Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Obrtniki želijo polno pokojnino in omejitev odgovornosti za nesrečo pri delu

25. JANUAR 2018  |   Mira Črešnar

Med najbolj perečimi problemi obrtnikov in podjetnikov so še vedno t.i. regresni zahtevki ZZZS, ki jih mora plačati delodajalec v primeru nesreče pri delu. Za upokojene obrtnike pa je sporno tudi to, da niso upravičeni do prejemanja polne pokojnine, če želijo nadaljevati svojo dejavnost po upokojitvi. Obrtniki zato poslance Državnega zbora pozivajo, da na današnji seji sprejmejo spremembe in dopolnitve zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki jih je vložila poslanska skupina Nova Slovenija.

OZS si že vrsto let prizadeva rešiti perečo problematiko regresnih zahtevkov ZZZS, ki jih ima ta do delodajalca v primeru poškodbe, smrti ali bolezni zavarovanca, če niso bile v celoti izpolnjene obveznosti za varnost in zdravje pri delu. V Avstriji in Nemčiji je delodajalec odgovoren za nesrečo le v primeru, če škodo povzroči namenoma ali iz velike malomarnosti. Pri nas pa je delodajalec odgovoren tudi v primeru, ko delavcu spodrsne na luži. Regresni zahtevki znašajo tudi 100 tisoč evrov in več, kar kar je za manjše obrtnike in podjetnike lahko pogubno. Zakonodajalec bi moral omejiti odgovornost in podjetjem omogočiti, da ta riziko sploh lahko zavarujejo.

Poleg tega ZZZS na leto pobere približno 80 milijonov evrov iz naslova prispevkov za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. V OZS so prepričani, da bi se morali regresni zahtevki kriti iz naslova prispevka za poškodbe pri delu, ki se mesečno plačuje v višini 0,53% od plače oz. zavarovalne osnove.  

Obrtniki pa si tudi želijo, da se upokojenim obrtnikom omogoči dvojni status na način primerljiv z ostalimi državami EU. Upokojeni obrtnik bi moral imeti možnost nadaljevati svojo dejavnost po upokojitvi in ob tem prejemati polno starostno pokojnino, saj si jo je prislužil z delom. Za pokojninsko blagajno je to celo koristno, saj polni prispevki teh zavarovancev pomenijo dodaten priliv. V OZS so prepričani, da bi morala država spodbujati tiste upokojene obrtnike, ki želijo ostati delovno aktivni, ne pa, da jih omejuje in celo spodbuja k delu na črno.

Preberite tudi:

Pišite nam