Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Odprto pismo petorčku

17. AVGUST 2018  |   Mira Črešnar

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je prvakom političnih strank, ki sestavljajo t.i. petorček (LMŠ, SAB, SMC, SD, DeSUS), poslal pismo, v katerem med drugim pojasnjuje, zakaj obrtniki in podjetniki potrebujejo ministra za malo gospodarstvo. Vsebino pisma objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

na letošnjem Forumu obrti in podjetništva v Portorožu smo vam predstavili najpomembnejše zahteve obrtnikov in podjetnikov, med katerimi je tudi zahteva, da bi z novo Vlado dobili ministra za malo gospodarstvo. Malo gospodarstvo, ki predstavlja več kot 98 odstotkov celotnega slovenskega gospodarstva in zaposluje več kot 300 tisoč oseb, v minulem obdobju namreč ni bilo deležno zadostne pozornosti. Ob tem je nadvse pomemben tudi podatek, da imamo v Sloveniji kar 83 odstotkov družinskih podjetij, 70 odstotkov vseh zaposlenih v gospodarstvu pa dela prav v teh podjetjih. Zato smo prepričani, da si obrtniki, mali podjetniki in družinska podjetja zaslužijo svojega ministra, ki bi učinkoviteje reševal njihove probleme, posledično pa bi to pripomoglo k razvoju in večji konkurenčnosti tega segmenta gospodarstva.

Ministrstvo za malo gospodarstvo bi bilo osredotočeno torej zgolj na reševanje problemov mikro in malih podjetij. Ideja ni novost, saj smo imeli v preteklosti že tri ministre za drobno gospodarstvo, in sicer v vladi Lojzeta Peterleta in Janeza Drnovška.

Na Forumu ste bile vse politične stranke, ki sestavljate t.i. petorček, naklonjene ideji o ministru ali vsaj državnem sekretarju za malo gospodarstvo. Veseli nas, da se tudi v medijih te dni omenja ta možnost, kar pomeni, da se resno pogovarjate o tem. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki je največja zbornica gospodarstva v državi, ponovno apeliramo na vas, da malemu gospodarstvu dodelite svojega ministra. Želimo tudi, da v koalicijsko pogodbo zapišete predvolilne zaveze, da boste, če boste v Vladi, pomagali pri odpravi birokratskih ovir in razbremenitvi gospodarstva.

Če bo šlo dobro gospodarstvu, bo šlo dobro vsem državljanom Republike Slovenije. To pa je zagotovo tudi cilj nove Vlade.

 

Pišite nam