnih tekmovanjih na področju kamnoseštva EUROSKILLS. 

 

26.   Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev

Simon Ogrizek bo še naprej vodil sekcijo cvetličarjev in vrtnarjev. Prihaja iz Velenja, kjer vodi poslovno enoto vrtnarstva PUP Velenje. Je tudi predsednik Odbora za izobraževanje pri OZS.

 

27.   Sekcija steklarjev

Slavko Vižintin je predsednik OOZ Koper, več kot 30 let se ukvarja z obdelavo stekla, ob tem pa aktivno sodeluje tudi v  drugih organih OZS. Vrsto let je opravljal funkcijo predsednika sekcije in jo zastopal v skupščini OZS.

 

28.   Sekcija tekstilcev

Predsednica sekcije je Lidija Anzelm, lastnica Modnega ateljeja Lidija iz Idrije. S šiviljstvom po meri se ukvarja 34 let, zadnjih 20 let tudi z ročno klekljano idrijsko čipko.

 

29.   Sekcija zlatarjev in draguljarjev

Marijan Kosi je nosilec naziva mojster s področja zlatarstva. Je  sodni cenilec in izvedenec za zlatarsko stroko in gemološka vedenja in dolgoletni aktivni član organov Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

30.   Sekcija živilskih dejavnosti

Sekcijo bo že tretji mandat vodil Miroslav Rednak iz Luč, ki se več kot 30 let ukvarja z dejavnostjo. Rednak je lastnik pekarne, kavarne in picerije Pr' Pek.

 

 

Pišite nam