Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Obrtniki in mali podjetniki s Pahorjem o priložnostih za razvoj malega gospodarstva

28. MAREC 2018  |   Mira Črešnar

Pomanjkanje delovne sile, birokratske ovire in nelojalna konkurenca so ključni izzivi, s katerimi se ta hip spopadajo obrtniki in mali podjetniki. O izzivih in priložnostih za razvoj slovenskega malega gospodarstva so danes govorili na srečanju s predsednikom RS Borutom Pahorjem.

 

Predsednik OZS Branko Meh je na srečanju, ki se ga je udeležilo 120 obrtnikov in podjetnikov iz vse Slovenije, poudaril, da je malo gospodarstvo hrbtenica slovenskega gospodarstva in da si zasluži več pozornosti. ”Tudi mali podjetniki in obrtniki smo zaslužni za gospodarsko rast, ne samo velika izvozna podjetja. Tudi mi smo izvozniki, bodisi neposredno bodisi kot podizvajalci velikim podjetjem,” je dejal Meh in pripomnil, da je v Sloveniji kar 85 odstotkov družinskih podjetij, kar 70 odstotkov delovno aktivnih pa je zaposlenih v družinskih podjetjih.

 

Direktor OZS Danijel Lamperger je male podjetnike in obrtnike označil za temelj gospodarstva ter med drugim izpostavil  njihovo družbeno odgovornost, ki se kaže v sofinanciranju pomembnih projektov v lokalnem okolju. Opozoril je, da so

pred njimi številni izzivi, pri naslavljanju katerih kljub odlični usposobljenosti in trdemu delu ne bodo mogli brez sodelovanja države.

 

Srečko Skubic, gradbinec iz Ljubljane, je opozoril na pomanjkanje delovne sile. ”Gradbinec sem že 40 let. Ni nam najbolj slabo, lahko pa nam bi bilo mnogo boljše. Tako v gradbeništvu kot drugih dejavnostih primanjkuje delovne sile. V našem podjetju zaposlujemo 19 ljudi, večina delovne sile iz Bosne pa odhaja raje v naše severne države, kot sta Avstrija in Nemčija.” Kot glavna razloga za ta trend je Skubic navedel dolge čakalne dobe za pridobitev delovnega dovoljenja in slabo plačilo.

 

Matjaž Cajhen, podjetnik iz Laškega s 30 zaposlenimi, je dejal, da se trudijo in iščejo nove trge, da pa preveč časa izgubljajo z birokracijo. ”En uradnik se najde, ki strogo sledi predpisom in pri tem ne uporablja zdrave pameti. To je narobe,” je opozoril.

 

David Pizzoni, podjetnik iz Ajdovščine, se ni odločil za rast podjetja, ker mu je bolj pomembna dolgoročna stabilnost podjetja. ”Videl sem precej zgodb, ko so podjetja zaradi prehitre rasti in nepremišljenih potez klavrno končala.” Pizzoni meni, da je velik problem najti tehnično usposobljen kader. ”Zame je največji izziv, kako pripraviti mlade, da se bodo odločili za podjetniško pot,” je dejal Pizzoni, ki je prepričan, da je treba prevetriti šolski sistem.

 

Veronika Grešak, frizerka iz Žalca, je frizerski salon prevzela po upokojitvi svoje mame. Pri svojem delu ji največji izziv predstavlja nelojalna konkurenca. ”Sem samozaposlena že 10 let. Veliko frizerjev dela po domovih, njim ni treba plačevati ničesar. Včasih se tudi počutim kot drugorazredni državljan. Težko denimo dobiš kredit na banki, ker si samostojni podjetnik,” je opozorila.

 

Predsednik RS Borut Pahor je ob koncu srečanja dejal, da bodo podobno srečanje z obrtniki in malimi podjetniki organizirali vsaj enkrat letno. ”V zadnjih treh letih, ko glavni parametri gospodarske rasti kažejo na bolje, se nismo dovolj potrudili za to, da bi to rast okrepili. Nismo izkoristili priložnosti. Kar pogrešam, je malce več poguma,” je dejal Pahor. V dialogu med socialnimi partnerji je po njegovi oceni tudi premalo vztrajnosti. Strinjal se je tudi z govorci na okrogli mizi, da bi morali poslovno okolje v Sloveniji poenostaviti. Pahor je ob koncu srečanja apeliral na predsednika OZS Branko Meha, da se politični akterji, ki se potegujejo za vodenje države, seznanijo z zahtevami malega gospodarstva.

 

OZS bo sicer Zahteve slovenske obrti in podjetništva predstavila na Forumu, ki bo 11. maja v Portorožu.

Preberite tudi:

Pišite nam